בצלאל סמוטריץ<br>קרדיט: פלאש90, יונתן זינדל
בצלאל סמוטריץ קרדיט: פלאש90, יונתן זינדל

חברת דירוג האשראי פיץ’ הותירה את הדירוג לישראל אך הזהירה מפני פגיעה בעצמאות בנק ישראל ומערכת המשפט. נכון להיום אין סיבות להורדה של הדירוג, שכן תנאי המשק חזקים, והתקציב שאושר השבוע כולו לא פורסם והחלוקה לא סגורה סופית. פיץ נשענת על נתוני החוב שפחתו במהלך השנה האחרונה ועל כן הדירוג נותר גבוה. יחד עם זאת, הסיכון הפוליטי מבחינת פיץ’ עבור הדירוג עלה.

"הרפורמה המשפטית עלולה להחליש את פרופיל האשראי", כתב פיץ’. החברה מתייחסת לרפורמה המוצעת וטוענת שהממשלה שמה לה לעדיפות את קידום הרפורמה המשפטית שתצמצם את סמכויות בית המשפט העליון ותעניק יותר כוח לקואליציה בכנסת בנושאי חקיקה ומינוי שופטים, במטרה המוצהרת, להגביר את יעילות פעילות הממשלה והפחתת העומס הרב במערכת המשפט. הרפורמה נתקלה בהתנגדות אזרחית ופוליטית חזקה.

בעוד התוכן המדויק של הרפורמה עדיין נתון למשא ומתן, החברה סבורה שהרפורמה עשויה להיות בעלת השפעה שלילית על פרופיל האשראי של ישראל על ידי החלשת האינדיקטורים של הממשלה או במידה והיחלשות האיזונים והבלמים המוסדיים יובילו לתוצאות מדיניות גרועות יותר או סנטימנט שלילי מתמשך של המשקיעים.

על פי החברה, חלק מהמדינות שהעבירו רפורמות מוסדיות גדולות אשר הפחיתו את האיזונים והבלמים המוסדיים ראו היחלשות משמעותית של מדדי הממשל של הבנק העולמי (WBGI), האינדיקטורים המשפיעים ביותר במודל הדירוג הריבוני של החברה, ובמקרים מסוימים הביאו להפחתה של שלב אחד בסולם הדירוג על פי מודל החברה, כאשר ההשפעה נמשכה לאורך מספר שנים. בשלב זה לא ברור אם לרפורמות המוצעות בישראל תהיה השפעה בקנה מידה דומה.

חוב במגמת ירידה

פיץ’ צופה שיחס חוב תוצר ימשיך במגמת הירידה לשיעור של 57.9% עד שנת 2024, מ- 61.6% בשנת 2022 ו-68.9% בשנת 2021 (על פי נתוני בנק ישראל), על רקע צמיחה נומינלית חזקה וגירעונות מוגבלים. ישראל שומרת על יכולת מימון חזקה הבאה לידי ביטוי בביקושים הגבוהים לאג"ח ממשלתי ממשקיעים מקומיים. הפרמיה מעל אג"ח ארה"ב עלתה בצורה מתונה בהנפקה האחרונה, ואיגרות החוב של ארגון הבונדס נותרו פעילות והאקלים הפוליטי לא צפוי להגדיל את עלויות המימון. הרחבה מבנית של הגירעון התקציבי עלולה לגרום למגמת עלייה בחוב.

מאזן חיצוני חזק

בהודעה נכתב כי ההסתמכות של ישראל על הפקת גז מקומית מספקת בידוד מסוים מעליית מחירי הסחורות העולמיים והביקוש למוצרי היצוא שלה נותר חזק. החברה צופה עודף בחשבון השוטף של 3.6% בשנת 2023, ללא שינוי בגדול מ-2022, אך חזק בהרבה מהחציון של מדינות בדירוג A של 1.2%- בשנת 2023. תשלומי חוב חיצוני נטו גדולים של כ-12 מיליארד דולר והמשך ההשקעה בחו"ל על ידי משקיעים מוסדיים הובילה לירידה מתונה ברזרבות המט"ח בשנת 2022. הצפי של החברה הוא שרזרבות המט"ח יירדו באופן מתון ב-2023 עד לרמה של 12 חודשים של תשלומי חשבון שוטף, אך יישארו הרבה מעל החציון של 3.1 חודשים אצל מדינות ייחוס עבור 2022. מעמדה של ישראל כמלווה נטו לעולם ברמה של כ-52% מהתמ"ג (חציון: -2.8%) מהווה נקודת חוזק משמעותית בדירוג האשראי.

