קרדיט: depositphotos
קרדיט: depositphotos

אחד הדברים הבולטים שמלחמת "חרבות ברזל" חידדה הוא את החשיבות ביצירת משק מזון ישראלי עצמאי ככל שניתן, עם תלות מינימלית במדינות העולם. אוכלוסיית העולם ההולכת וגדלה, משבר האקלים שגורם לבצורות ושטפונות, משבר החיטה העולמי שקרה בעקבות מלחמת רוסיה – אוקראינה, ומשבר הקורונה שיצר עיכובי ענק בשרשראות האספקה העולמית, כולם מראים שישראל, כמו גם מדינות אחרות בעולם, תלויה רבות בפקטורים גלובליים שמחוץ לשליטתה. המצב היום, כמובן, שונה בתכלית, יש מזון בשפע וגם אם יש חוסרים נקודתיים כאלה ואחרים הרי שזה עניין זמני.

מדינת ישראל, כמדינה מוקפת אויבים וים, זקוקה למנגנוני הגנה שיאפשרו לה עצמאות מזון בעיתות מלחמה, כמו גם מנוע צמיחה כלכלי בעיתות שלום. אחד הפתרונות לכך הוא השקעה בטכנולוגיות יצור מזון חדשות - פודטק. נכון להיום, למרות גודלה, ישראל שנייה בהשקעות בתחום רק לארה"ב. האקוסיסטם שנבנה בישראל בשנים האחרונות מייצר חברות חדשות מדי שנה, כשמספר חברות נמצאות כבר בשלבי יצור ומכירות. כבר היום ישראל היא מיני-מעצמה בתחום ושנייה בהשקעות רק לארה"ב. בעבודה נכונה ועקבית ישראל יכולה להפוך להיות מעצמת פודטק של ממש - כמו שקרה לפני 25 שנה עם תחילת ההשקעות בתחום הסייבר. בשנים האחרונות ישראל החלה לבסס תשתית מצוינת בתחום הפודטק, משלבי הפיתוח, הכשרת כח אדם מתאים, הקמת חברות סטארט אפ, חממות ייעודיות ועד ייצור המוצרים עצמם.

בישראל צמחו בשנים האחרונות מספר חברות פודטק שחרטו על דגלן פיתוח וייצור של חלבון אלטרנטיבי, שהוא חלבון שמופק שלא מן החי, למען יצירת מערכת מזון מזינה, יעילה והומנית. חברות אלה הפכו להיות פורצות דרך בתחום הבשר המתורבת, תחליפי חלבון מבוססי צמח והתססה (פרמנטציה). בפני החברות האלה עומד אתגר משולש: לעמוד בסטנדרטים הנדרשים של טעם ומרקם, לספק מוצר עם ערך תזונתי גדול או שווה לכזה שמסופק מן החי, ולהביא את עלויות הייצור לרמות שיאפשרו לספק אותן לשוק במחירים הגיוניים.

האקוסיסטם הישראלי, כאחד המובילים בעולם בתחום נע בדרך לשם. עמידה באתגרים אלו יובילו את מדינת ישראל לפתח מנוע צמיחה כלכלי משמעותי שיתרום לא מעט לקופת המדינה, ובה בעת יסייע בהקמת מנגנוני ייצור מזון עצמאיים. המשך ההשקעות בתחום הוא הכרחי. כחלק מההשקעות שמדינת ישראל לוקחת על עצמה, בימים אלה נבנה בצפון הארץ בשיתוף עם רשות החדשנות וקבוצת גדות מפעל ענק בתחום ההתססה (פרמנטציה) שיסייע לחברות מישראל והעולם בפיתוח מוצרי מזון כמו חלבון אלטרנטיבי. צו השעה הוא לקדם עוד ועוד מיזמים חדשניים בתחום המזון כדי שבמשבר הבא – צבאי, רפואי, גלובלי, הצלחת של תושבי ישראל לא תיפגע.

**הכותב הוא מנכ"ל חברת YDLabs – מרכז לפרמנטציה וחדשנות ישראלית**

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 3
    ביומיט פוד

    תחום הבשר

    • דוד
    • 08/01/2024 10:34
  • 2
    וילק וביו דבש בסקטור

    • ליאור
    • 07/01/2024 19:45
  • 1
    וילק בתחום החלב

    • דניאל
    • 07/01/2024 16:10