בנימין נתניהו<br>קרדיט: פלאש90
בנימין נתניהו קרדיט: פלאש90

הירידות החדות שנרשמו היום בבורסה בתל אביב בהובלת מניות הבנקים מגיעות בהמשך לפגישת ראש הממשלה נתניהו עם ראשי הבנקים והמגזר העסקי, כשברקע המצב הביטחוני לא מספק מקום לאופטימיות. כמסתמן מהשיחה, ראש הממשלה נתניהו לא צפוי למתן את הרפורמה ולמעשה משוכנע שהיא דווקא תחזק את הדמוקרטיה והכלכלה.

אלא שבשוק ההון, המקום שבו המשקיעים מצביעים ברגליים, עוד לפני הנפילות היום בבורסה, שוק המט"ח שמהווה ברומטר מקדים אמר את דברו וסימן את הכיוון. למעשה, עוד בשבוע שעבר התרענו כאן בספונסר על הנתק החריג שנוצר בין הצמד דולר-שקל אל מול הבורסה האמריקאית, כך שהניסיון להלביש היום את האשמה בירידות בשווקים, כפי שנעשה בחלק מאתרי החדשות הפיננסים בישראל, על אנשי מפתח עם "אג’נדות" חוטא למציאות במקרה הטוב, ומשתתף בהפצת ספינים חסרי בסיס במקרה הרע.

הרי, העובדות היבשות הן שהביקוש לדולר בישראל עלה בחדות בשבוע שעבר, עם התפטרות חבר הוועדה המוניטרית בבנק ישראל והזהרת הנגיד, אירועים שעשו כותרות בעולם. ואם בוחנים את ההמשך, המגמה לא צפויה להיפסק כפי שהזהיר גולדמן זאקס בסקירה שפורסמה אצלנו לראשונה בספונסר, וכפי שמאותת היום השוק הגלום.

ספינים אפשר לעשות ללא חשבון, אבל עם עובדות אי אפשר להתווכח: המשקיעים בשוק ההון לא אוהבים את הרפורמה המשפטית ואת זה אומרים שוק המט"ח ופרמיית הסיכון שעלתה. הרי מי רוצה להשקיע במדינה בה הסמכות העליונה נלקחה מבית המשפט ועוברת אל הפוליטיקאים? הייתם רוצים לשים את כספי הפנסיה שלכם במקום שבו הפוליטיקאים יכולים להצביע בעד קיזוז רווחי החברות לטובת תקציב המדינה, למשל? סביר שלא.

הציבור בישראל לא מאמין שהמשק יגיע למצב כזה, הרי ישראל היא ’אי של יציבות’. אבל כדאי להזכיר, שאנחנו נהנים מהתואר הזה בעיקר בגלל ההייטק, ההון האנושי, וההשקעות הזרות. בהעדר אחד מהם לחוד או שלשתם יחד רחמנא ליצלן, אנחנו לא רוצים לדמיין מה צפוי לקרות למשק.

הרפורמה המשפטית הצפויה כבר הצליחה להרחיק חלק מהמשקיעים, בין אם זרים או מקומיים, ואפשר לראות זאת בביקוש הגובר לדולר בישראל בניגוד להחלשותו בעולם. התפקיד של נגיד בנק ישראל הוא להיות יועץ כלכלי לממשלה, והמחוייבות שלו, ושל מנהלי הבנקים בישראל היא להזהיר את הממשלה מההשלכות שכבר קורמות עור וגידים. אם הם לא יעשו כך, הם חוטאים לתפקידם. ואם הממשלה לא יכולה לקבל ביקורת, זו בעיה שצפויה להשליך על המשק כולו ועל כל אחד ואחת מאיתנו.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 31
    בגץ מעכב את חוסנה של ישראל, ארצות ערב בקרוב יתחילו להכניס לכאן מליארדים בעזרת ערב הסעודית.

