פרוטוקול הפד מישיבתו האחרונה ביוני לפני העצירה של העלאות הריבית שפורסם אתמול, הצביע כי כמעט כל המשתתפים כוללים בתחזיות שלהם העלאות ריבית נוספות השנה. רוב המשתתפים ציינו שאי הוודאות לגבי התחזית לכלכלה ולאינפלציה נותרה גבוהה ושמידע נוסף יהיה בעל ערך לגבי בחינת העמדה המתאימה של המדיניות המוניטרית.
כמעט כל המשתתפים מצאו לנכון או מקובל לשמור על טווח היעד של ריבית הקרנות הפדרליות של 5%-5.25%, כלומר לעצור את העלאות הריבית לעת עתה על מנת להרוויח זמן כדי להעריך את התקדמות המשק לעבר יעדי הוועדה של תעסוקה מלאה ויציבות מחירים. בשורה התחתונה, רוב חברי הפד צופים עוד העלאות ריבית השנה.
"היו מספר פעמים השנה שהשוק צפה סיום קרוב של העלאות הריבית – כמו לאחר משבר הבנקים הקטנים של חודש מרץ – אך התבדה", אמר רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי של מזרחי טפחות. "הבנק הפדרלי לא עוזר להם בכך בשל מסרים סותרים לכאורה. היו"ר פאוול עצמו נתן להבין לפני חודש כי הסבב קרוב לסיום, אך אחר כך נקט לשון ניצית יותר. ממה נובע הבלבול? מצד אחד לראשונה הפד נטל הפוגה ולא העלה ריבית בחודש הקודם, דבר שהשוק קיבל בקורת רוח. מצד שני אתמול פורסמה תרשומת הדיונים שקדמו להחלטת הריבית ההיא והתברר כי מספר חברים המליצו שהריבית לא תעלה. נזכיר כי לא לכל החברים זכות הצבעה. כמה חברים לא דווח, אך יש לציין כי בהודעת הריבית עצמה נכתב כי ההחלטה התקבלה פה אחד. לכן בתוך הפד עצמו הדעות די חלוקות.
"בדרך כלל ההתפתחויות האחרונות מקבלות משקל גדול יותר וכיום 90% מהשוק צופים שהריבית תעלה, החודש, בעוד רבע אחוז. וזו לא בהכרח תהייה העלייה האחרונה. אלא שהתרשומת מאתמול הייתה חשובה גם במבט לחודשים הבאים. הנימוקים שהעלו תומכי העלאת הריבית היו שיש סימנים לתנועה של האינפלציה לכיוון רמת היעד עם הזמן, שהכלכלה נמצאת בשוב סוג של מומנטום וששוק העבודה צר. עקב הנימוק האחרון, הרגישות של השווקים לדוח התעסוקה של חודש יוני, שיפורסם מחר (שישי) גבוהה במיוחד. כל נתון של תוספת מקומות עבודה גבוה מהציפיות עלול להשפיע לרעה על השוק, שכן הבנק הפדראלי הסביר כמה וכמה פעמים כי נחוצה התמתנות של השוק על מנת שלא יחריפו לחצי השכר ויחלחלו לאינפלציה. נתון כזה יצטרף למגמה השלילית של איגרות החוב. גם הנתון כמה עלה השכר לשעת עבודה יהיה חשוב מאוד בהקשר זה. השוק צופה היום תוספת של 225,000 משרות, פחות מהמספר של החודש שעבר, 339,000. נתון המשרות לא קל לחיזוי וגם נתוני החודשים הקודמים נוטים לעבור תיקונים גדולים . דבר זה מוסיף לעצבנות הגדולה גם כך של השוק.
בשורה התחתונה, שוקי ההון בארה"ב וגם בשאר העולם יושפעו מדוח התעסוקה שיפורסם מחר. לדעתי, דוח חלש, יחסית, ישפיע (לטובה) פחות מאשר ההשפעה השלילית שתהייה לדוח חזק מהצפוי", אמר מנחם.