סוכנות דירוג האשראי פיץ’ (Fitch) חתכה אמש לאחר נעילת המסחר בוול סטריט את דירוג האשראי של ממשלת ארה"ב מ-AAA ל-AA עם תחזית יציבה. זאת בהמשך להעברת אופק הדירוג של ארה"ב מיציב לשלילי במאי האחרון, בצל המחלוקת והקשיים לקראת העלאת תקרת החוב של ממשלת ארצות הברית עד סוף חודש יוני.

שרת האוצר האמריקאית, ג’נט ילן, אמרה כי הודעתה של פיץ’ הינה שרירותית ומבוססת על נתונים שאינם מעודכנים. עוד אמרה ילן כי איגרות החוב של ממשלת ארה"ב עדיין הנכס המוביל בעולם כחוף מבטחים וכי יסודותיה של הכלכלה האמריקאית חזקים.

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי של מזרחי טפחות אמר כי "מבחינת Fitch, שאמורה לעדכן גם לגבי דירוג החוב של ישראל בימים הקרובים, ההתנהלות שקדמה לאישור המאוחר של תקרת החוב העידה על שחיקה של איכות הממשל. לדברי Fitch, מדובר בשחיקה שנמשכת זה 20 שנים וכוללת גם את נושאי החוב הציבורי והגירעון הפיסקלי של הממשל. ההסכמה הדו צדדית להשעות את תקרת הדירוג עד ינואר 2025 לא הפחיתה שחיקה זו. החברה חוששת כי ההידרדרות תימשך במבט לשלוש השנים הבאות וכן מדובר בהידרדרות אל מול רמת המשילות במדינות מפותחות גדולות אחרות.

"לולא הושגו לבסוף הסכמות בנושא, הייתה ארה"ב נקלעת להגדרה טכנית של חדלות פירעון ולמגבלות וייקור גיוסי החוב למימון הוצאותיה. נזכיר כי לאחר התנצחות יצרית ומתוקשרת היטב, על רקע הרוב הדחוק בבתי המחוקקים, הוסכם לבסוף שתקרת החוב בסך 31.4 טריליון דולר תושעה עד ינואר 2025. אם לא תוקם מערכת מסודרת עד אז – התהליך עלול לחזור על עצמו. התנהלות ממשלית נאותה מהווה נדבך חשוב בדירוגי חוב של מדינות ואך לאחרונה אנו עדים לכך בקשר עם דירוג החוב של מדינת ישראל. חברות דירוג האשראי חוזרות שוב ושוב על חשיבות הנושא ועל החשש כי הידרדרות שלו תוליך לפגיעה כלכלית של ממש.

"בנוסף, נטל החוב של ארה"ב גדל והולך (עומד על כ-130 אחוזים מהתמ"ג) ולהערכת Fitch הגירעון הממשלתי יתפח, השנה, ל-6.3% תמ"ג. לכך יש להוסיף, לדבריה, את סביבת המימון המתהדקת, ההשקעה העסקית הנחלשת וההאטה בהוצאות משקי הבית", אמר מנחם. כל אלה עלולים להוליך למיתון קל. במאמר מוסגר אציין כי גם הבנק הפדראלי דווקא מעוניין שהפעילות הכלכלית בארצות הברית תתמתן וכי תרחישי נחיתה רכה עד מיתון קל כמו זה של Fitch ליוו את סבב העלאות הריבית כבר מתחילת דרכן. דבר זה מקהה במשהו את עוצמת ההשפעה הכלכלית של ההודעה.

"מבחינת השלכות המהלך – דירוג חוב משמש מוסדות שונים, כגון קרנות הון, השקעות, פנסיה וגופים נוספים בתור מדד למידה שמדינה ראויה לקבל אשראי. הורדה שלו תצריך כל מדינה לשלם ריבית גבוהה יותר לכל היקף נתון של אשראי וייתכן כי נגישותה הכללית לשוקי ההון תקטן. כך גם במקרה של ארה"ב, אם כי מן הסתם היותה כלכלת העל הראשונה במעלה תפצה על כך. במקרה של ארצות הברית, הרגישות להורדת דירוג עשויה להיות נמוכה יותר, שכן משקיעים רבים עשויים להסתפק ב"ערבות" ומחויבות של הממשלה לחוב. ייתכן כי דברי ילן ישקלו יותר מהודעת Fitch לעניין זה.