על פי פיץ’, פעולת דירוג חיובית עשויה להתרחש במידה ותירשם הפחתה ממושכת ביחס החוב הממשלתי לתוצר לרמה הקרובה לזו של מדינות המדורגות AA. כמו כן תיתכן פעולה חיובית במצב בו יפחתו משמעותית הסיכונים הפוליטיים והביטחוניים. מצד שני, פעולת דירוג שלילית עלולה לקרות במידה ותירשם עלייה קבועה ביחס החוב הממשלתי לתוצר. פעולה שלילית עלולה להתרחש אם יתממשו סיכונים אשר יגרמו להשפעה מתמשכת ורצינית על הכלכלה והמסגרת הפיסקלית, כמו גם אם יפגע החוסן המוסדי כתוצאה מרפורמה אשר תחליש את המערכת המשפטית ותביא להורדה במדדי ה WBGI או להשפעה שלילית על המדדים הכלכליים והפיסקליים.

לתחזית יש סיכונים שכן התקציב עוד נדרש לעבור את הכנסת וניתנו התחייבויות נוספות לציבור הבוחרים ויש סיכונים בצד ההכנסות. מעבר להצעת התקציב הנוכחית, הרשויות צפויות להמשיך במדיניות של סובסידיות גבוהות יותר המעדיפות קבוצות בעלות שיעורי תעסוקה נמוכים על חשבון תקציב מאוזן בהינתן ההימנעות מהעלאת מסים.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 32
    די להשתקה העם רוצה דמוקרטיה, העם אינו רוצה בשלטון מפלגת הבגץ השמאלנית שלא עברה את אחוז החסימה בבחירות

    120 פרופסורים בעד הרפורמה המשפטית: "רפורמה מקיפה במערכת המשפט היא חיונית".

    • 120 פרופסורים בעד הרפורמה.
    • 02/03/2023 10:13
  • 31
    הכנסת מחוקקת את החוקים לחיזוק הדמוקרטיה והבורסה עולה. עובדה!

    האנרכיסטים פורעי החוק עושי דברו של האדמור הבגצי אהרן ברק מאבדים כל רסן, לאחר שהם הפסידו בבחירות הדמוקטיות הם מנסים בשיטות חוליגניות בסגנון מוסוליני ודומיו להרוס את המדינה קומץ של כמה עשרות אלפי איש שמפלגתם לא עברה את אחוז החסימה מנסה בדרכי טרור לכפות את דעת המיעוט על רוב העם שבחר בנציגיו בכנסת להנהיג את המדינה, כל אדם שפוי במדינה צריך לזעוק די לחוליגנים אלו, ולא נגיע לימי הגליוטינה בפריד בהם החוליגנים יתחילו באשתו של נתניהו, כן, זה כמעט קרה, ימשיכו בנתניהו, לאט לאט זה יגיע לגולאגים בנוסח סטאלין והכל יהיה בהכשר הבגץ. הגיע הזמן לעצור את הטירוף, ממשלה מחליפים בבחירות, ממשלה שנבחרה היא הריבון תנו כבוד לעם תנו כבוד לדמוקרטיה.

    • אהוד
    • 02/03/2023 01:03
  • 29
    ליטל גו"ן

    היקף המינוף אינו ידוע מתי הריבית והאינפלציה יעצרו לא ידוע. כמה חברות נדלן יגיעו לחדלת פרעון לא ידוע כמה הבנקים יפגעו מאי החזר הלוואות לא ידוע הריבית עלתה מהר והרבה נזקיה יורגשו במהלך השנה.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • משקוף
    • 01/03/2023 18:20
  • 28
    מזמן אין סמולניים יש ציונים מרכז

    ןחש קיצוניים משני הצדדים.. שאסור שיובילו את הרוב.. הציוני הלומד המשרת ומילואים משלם מיסים ורוצה נבחרי ציבור ישרים ללא בעיות משפטיות עבר הווה עתיד... העם רוצה אחדות ושלא יפרקו אותו מאינטרסים אישיים..של נבחרים..
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • haimS
    • 01/03/2023 18:14
  • 27
    הקטנים ופריפריה לא מבינים שכחו אותם|38|

