אלכס זבז’נסקי הכלכלן הראשי של מיטב בית השקעות בסקירת מאקרו מקומית שבועית. לפי סקר הערכות המגמות בעסקים, מצב החברות בישראל ממשיך להיות טוב והן לא צופות הרעה בחודשים הקרובים. נרשמה הקלה מסוימת בקושי להשיג עובדים במגזר השירותים, אך בסה"כ המגבלה של מחסור בעובדים נשארה חמורה ביחס לתקופה לפני הקורונה. לעומת זאת, לפי הסקר ניכרת הקלה במחסור בחומרי הגלם ובציוד בענף התעשייה והבניה.
ההקלה במחסור בחומרי הגלם בינתיים לא מתבטאת בציפיות העסקים לאינפלציה שהמשיכו לעלות. שיעור מאוד גבוה ביחס לרמות הרגילות של העסקים בענף המסחר והשירותים צופים שהם יעלו מחירים בחודש ספטמבר. יש קשר די הדוק בין תוצאות הסקר לבין מדד המחירים בפועל ולכן ללמדד ספטמבר יש סיכויים גבוהים להיות גבוה מהתחזיות.
הישראלים נוסעים פחות לחו"ל, אך קונים יותר באינטרנט
הרכישות בכרטיסי אשראי בחו"ל מתוך סך הרכישות בכרטיסי אשראי עלו ברבעון השני כמעט ל-10% לעומת קרוב ל-9% בשנים 2018-2019. אחת הסיבות לכך שמספר היציאות לחו"ל היה גבוה ברבעון השני בכ-10% לעומת 2019. הסיבה הנוספת קשורה לעלייה בשיעור העסקאות באינטרנט מסך העסקאות בחו"ל. בשנים 2018-2019 שיעור העסקאות באינטרנט מסך העסקאות בחו"ל עמד ברבעון השני על כ-66%, לעומת 71% השנה.
אולם, בחודשים יולי-אוגוסט המגמה של היציאות לחו"ל השתנתה. היציאות לחו"ל היו נמוכות בכ-12% לעומת החודשים המקבילים ב-2019. יתכן והירידה ביציאות לחו"ל ביולי-אוגוסט גרמה לגידול ברכישות בכרטיסי אשראי בישראל בעיקר בחודש אוגוסט לעומת התקופה המקבילה אשתקד, זאת על פי נתוני הרכישות היומיות שמפרסם בנק ישראל.
גידול במספר משרות השכיר די נעצר בחודשים האחרונים לפני שהגיע לקו המגמה ארוך הטווח. השכר הממוצע במחירים שוטפים ממשיך לעלות ולהיות מעל המגמה ארוכת הטווח, אך שחיקה אינפלציונית השכר במחירים קבועים יורד.
תקציב הממשלה עדיין היה בעודף של 0.6% תמ"ג בחודש אוגוסט. אולם, מסתמנת התמתנות בקצב הגידול של גביית המיסים שבשיעור מס אחידים ירדה באוגוסט ב-1% במונחים ריאליים לעומת אשתקד. הירידה בגביית המיסים נרשמה בעיקר במיסים העקיפים. לא ברור בינתיים עד כמה היא משקפת ירידה בצריכה או שהירידה היא רק ביטוי של צריכה גבוהה במיוחד בתקופה המקבילה ב-2021 בגלל השלכות הקורונה.
הממשלה פדתה קרוב ל-30 מיליארד ₪ בשוק האג"ח המקומי ב-12 החודשים האחרונים, שיא של כל הזמנים. פדיון נטו כל כך גדול ממתן עליית תשואות, אך השוק בבירור מושפע בעיקר מהציפיות לריבית והאינפלציה.