"מטבע הדברים, התגובות המידיות למהלך היו די חדות: פיחות של הדולר כנגד שורת מטבעות, ירידות של שוקי המניות באסיה וירידה של תיאבון הסיכון. יחד עם זאת, אני סבור כי ההשלכות של ההודעה עצמה תהיינה מוגבלות למדי. להערכתי, תשואת הפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב לא בהכרח תעלה לאורך זמן, בעקבות במהלך, מכמה סיבות: ראשית, מדובר בסוכנות דירוג אחת מתוך שלוש הסוכנויות הגדולות. שתי האחרות לא אותתו על כוונתן לבחון את דירוג החוב של ארה"ב, או את אופק הדירוג. כמו כן, אופק הדירוג עלה משלילי ליציב ולכן אין איתות של Fitch לבחון הורדה נוספת של הדירוג. לא מן הנמנע כי מדובר במהלך הצהרתי מצידה.
שנית, תשואות הפדיון מושפעות מגורמים נוספים ובראשם ריבית ה-Fed וההערכות לגביה – כשלדעת רוב המומחים ולפי התמחור בשוק איגרות החוב סבב ההעלאות קרב לסיומו. שלישית, יכולתו של ה-Fed, לפי הצורך, לרכוש אג"ח ממשלתיות ולמתן כל מהלך עליות יתר של תשואות הפדיון. במצב משברי שהיה לפני שנה בבריטניה נקט הבנק המרכזי של בריטניה צעד דומה אושש את השוק שם.

"רביעית, כל מהלך שמאותת על חששות לגבי כלכלת ארה"ב, או מוסדותיה, הינו בעל השלכות בינ"ל, לנוכח גודלה של כלכלת ארה"ב ומרכזיותה בהיקף הסחר העולמי. דירוגים של מוסדות רבים אחרים בתוך ומחוץ לארה"ב וכן תשואות הפדיון על אג"ח של חברות ברחבי העולם (והמרווח מתשואות הפדיון על אג"ח ממשלתיות) מושפעים ממנו. אם מהלך מסוג זה יגרור חששות רחבים יותר, עשויות אג"ח ממשלת ארה"ב לזכות דווקא לביקושים, בתוקף היותן נכס חוף מבטחים ראשון במעלה בעולם, שסיכון המנפיק שלו (מקרה שממשלת ארה"ב לא תעמוד בפועל בהתחייבויותיה) הינו אפסי. מהלך כזה מכונה בעגה הכלכלית Flight to quality. חמישית, בהקשר זה, לאחר הורדת הדירוג בשעתה על ידי Standard & Poor’s, האג"ח של ממשלת ארה"ב אכן עלו ותשואות הפדיון ירדו, בניגוד לשוקי המניות ברחבי העולם, שהגיבו בירידות. לבסוף, אם נסיק מדברי ילן, ייתכן כי המהלך במידת מה משקף מציאות שכבר התרחשה (לא רק מבט קדימה) ולכן כבר היה לה ביטוי בשווקים.

"עם זאת, ייתכן כי בשולי ההודעה ולפרק זמן קצר הדבר יוליך לתנועות הון לכיוון אג"ח של שווקים מתעוררים, המציעים תשואות פדיון גבוהות יותר. כמו כן, הודעת Fitch באה לאחר עליות חדות ומפתיעות של שוקי המניות בעולם ובראשן ארה"ב – בהולכת מדד מניות הטכנולוגיה Nasdaq. אם וככל שסוחרים תרים אחר טריגר למימוש מסוים של חלק מהעליות, הודעת Fitch עשויה להוות טריגר מעין זה", אמר מנחם.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 31
    marriage solution

    שלום לכולם, אני כאן כדי לחלוק עדות קטנה. שמי נעמי שמואל, אני בת 40, התחתנתי בגיל 31, יש לי רק ילד אחד וחייתי באושר ועושר. אחרי שנה של נישואים בעלי הפך להיות כל כך מוזר ואני לא ממש מבינה מה קורה, הוא עמוס מהבית לאישה אחרת, אני כל כך אוהבת אותו שאני לא חולמת לאבד אותו, אני מנסה כמיטב יכולתי לוודא שלי הבעל חוזר אליי, אבל הכל בלי עזרה, בוכה ובוכה מבקש עזרה, דיברתי על זה עם המשפחה שלו אבל לא קיבלתי תשובה. אז חברתי הטובה אנה ג'והנסון הבטיחה לעזור לי. היא סיפרה לי על אדם בשם ד"ר אפטה, אמרה לי שהוא איש גדול מאוד וגבר אמיתי שאפשר לסמוך עליו ואין לו שום קשר לבעיות אהבה שהוא לא יכול לפתור והיא סיפרה לי איך הוא עזר לאינספור אנשים בבנייה מחדש של מערכת היחסים שלהם. הייתי ממש משוכנע, יצרתי קשר במהירות עם כתובת הדוא"ל שלו, [email protected] או ה-WhatsApp / viber שלו עם המספר הזה (+22958359273). אני מסביר לו את כל הבעיות שלי, הוא אמר לי שאני לא צריך לדאוג שכל הבעיות שלי ייפתרו מיד. הוא אמר לי מה לעשות כדי להחזיר את בעלי, ואמרתי את זה, הוא אמר שאחרי 3 ימים בעלי יחזור ויתחיל להתחנן, וזה באמת קרה כמו שהוא אמר, מאוד הופתעתי, זה כל כך מדהים. התהילה של מערכת היחסים שלנו עם אלוהים קרובה מאוד עכשיו ושנינו חיים באושר ועושר עד עצם היום הזה. אם נתקלתם בבעיה דומה, פנו אליו מיד ופתרו את הבעיה אחת ולתמיד. אני גם עד חי..

