חברת הדירוג S&P העולמית צופה היחלשות מתונה בלבד בביצועי האשראי במגזר הבנקאות האירופי בשנת 2023 וחזרה לרמה נורמלית של הפסדי אשראי, בזכות שוק עבודה גמיש שיאזן את הקיפאון הכלכלי. "אנו מודעים לפער הזמנים הבלתי נמנע בין היחלשות הסביבה המקרו-כלכלית לבין הרעה במדדי איכות ההלוואות של הבנקים, שעשויה להתממש רק לאחר כמה רבעונים. אנו צופים ששיעורי הריבית הריאליים יהיו חיוביים החל מ-2024, מה שמצביע על החמרה עתידית משמעותית בתנאי המימון ללווים בהשוואה לריביות הריאליות השליליות מאד השוררות כיום".
מבחינת האשראי, בחברת הדירוג רואים שלושה מקורות לסיכונים: ראשית, בשל יוקר המחיה, משקי בית חלשים עשויים להתקשות לפרוע אשראי צרכני לא מובטח. שנית, ירידה בביקושים עלולה לפגוע בעסקים קטנים ובינוניים עם מאזנים חלשים או כוח תמחור ירוד, בעיקר בעסקים קטנים בניהול עצמי. שלישית, אשראי לנדל"ן מסחרי רגיש בדרך כלל יותר להחמרת תנאי המימון, שבו זמנית מגבירים את סיכוני מחזור החוב ומורידים את ערך נכסי הבסיס.
תיקים אלו מהווים יחדיו יותר מ-30% מסך האשראי של הבנקים האירופיים, אך מספר זה מכסה על הבדלים משמעותיים בין מדינות. בטווח הבינוני, אסטרטגיות ניהול סיכוני האשראי של הבנקים עבור תיקים אלו יקבעו במידה רבה את ביצועיהם ואת עלויות הסיכון. חלק מהבנקים האירופיים הגדילו תיקים אלה במהירות בשלוש השנים האחרונות, ו-S&P תעקוב אחר האופן שבו תאבון הסיכון שלהם מתפתח בסביבה החדשה.
איכות החיתום של הבנקים, כמו גם הפרואקטיביות שלהם בזיהוי לווים בעייתיים וטיפול בהם, כולל יעילות שיטות הגבייה, ישפיעו גם הן על השונות בין הבנקים מבחינת ביצועי האשראי. בזכות העלייה החדה בריבית בשנה שעברה, והעלאות ריבית נוספות הצפויות במחצית הראשונה של השנה, ב-S&P צופים כי העלייה בהכנסות תקזז את הפסדי אשראי הולכים וגדלים ברמה המגזרית ב-2023.
בתרחיש שלילי היפותטי של היחלשות התחזיות המאקרו כלכליות ועלייה בפיגורים, ובהנחה שמרנית שהבנקים ירשמו את כל ההפרשות הנוספות בתוך שנה אחת, מאה הבנקים האירופיים עם הדירוגים הגבוהים ביותר עדיין ירשמו רווחים השנה, בממוצע, אף כי רווחים אלה יהיו נמוכים משמעותית מב-2022. עם זאת, אנו מעריכים כי למעלה משליש מהם עשויים לרשום הפסדים.