קרדיט: freepik
קרדיט: freepik

תקופה של האטה כלכלית אינה זמן אידיאלי למהלכים עסקיים משמעותיים, המצריכים השקעות גדולות וגיוס אשראי .כמובן שגם בתקופה של האטה, אנשים מעוניינים לפתוח עסקים חדשים.

בעלי עסקים אשר חלקם מעוניינים בשיפור הכנסותיהם שנפגעו מהמצב הכלכלי, אחרים רוצים לצאת לעצמאות כלכלית, יש שפוטרו או חוששים לעבודתם ומסתכלים קדימה, וכן הלאה. אז כן, גם בתקופה של מיתון ניתן לפתוח עסק חדש, אך צריך לעשות זאת בזהירות, תוך בחירה הנישה הנכונה, ובדגש על התנהלות מקצועית, זהירה ומושכלת.

משמעות המיתון להקמת עסקים חדשים

מיתון משמעו ירידה או עצירה יחסית בפעילות הכלכלית של המשק. ההאטה הכלכלית העוברת על המשק הישראלי כיום, מתבטאת במספר היבטים רלוונטיים עבור אנשים השוקלים להקים עסק חדש. בראש ובראשונה, עקב עליית הריבית של בנק ישראל, העלו גם הבנקים את הריביות, ובמילים פשוטות – הכסף הפך להיות יקר יותר. אם לפני יותר משנה ניתן היה לקבל הלוואה לפתיחת עסק בריבית X הרי שכיום היא עשויה להיות כפולה, משולשת ויותר. כאשר לוקחים בחשבון את ההחזר החודשי על הקרן והריבית, מעסק חדש שעושה את צעדיו הראשונים, ועדיין לא גיבש מעגל לקוחות קבוע וגדול, ניתן להבין כיצד הלוואה גדולה עלולה להוביל לבעיה קשה.

בנוסף, בחלק גדול מהתחומים ניכרת עלייה משמעותית בחומרי הגלם, עקב היבטים הקשורים לשרשרת האספקה העולמית, שינויי האקלים, מלחמת רוסיה אוקראינה, ועוד. עקב כך, לא רק שמשלמים יותר על הכסף שהתקבל מהבנק, או מהקרן להלוואות במימון המדינה, אלא שתפעול העסק עצמו נעשה יקר יותר. מצד שני, המשכורות במשק אינן עולות, או לפחות לא באותו הקצב של עליית המחירים, והמשמעות היא שאנשים מוציאים פחות. אמנם, קיימות הוצאות שלא ניתן לוותר או לחסוך בהן, אבל עסק חדש שיציע מוצרים שאינם בגדר הכרח, יראה פחות הכנסות מאותו העסק לפני תקופת המיתון.

אז איזה עסקים כן כדאי לפתוח בתקופת האטה כלכלית

כאמור, בזמן שהמימון יקר והצריכה יורדת, הדגש הוא על פתיחת עסקים שאינם מצריכים השקעה כלכלית גדולה. למשל, מסעדה היא עסק המצריך מימון עצמי יחסית גדול, בנוסף להלוואה משמעותית במרבית המקרים, ולכן פתיחה של מסעדה אינה הכיוון המומלץ בעת הזו. יתר על כן, מכיוון שהציבור נוטה להדק את החגורה, בין אם מסיבות ממשיות של ירידה בהכנסה הפנויה, ובין אם מסיבות פסיכולוגיות-התנהגותיות בתקופת מיתון, הרי שאחד המקומות שניתן לחסוך בהם הוא בבילויים ופנאי. כלו מר, במסעדות. באותו האופן, גם עסקים חדשים המצריכים הרבה אשראי שוטף, כדוגמת יבואנים, אינם מהווים צעד מומלץ בעת הזו. הריבית על האשראי עלולה לפגום באופן קשה בתזרים וברווחיות.

על כן, הכיוון הכללי הוא לפתיחה של עסקים המצריכים מימון נמוך יותר, כדוגמת מתווכים, יועצים, מטפלים ונותני שירותים למיניהם. דוגמא נוספת היא פתיחת עסקי סחר שאינם כוללים מלאים, כגון דרופ-שיפינג או מסחר בקונסיגנציה. גם בתחומים היותר גדולים כמו ענף המזון, ניתן למצוא נישות המצריכות השקעות קטנות יותר. לדוגמא, במקום לפתוח מסעדת גורמה שבימים אלו אנשים פחות ייכנסו אליה, וגם מצריכה השקעה משמעותית, ניתן לפתוח עסק של אוכל רחוב כמו פלאפליה, חומוסיה, שווארמה וכדומה. מצד אחד, עסקים אלו אינם מצריכים השקעה גדולה במיוחד, ומהצד השני, הציבור שמוותר על מסעדות עדיין לא מוותר על אוכל רחוב זול יחסית, ואף ישנה תנועה מהמסעדות אל המקומות של המזון העממי הפשוט.

יחד עם זאת, בכל תחום שאליו נכנסים, אף אם ההשקעה היא קטנה, יש להיערך בצורה נכונה ומקצועית. דברים אלו נכונים בכל עת, ובפרט בעת הזו של האטה כלכלית.