    • isabel kedem
    • 03/08/2023 04:51
  • 30
    אולי הסבים שלהם בנו, הם

    נולדו במקום הנכון וקיבלו תקציבים קשרים במקומות הנכונים על חשבון ישראל השניה.... הם נולדו עם כפית של כסף והתרגלו שהכל שלהם
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • שפו
    • 02/08/2023 11:54
  • 23
    ןלא בזכות חסידי התפילות והקמיעות

    שאני מכבד אמונתם אבל אם הם וחבריהם יובילו אותנו מצבנו |136|
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • רינגו סטאר
    • 02/08/2023 10:19
  • 22
    נתקלתי קצת בדברים שלו

    לפעמים מעניין לפעמים שטויות אז אני אוותר תודה. הסיכוי של רוסיה להיכנס לפולין זה כמו שחיזבאללה יכבשו את הצפון, לדעתי הלא מלומדת.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • ליטל ג'ון
    • 02/08/2023 10:16
  • 14
    הכתבה לא התייחסה לפיל הלבן שבחדר

    שמלחמת רוסיה אוקראינה נותנת את הטון לאחר שפיכה של 150 מיליארד דולר על אוקראינה שבה ניצחה רוסיה ומלחמת המטבעות בה ארהב גם הפסידה ואינה יכולה להמשיך להדפיס עוד כסף
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • פנצו
    • 02/08/2023 09:40
  • 13
    ובארץ רק שאלה של זמן

    ומצבנו כיום מבחינת הכיוון גרוע בהרבה אבל בהרבה מארהב. בגלל התהליכים הפוליטיים והמגזרים שנותנים היום את הטון במדיניות הממשלה. בשורה אחת הזרמת כספים לאוכלוסיות שברובן אינן יצרניות שסוחטות את הקופה הציבורית תוך מדיניות משמעותית את מעמדה של ישראל בעולם. לא עניין של שמאל ימין אלא היגיון פשוט. אל תאמינו לאוחזי העיניים שמבחינתם הכל נשען על בורא עולם.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • רינגו סטאר
    • 02/08/2023 09:39
  • 8
    קבל

    הידרדרות פיסקלית צפויה בשלוש השנים הבאות", "הידרדרות הסטנדרטים של הניהול", ו"החלטות של הרגע האחרון" בנוגע לתקרת החוב היו מהגורמים להורדת הדירוג, לראשונה מאז שנת 2011. שרת האוצר יילן: "אני מאוד לא מסכימה עם הדירוג של פיץ'"; הסיכוי לפשיטת רגל אמיתית של ארצות הברית? אפסי עד לא קיים גיא טל | 02/08/2023 01:04 telegram (15) הסיבה להורדת הדירוג לדברי החברה היא צפי להידרדרות פיסקלית בשנים הקרובות. לדברי החברה עול החוב הממשלתי של ארצות הברית גבוה וצומח במהירות. המחלוקת הפוליטית החריפה בארצות הברית לא מאפשרת קיצוץ הוצאות אמיתי שיאפשר הורדת חוב, ודוחפת לעוד ועוד הוצאות, והתוצאה הוא חוב מפלצתי שרק הולך וגדל. גורם נוסף שהוא תוצאה של המחלוקת הפוליטית החריפה הוא העובדה שההסכמה על ביטול תקרת החוב הגיע ממש ברגע האחרון אחרי חילוקי דעות ארוכים וקשים בין המחוקקים. העובדה שלא מדובר בפעם הראשונה שפשיטת רגל פורמלית נמנעה ברגע האחרון מדאיגה את חברת הדירוג. "ההתמודדות הפוליטית החוזרת ונשנית והחלטות של הרגע האחרון שחקו את הביטחון בניהול הפיסקלי".
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • הדר
    • 02/08/2023 09:22
  • 6
    האם השרה ילן אומרת שהחלטת

    הדירוג היא FAKE NEWS??? על פיץ'???? פיץ' שלנו???? |1||1||1| לדבריה ההחלטה "שרירותית ומבוססת על נתונים ישנים".
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • ליטל ג'ון
    • 02/08/2023 09:14
  • 1
    רעידת אדמה- כי לקרנות אסור להחזיק

    זו רעידת אדמה- כי ב% מסויים , לקרנות פנסיה אסור להחזיק דרוג שהוא לא AAA. הרבה כסף יזרק לשוק
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • JesseL
    • 02/08/2023 09:06