    • אבי
    • 30/01/2023 10:57
  • 30
    ענין של הגדרה

    כשהשופטים התחילו לפסוק ע"פ סבירות הם הפכו משופטים לפוליטיקאים ואתן דוגמה קיצונית כדי שיהיה ברור שכמו שברור לכל איש שמאל ששופט שגדל אצל אמא ימנית שהלעיטה אותו שארץ ישראל היא כולה של עם ישראל ולערבים אין זכות לגור כאן אז מבחינתו הסביר הוא שמותר לכל יהודי לגור בכל מקום שהוא בארץ ישראל כולל להקים מאמז בכל מקום שהוא רוצה אפי' שזה לא מיודע מה חוקי אז ברור גם שופט שגדל אצל אמא שמאלנית שהסבירה לו עד שמה המתנחלים הם כובשים וכמה שהערבים מסכנים וחלשים ושצריך להגן על החלש אז מבחינתו הסביר שהיהודי יגיד תודה שנתנו לו לגור בתחומי הקו הירוק והשאר לערבים המסכנים. אז כך שהשופטים הסבירים הם גם פוליטיקאים והנשיאה והיועמשית כבר עשו כמה טעויות מתוך שכרון כח ועוד טעות אחת ושתים ויקרה להם מה שקרה לממשלה הקודמת שפעלה בדיון אותו דבר קצת סבלנות...

    • שלמה
    • 30/01/2023 10:50
  • 29
    השוק אומר את דברו

    והוא מאוד לא אוהב את כיוון הממשלה החדשה, בפרט בנושא ההפיכה המשטרית. הפרדת רשויות וביקורת שיפוטית על הרשות המבצעת היא אבן יסוד של דמוקרטיה חיה ובועטת.

    • אלעד
    • 29/01/2023 20:57
  • 28
    כדור הארץ לטומי

    אם אתה חושב שהשוק ירד כי מנכל דיסקונט עבר בהפגנה דבר איתי.. יש לי קרקע חקלאית על הירח בישבילך

    • המתבונן
    • 29/01/2023 19:46
  • 27
    ירידות

    אני בטוח שכל הירידות הם מפוזיציה מפוזיציה!! מנכ״ל״ בנק שמשתתף בהפגנה!!הוא לא הצביע לשילטון הזה זה ברור!! כנל״ מנהלי ההשקעות ברור!!

    • טומי
    • 29/01/2023 19:36
  • 26
    שהצריח, הפרש והרץ נמצאים כולם

    בידיים שלך אתה יכול לעשות מהלך על המלך אין איזונים ובלמים ולכן מערכות נטולות רסן יכולות לחסל ראש ממשלה במדינת ישראל בלי להיות נתונים להוראות החוק, לביקורת שיפוטית או להעמדה לדין, זה הקלקול האמיתי בשיטה הנוכחית
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • ziv5
    • 29/01/2023 18:52
  • 25
    מטריקס

    היום מדינות מתחילות לגבות את המטבעות שלהם בזהב וכסף . מטבעות הפיאט לפני התרסקות . לרפורמה אין שום השפעה על הכלכלה בארץ , זו המצאה והפחדה מכוונת של בעלי הכוח . העולם שאנחנו מכירים עומד להשתנות ואף אחד לא יעצור את מה שעומד להגיע . הכסף חוזר לאנושות , לאחר שעשקו אותנו במשך דורות . הבורסות גוססות בכל העולם , זה רק עיניין של זמן עד שתבוא הקריסה . בקרוב מאוד !

    • ע.ב
    • 29/01/2023 18:41
  • 23
    חחח..מי רוצה להשקיע בממשלת בובות

    האיזון התקין של איך דמוקרטיה אמורה להתנהל הופר ועכשיו באים לשכנע אותנו שבג"צ זה הסמכות העליונה, קלקול שהשתרש במשך השנים הוא עדיין קלקול לא נורמה
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • ziv5
    • 29/01/2023 18:36
  • 21
    שופטים הם לא בעלי כושר שיפוט נעלה

    זו בדיחה שאתה מספר לעצמך. שופטים הם מומחים לחוק ומשפט. כל אדם שילמד את החוקים וישפוט לפי כללי שיפוט סבירים יכול למלא את מקומם... עוד נקודה שחשוב לי להתייחס. אתה לא באמת מאמין שהתבצעו בחירות חופשיות שבהם סדאם נבחר... במדינה שבה יש רוב שיעי מדוכא... בנושא היועצת המשפטית וסמכויותיה אני לא ארחיב רק אשאל. איפה הייתה אותה יועצת כאשר הוא התמודד בראש מפלגה שקיבלה בסקרים 9-10 מנדטים. והיה ברור שיקבל תפקיד שר. האם היא ציפתה לתוצאות הבחירות כדי לדעת מי הגוש המנצח ???
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • GandalftheWhit
    • 29/01/2023 17:59
  • 20
    אם השופטים לא יותר משכילים וחכמים מהעם

