חברת הפוד-טק הישראלית בי-יו דבש, העוסקת בפיתוח טכנולוגיה לייצור דבש מתורבת, מצטרפת לבורסת תל אביב. בעלי המניות של חברת המעטפת וואיטסטון גרופ אישרו אמש את עסקת המיזוג, שייעשה לפי שווי של כ-38 מיליון שקל לבי-יו דבש. לבעלי המניות הקיימים בבי-יו דבש יוקצו 55% מהון מניות החברה הממוזגת, ואופציה שתאפשר להם להגדיל את אחזקותיהם בכ-20% נוספים עם השלמת אבני דרך שנקבעו.

 

בי-יו דבש מפתחת תהליך תעשייתי לייצור דבש מתורבת, בתנאי מעבדה, באמצעות שימוש בנקטר וצוף טבעי. בשלב זה, החברה מתמקדת בפיתוח קיבת דבורה מלאכותית, שתחקה את הפעילות האנזימתית ואת התנאים הספציפיים המתרחשים בקיבת הדבורה בטבע.

 

בנוסף, בי-יו דבש עובדת על טכנולוגיה להפקת נקטר (צוף) טבעי, כדי להגדיל את יכולת תפוקת הדבש והפיכת התהליך ליעיל, מהיר וזול. החברה השלימה בינואר 2021 סבב גיוס הון ראשון של כ-8.3 מיליון שקל ממשקיעים פרטיים.

 

בעלי המניות בבי-יו דבש כוללים בין השאר, את בעל השליטה עדי צים, המחזיק בחברת המימון החוץ בנקאי SR אקורד, עוה"ד אריק קאופמן וירון קיזר ממשרד KRKR, הנמנים על מייסדי בי-יו דבש ושותפים בחברות פודטק נוספות בהן ביומילק הבורסאית, שרון פימה, ממייסדי בי-יו דבש, המכהן גם כמנכ"ל חברת הפודטק הישראלית מיטק, אלי נידם, בעלי חברת המימון החוץ בנקאי שוהם ביזנס, רני צים, בעלי קבוצת רני צים אחזקות, אקסטרה אחזקות, בשליטתו של מוטי בן משה; והיהלומנים פנחס ובן ציון פוזיילוב.

 

לדבש מתורבת יתרונות רבים, בהם העובדה שאינו מכיל אנטיביוטיקה, חומרי הדברה ורעלנים. הוא מסייע למרקם האקולוגי בכך שאין צורך בניצול הדבורים לשם ייצורו, הוא מאפשר ייצור לפי דרישה וללא תלות בעונות השנה, פריחה ושינויי אקלים והוא עונה על בעיה מרכזית של עלייה בקצב צריכת הדבש והביקוש לדבש בעולם שעולים על קצב הייצור. עד כה הגישה בי-יו דבש שתי בקשות פטנט בארה"ב להגנה על תהליכי הפיתוח שביססה.

 

הצוות של בי-יו דבש כולל את המנכ"ל אופיר דבש, בוגר יחידת המודיעין הטכנולוגית של צה"ל 81, ואף כיהן בחמש השנים האחרונות כסמנכ"ל טכנולוגיות בחברת GKI GROUP שהיא גם חממה להקמת חברות הזנק ואת סמנכ"לית הפיתוח ד"ר אפרת דבש ריזנפלד, בעלת דוקטורט במחלקה לגנטיקה מולקולרית ממכון וייצמן למדע, פוסט-דוקטורט מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, ואף שימשה כמנהלת המעבדה למחקר תרגומי בתחום סרטן השד בבית החולים איכילוב.

 

בי-יו דבש מקדמת שיתופי פעולה עם מכונים אקדמיים בישראל ובעולם ועם אנשי מקצוע מובילים בתחום, ובמקביל בוחנת שיתופי פעולה עם גופים תעשייתיים בתחום המזון והריח. הוועדה המייעצת של החברה כוללת את פרופ’ יובל שהם, מומחה עולמי בתחום הביוטכנולוגיה והנדסת מזון מהטכניון, פרופ’ גיא בלוך, מומחה לחקר התנהגות דבורים מהאוניברסיטה העברית בירושלים ופרופ’ מנחם רובינשטיין, מוביל עולמי בתחום גנטיקה מולקולרית ממכון וייצמן.

 

שוק הדבש העולמי הוערך בשנת 2019 ב-9.08 מיליארד דולר, ועם צפי גדילה שנתי של 8%, הוא צפוי להגיע לכ-14.4 מיליארד דולר עד 2025. השוק מתמודד כיום עם כמה אתגרים משמעותיים כאשר אוכלוסיית הדבורים קטנה עקב שינויי אקלים, טפילים, זיהומים ווירוסים ותהליכי מידבור ובצורת באזורים רבים בעולם מביאים לירידה בכמות הפרחים והצוף. התוצאה היא שמחירי הדבש ממשיכים להתייקר בעקביות.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 1
    מה החרטה הזו שקל לא משקיע

    מה החרטה הזו ?

    • בשם הדבורה
    • 28/05/2021 14:18