נתוני האינפלציה בארה"ב שהטיסו אתמול את המדדים בוול סטריט ליום הטוב ביותר מאז ינואר 2020, הצליחו לנטוע תקווה כי שיאה של האינפלציה בארה"ב מאחורינו, ומכאן והלאה הפד האמריקאי יוריד את הרגל מהגז בכל הקשור להעלאות הריבית שהפילו את השווקים מתחילת השנה.
העלאות הריבית שנעשו השנה ייקרו את מחיר הכסף, כמו למשל את עלויות המימון של החברות, וגם חיזקו את הדולר, מה שפגע בחברות ובעיקר במדינות המתפתחות. שינוי כיוון, על פניו, יכול לאותת על האטה של העלאות הריבית והשוק אהב את זה. הבורסות קפצו בחדות כאשר הנאסד"ק זינוק במעל 7%, הדולר נסוג בחדות ותשואות האג"ח נסוגו לאחור, כאשר אלו של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים נסחרות מתחת ל-4%.
אלא שהאינפלציה בארה"ב עדיין גבוהה, בקצב של 7.7% ב-12 החודשים האחרונים, כך שצריך לשאול האם השמחה מוקדמת מדי? לפי מרבית התחזיות התמונה רק תלך ותשתפר מכאן והלאה, מחירי הסחורות ירדו, מחירי היבוא ירדו, חומרי הגלם גם הם בירידה והתחזיות בשוק הן להאטה בקצב האינפלציה.
האם זה אומר שבפד יעצרו את העלאות הריבית? מעניין היה לראות מה יו"ר הפד ג’רום פאוול אומר על הזינוק החד בשווקים, אולי דווקא זה ירחיב מחדש ומוקדם מהצפוי את התנאים הפיננסים ויצדיק את המשך העלאות הריבית? אפשר ללכת לדבריו של פאוול ממסיבת העיתונאים האחרונה, בה הבהיר כי מוקדם לדבר על עצירת העלאות הריבית. מה שכן אפשר לצפות להאטה בקצה העלאות, כפי שהפד מסר בהודעת הריבית האחרונה.
הסיבה לאופטימיות שנרשמה בשווקים היא לא רק שהאינפלציה מתחת לצפי, אלא בעיקר כי אינפלציית הליבה, (בנטרול אנרגיה ומזון) גם היא כעת ירדה מהשיא לקצב של 6.3% ב-12 החודשים האחרונים, לעומת הצפי לקצב של 6.5%.
האם המומנטום החיובי יימשך? העלאות הריבית יימשכו אם כי בקצב נמוך יותר ובשוק מתמחרים העלאה קרובה של 0.5% בריבית הפד. בגולדמן זאקס עדיין סבורים שהריבית תעלה ל-5%. אבל מה אם האינפלציה תמשיך לרדת בארה"ב?
סביר להניח שבפד יצטרכו יותר מנתוני האינפלציה של אוקטובר כדי לשנות מדיניות, במיוחד כאשר שוק העבודה חזק עם שיעור אבטלה של 3.7%, והכלכלה רשמה עלייה בתמ"ג ברבעון השלישי וקטע התכווצות של שני רבעונים רצופים, כשמבחינת הפד תנאי הכלכלה עדיין מצדיקים העלאות ריבית, עד שהאינפלציה תרד ליעד השאפתני של 2%, כפי שבפד מבקשים לעשות.