    אז יש בעיה גדולה. עושים מאמצים גדולים להכשיר, למיין ולהציב אמות מידה לשופטים על מנת שיהיו בעלי כושר שיפוט טוב יותר מהעם בנושאים של חוק ומשפט. העם יכול לבחור נבחר ציבור שעל פי חוק יכול להיבחר. מינוי דרעי, למשל, היה בלתי סביר במידה קיצונית למרות ש 400 אלף איש הצביעו לש"ס. נציגים מהעם עירערו על המינוי, ועל האופן בו הממשלה ניסתה להכשיר אותו, ודרעי פוטר. אם יוגש בג"צ עם דרישה שהממשלה לא תעסוק כלל ברפורמה משפטית משום שזה חורג מהסכם ניגוד העניינים עליו חתם נתניהו לאחר החלטת בג"ץ כי יוכל להתמודד לראשות הממשלה, אז ידונו בעתירה ולפסק הדין יהיה תוקף חוקי. אם פרקליטת המדינה תחוש שנתניהו דורס ברגל גסה את הסכם ניגוד העניינים עליו חתם, ייתכן שהיא תבחן את סמכותה וצעדיה בנוגע לאפשרות ההכרזה שנבצר מראש הממשלה להמשיך בתפקידו משום שחורג במידה קיצונית מהסכם ניגוד העניינים עליו חתם. כל אלה אפשרויות חוקיות שטובי המומחים כנראה דנים בהן, ובאחרות, על מנת לשים גבולות דמוקרטיים לתהליכים אנטי-דמוקרטיים שמתרחשים כאן כעת בריש גלי. נציג ציבור צריך לעמוד בסטנדארטים נוספים הקבועים בחוק, מלבד אלה של ציבור הבוחרים. אחרת זו לא דמוקרטיה מתוקנת. את סדאם חוסיין בחרו 99.96% מהאזרחים בקלפי. לדעתך זו דוגמה סבירה לדמוקרטיה? נבחר ציבור צריך להיות נקי כפיים במידה כזו שהציבור יידע שהחוק מתקיים גם בקרב המושלים. אחרת כל הציבור יאמץ דרכים של פשע ועורמה והמדינה תתנוון ותיחלש. אם תרצה ממשלת כל דאלים גבר אז תתפלל שהרפורמה תעבור. רק שים לב היטב מה אתה מבקש. אני מתפלל שהאיום הזה יוסר אחת ולתמיד, ושנבסס כאן דמוקרטיה יציבה יותר ודיאלוג טוב יותר בין השבטים שמרכיבים את המדינה. אחרת אפשר להתפצל, וזה מה שעלול לקרות.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • Tal81
    • 29/01/2023 17:44
  • 19
    סיפור סוף הדמוקרטיה אגדה

    בישראל בשל מצבה המאוים לא אפשרית חריגה לכיווני קיצון פנימיים - בגלל ההבנה שזה יכול באמת להביא כאן חולשה שתנוצל ע"י שוללי הקיום. ולכן רוב האיומים והפניקה הם כמעט הדבר עצמו. וזה נכון שבסוף אפשר להגיע למצב שתצטרך להוכיח שאין לך אחות.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • atzmon_bl
    • 29/01/2023 17:36
  • 18
    השאלה היותר בוערת, מי רוצה לחיות במקום בו הריבונות שייכת לבית המשפט?

    שפיטה צריכה להעשות בבית המשפט, הריבונות וההחלטות המדיניות צריכות להיות בידי הממשלה. הבעיה בישראל היא שבית המשפט הכריז על דעת עצמו שהכל שפיט והפרקליטות מחליטה את מי להעמיד לדין ובעיקר את מי לא. אין ברירה, את הבעיה הזאת צריך לפתור.

    • איתי
    • 29/01/2023 17:35
  • 17
    השאלה היותר בוערת, מי רוצה לחיות במקום בו הריבונות שייכת לבית המשפט?

    שפיטה צריכה להעשות בבית המשפט, הריבונות וההחלטות המדיניות צריכות להיות בידי הממשלה. הבעיה בישראל היא שבית המשפט הכריז על דעת עצמו שהכל שפיט והפרקליטות מחליטה את מי להעמיד לדין ובעיקר את מי לא. אין ברירה, את הבעיה הזאת צריך לפתור.

    • איתי
    • 29/01/2023 17:27
  • 15
    כל עוד שהנתונים גלויים לפני הציבור

    למה בית המשפט צריך להתערב ??? הציבור לא פחות חכם ומשכיל מחבר שופטים...
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • GandalftheWhit
    • 29/01/2023 17:21
  • 14
    יש גם בעיה באיסור בחירה גורף של נאשם

    תאר לך שיש פוליטיקאי שהציבור מאוד אוהב אבל עומד לדין על עבורה קלה יחסית, או כזו שהעדויות בה רחוקות מלהיות חותכות. אם בית המשפט לא ירשה לו להתמודד ייתכן שהוא עושה עוול למדינה ולקהל הבוחרים. בעצם אפשר להפליל פוליטיקאי כדי לחסום את דרכו להנהגה. לעומת זאת, תאר לך נבחר ציבור פופולרי שנאשם בפשע פלילי חמור ויש הוכחות נרחבות וחותכות שהוא היה במקום ובזמן וביצע את המעשה. במקרה כזה בית המשפט כן יכול לבוא ולומר שלא סביר שאדם במצב משפטי כמו שלו, עם האשמות חמורות ועדויות חותכות לכך שביצע פשע חמור ייכהן כמנהיג העם. פה יש, להבנתי, עניין של מבחן הסבירות, ומבחן האם ההאשמות מעלות מצג של אי סבירות קיצונית להתאמת הנאשם לתפקיד ראש ממשלה. במקרה הזה יש מידה של אי סבירות במינוי ביבי לרה"מ, אבל בית המשפט לא פסל על הסף את האפשרות שביבי יתמודד ויכהן כראש ממשחה כל עוד לא יעבור על נושאים שבהם יש לו ניגוד עניינים, כמו למשל להתערב במבנה וסמכויות מערכת המשפט, שזה בדיוק מה שהוא עושה, ולכן עניין הנבצרות נידון, בינתיים ברקע בלבד.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • Tal81
    • 29/01/2023 17:09
  • 11
    מסתלבטים?

    שבועיים אחרונים בארה"ב המשקיעים פירקו כ20 מיליארד דולר לתוך קרנות שמשקיעות בשווקים מתפתחים...מי נמצא שם? סין, הודו, ברזיל, דר' אפריקה ו..רוסיה. אז נראה לי שיש דיי הרבה אנשים שרוצים להשקיע במדינות שבהם הסמכות העליונה היא של ה"פוליטיקאים" בלבד, לא שהמצב פה בכלל קרוב לזה...אבל נזרום עם הדמגוגיה.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • ליטל ג'ון
    • 29/01/2023 17:00
  • 9
    אין דמיון בין ארה"ב לישראל. להם יש חוקה וושני בתי נבחרים

    כמה בורות אנשים מפיצים זה לא יאמן. אז לקחתם את דף המסרים של חברי הכת כמובן מאליו. אבל הם משקרים אתכם בשביל כסף, כח וכבוד

    • המתבונן
    • 29/01/2023 16:58
  • 6
    באיזה עולם 15 שופטים הם הסמכות העליונה ?

    בג"צ הוא השלוחה של הדיפ סטייט בישראל . הם היו עד עכשיו , ממשלת הצללים , הממשלה שמעל לכל הממשלות . הם התנהגו , כאילו הם הריבון ואנחנו הנתינים . ממתי דמוקרטיה נותנת את הסמכויות למיעוט , בחסות חוק שהם קבעו .. ? הם השמאל הרדיקלי , הם האילומינטי , בעלי ההון , התאגידי והם השמנה וסלתה , המושחתים , שרדו במשך עשרות שנים והשתמשו בנו לתועלתם . הגיע הזמן לעשות סדר ולהחזיר את הסמכויות לריבונים האמיתיים , שזה העם . דומוקרטיה = שלטון העם . דיקטטורה = שלטון המיעוט .

    • ע.ב
    • 29/01/2023 16:51
  • 5
    מוזר, אבל לא חסרים משקיעים בארה"ב

    בה השופטים נקבעים על ידי הפוליטיקאים, מוזר אבל כמעט כל בית משפט שבסמכותו לבטל חוקים הוא בית משפט נבחר בצורה זו או אחרת. הסיבה פשוטה, בדמוקרטיה רשות שלטונית, ודאי כזו שמתערבת בחוקים, היא רשות נבחרת. לא לחינם גם בנט, סער ועוד ששיחים למחנה רל"ב, תמכו בעבר בשינוי בנושא. זה לא אומר שצריך להשתולל כמו פיל בחנות חרסינה ולשנות את כל צורת בתי המשפט, ועוד להוסיף שלל הצהרות מוגזמות בנושא. אבל חלק גדול מהאשמה הוא על בתי המשפט שהיו מאוד כוחניים והתנגדו לכל דרישת שינוי מוצדקת. מקוה שהשפיות תחזור לכל הצדדים, שיעשו שינויים בבתי המשפט, אך בשום שכל.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • מיליארדר
    • 29/01/2023 16:50
  • 3
    חשבתי ועדה בוחרת את השופטים

    והם מגיעים עם רקורד מרשים של תפקידים אליהם היו צריכים להיבחר פעם אחר פעם מבין שלל מועמדים. לממשלה יש השפעה רבה על הוועדה למינוי שופטים לעליון. כמובן שלא רוב מוחלט. ברוך השם הממשלה לא ממנה שופטים ברוב מטעמה. אחרת תאר לך מצב שבו היה ראש ממשלה נאשם בפלילים. הוא היה עלול למנות שופטים כלבבו שיזכו אותו או יקברו את התיק שלו בערימות העצומות של התיקים שלפניהם. יש מידה של הגיון בכך שיש חוק ויש מי ששופט לפי החוק, והחוק חל על כולם, ומנהיגים לא יכולים להוציא את עצמם מהכלל, וגם לא למנות שופטים במשרת אמון, מה שיפגע בכושר השיפוט שלהם בעניינים של שולחיהם. וזה רק בנוגע לסעיף מינוי שופטים מתוך אסופת ההצעות ברפורמה. איזון הכוחות הוא שאיפה נכונה. הוא דורש דיאלוג נרחב וחתירה לקונצנזוס. זו הדרך היחידה לשמור על אחדות העם, לאפשר עתיד למדינה שלנו שהולכת ומתפלגת, וגם לשמור על הפנסיות שלנו שלא יתכווצו, ועל השקל שלנו שלא ייחלש, וכל הכלכלה שלנו שלא תתייבש, וזה עלול לקרות מהר וחזק יותר ממה שרובנו מדמיינים.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • Tal81
    • 29/01/2023 16:35
  • 2
    ושוב אתר ספונסר מוכיח את עמדתו הפוליטית

    גם אחרי הרפורמה המשפטית שבעז"ה תעבור במלואה, אנחנו נהיה רק במצב של כל הדמוקרטיות הגדולות בעולם. אולי במקום להשתולל כל כך, יביא אינטלגנט אחד דוגמא אחת מדוע הרפורמה תפגע בדמוקרטיה יותר ממה שיש בארה"ב. עם ישראל חי! אם יש סכנה למדינה ולכלכה זהו מהקמפיין האנטי הישראלי ואנטי ציוני של גופי השמאל והתקשורת שהם הם גורמים את הנזק לכלכלה ולמדינה.

    • מש
    • 29/01/2023 16:26
  • 1
    סתם מתעניין: מי רוצה להשקיע במקום

    מי רוצה להשקיע במקום בו הסמכות העליונה נקבעת ע"י 15 אנשים שמעולם לא עמדו לבחירה וכופים דעתם בכל עניין. ברגע שהכרעותיהם (וסמכויותיהם) לא נלקחות מכוח אף חוק, אפס ודאות הם נותנים בשוק.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • Mortgage
    • 29/01/2023 16:13