    הבטיחו טיפול מידי בכלכלה ביוקר המחיה וגיל הרך -בבריאות ביטחון וכו.. הבוחרים כולל קואליציה לא מבינים במה עוסקים הפוליטיקאים במקום לשרת האזרחים... הנבחר נבחרים התבלבלו- חושבים שהבוחרים אזרחים משרתים אותם.. במקום שהם ישרתו את כלל האזרחים המשלמים שכרם -ולא אינטרסים אישים.. החודשים עוברים ממשלה חדשה ובינתיים -במקום אחדות וטיפול מה מעניין את האזרח הקטן בחיי היום יום- מי מהיג המדינה הכניס פילוג בעם.. זה בטח לא משרת את הכלכלה וכו במדינה. מקווה השפיות תחזור במהירות.. ויחזרו להתמקד בטובת כלל האזרחים ולא אישי ומגזרי... ידוע במי זה תלוי..|38|
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • haimS
    • 01/03/2023 18:08
  • 25
    הריבית והאינפלציה

    ידועים לכל. אתה טוען שדירוג ישראל ייפגע בגללם??? יכול להיות, אני נותן לזה סיכון נמוך.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • ליטל ג'ון
    • 01/03/2023 17:47
  • 24
    לפעמים אני לא יודע אם

    אתה עושה את עצמך חסר הבנה/עושה בכוונה/נהנה מהויכוח העקר או שאתה באמת כזה. לא יודע איך לאכול אותך.. במרכאות|203|
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • הדר
    • 01/03/2023 17:38
  • 23
    ליטל גו'ן

    הרפורמה תגמר מתישהוא הריבית האינפלציה והדולר ישארו עמנו זמן מה. לדעתי משקיעים אינם מודעים להשלכות הריבית והאינפלציה קשה לי להאמין שהדירוג ישאר כמו שהוא עכשו... תעקוב אחרי מניות הנדלן הן ירדו בלי קשר לרפורמה...
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • משקוף
    • 01/03/2023 17:37
  • 21
    לא נכנסתי לפוליטיקה.

    מדברים כלכלה. מחאת הBDS מטרתה הייתה לגרום להוצאת כספים - היום. אז באה חברת הדירוג ואמרה אל תדאגו חברים, הדירוג של ישראל סבבה לגמרי היום. כלומר כל הוצאת הכספים - מגיעה ממניעים פוליטיים טהורים. השוק לא להיט בלי קשר לרפורמה המשפטית.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • ליטל ג'ון
    • 01/03/2023 17:18
  • 20
    ליטל גו'ן

    חוששים מהרפורמה. שוב לא נכנס,לפוליטיקה. עניין כלכלי נטו. השוק נכון לעכשו לא להיט. יש להוסיף עניין ריבית ואינפלציה.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • משקוף
    • 01/03/2023 17:13
  • 19
    אהה אז זה פוליטי

    ולא בגלל סכנה ממשית...אם וכשתעבור הרפורמה, אז אולי ואולי לא החששות יהפכו לאמיתיים..תודה על החיזוק. מ.ש.ל
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • ליטל ג'ון
    • 01/03/2023 17:10
  • 15
    המחאה נגד המהפכה הזו

    חוצה מחנות מזמין אותך לקפלן במוצ"ש כל מי שעניו בראשו מבין שזה שלב ראשון במחיקת הדמוקרטיה בארץ או שאתה נשאב לפופליזים הזול שאנו נשלטים על ידי העליון. כוחנו היה (ויישאר ) שאנו חברה דמוקרטית. החזון של הקיצוניים בממשלה לא יגמר "ברפורמה" הזו אבל תינתן להם ההזדמנות אפילו להגשימו.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • רינגו סטאר
    • 01/03/2023 17:07
  • 14
    מי שהוציא זה גופים פרטיים בגלל

    שתי סיבות: האחת ללחוץ על הממשלה. השניה שהם לא מאמינים שתהיה פשרה. זכותם..כסף שלהם. אבל לשיטתך זה פייקקקקקקקקקקקקק אז מה זה משנה?
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • הדר
    • 01/03/2023 17:05
  • 9
    הפעם אני עם ליטל, ההחלטה חשובה

    כאן. חשש ברור שיש, ה' גדול בעתיד, יש מדינות להם הורידו דירוג בכמה דרגות בלי חשש לפני כן, אז נכון לעכשיו-הכל טוב
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • maxim2222
    • 01/03/2023 16:49
  • 8
    למה שיורידו לפני שיש רפורמה.?

    הרי בעוד שבוע יכולים להגיע לפשרה. אז יעלו שוב.? יש להם זמן. תהיה רפרומה ?....נקבל הורדת דירוג לפנים
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • הדר
    • 01/03/2023 16:48