מספר דגשים לפתיחת עסק חדש בעת מיתון

יותר מתמיד, כיום חובה לפתוח עסק תוך התייעצות עם יועץ עסקי וקבלת ליווי לאורך הדרך. לאחר מספר בדיקות מקדימות אתכם, המבררות את התאמתכם לתחום הרלוונטי, הדבר הראשון שיעשה היועץ העסקי הוא בדיקת היתכנות כלכלית. ישנה חשיבות עליונה בעת הזו להכרת הנעשה בענף ואת המתחרים המרכזיים, את רמת הרוויה והביקוש, את האסטרטגיות הקיימות, ואת הקשיים והאתגרים שמעמיד המיתון בפני עסקים מהתחום.

כמובן, בתקופה הנוכחית של חוסר וודאות פיננסית לעתיד, חשוב מאוד שיועץ עסקי מיומן ובעל השכלה כלכלית מקיפה, יבצע הערכה מדויקת ככל הניתן של הוצאות הייצור והתפעול, של עלויות ההקמה וההרצה, של ההכנסות הצפויות, של היכולות הכלכליות שלכם, ושל מקורות המימון האפשריים. המטרה של בדיקת ההיתכנות הכלכלית היא לתת לכם תמונה ריאלית, המאפשרת לקבל החלטה מושכלת לגבי פתיחת העסק, שינוי הקונספט שלו, או ויתור.

זוהי בדיקה יסודית ורצינית, שאינה מתבססת על משאלות הלב או על הערכה כללית, אלא על היכרות מצוינת עם התחום ועם הנעשה במשק בכלל, על עבודת מחקר קפדנית ונתוני אמת, ועל ניסיון רב בהקמה וניהול של עסקים. במיוחד עכשיו, בדיקה שכזו עלולה למנוע מכם להיכנס להרפתקה שתסתיים בקול ענות חלושה, במקרה הטוב, ובמפח נפש ומשבר כלכלי גדול במקרה הרע. במידה והבדיקה תראה על כדאיות פתיחת העסק, תוכלו להיכנס לפרויקט בעיניים פקוחות, להכיר את אומדן ההגעה לנקודת האיזון, ולבנות עסק מבוסס ויציב אפילו בתקופה זו.

עוד כמה דגשים לפתיחה של עסק במיתון

דגש חשוב נוסף, שנכון תמיד ובעיקר לעת הזו, הוא להבין בדיוק מול מה אתם עומדים מבחינת העלויות הצפויות. לא פעם, אנשים מפחיתים בהערכת הסכומים שיידרשו להקמת העסק החדש, ומבצעים היערכות שגויה מבחינת ההון העצמי הנדרש וההלוואות. כאמור, בזמן הנוכחי טעויות פיננסיות כאלו עלולות להיות בעלות השלכות משמעותית ביותר, וזוהי סיבה נוספת שבגללה יש לעבוד עם יועץ עסקי המסוגל לספק הערכה כללית מהירה, ולאחר מכן הערכה מדויקת ככל הניתן לאור צלילה אל המספרים.

אכן, בהקמת עסק חדש אסור להשאיר דבר ליד המקרה, בין אם מדובר בעלויות של רישיון עסק, השכרה וביצוע שיפוצים במקום, עלויות תפעול, רכישה של ציוד חדש או משומש, הוצאות על גיוס עובדים, עלויות מלאי ראשוני שלא חוזרות, הוצאות גבוהות בתחילת הדרך על פרסום ושיווק, ועוד. דברים אלו נכונים לא רק לגבי ההוצאות, אלא לכל ההיבטים של העסק העתידי, ובדיוק לשם כך בונים תוכנית עסקית. בדרך כלל, התוכנית העסקית תהיה זהירה, ואפילו פסימית מעט, ובימים אלו הזהירות היא צו השעה. זאת, בניגוד להערכות המבוססות על חלומות יפים שאינם מעוגנים במציאות.

התוכנית העסקית מייצרת בסיס לפעילות עסקית מוצלחת, המיושמת באופן עקבי וברור. כך היא הופכת לתוכנית עבודה פיננסית, שיווקית ותפעולית, בעוד לעיניו של בעל העסק החדש ניצבות מטרות ברורות, וגם מפה ואסטרטגיה אחידה המובילה אותו אל היעד. למעשה, התוכנית העסקית מתייחסת למכלול ההיבטים של העסק, לאורך תקופת ההקמה ובתקופת ההרצה הנמשכת בממוצע כשישה חודשים. זוהי תוכנית יסודית ומפורטת, המהווה גם תנאי להשגת מימון מהבנק, מהקרן להלוואות בערבות מדינה, או משותף או משקיע. ושוב, בעיקר בעת הנוכחית שבה המימון אינו ניתן בקלות או בתנאים נוחים, קיימת חשיבות רבה לכך שיועץ עסקי מיומן יבנה את התוכנית העסקית, ואף יוכל לייצג אתכם מול הגורמים הרלוונטיים.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש