סבוריט ומילניום פוד-טק נכנסות לשוק תחליפי הביצים העולמי. במסגרת שיתוף הפעולה בין החברות סבוריט הקימה חברת בת חדשה שתהיה נפרדת מיתר פעילויותיה בשם EGG’N’UP. החברה החדשה תפתח מוצרי מזון המבוססים על תחליפי ביצה מהטבע, מבלי לפגוע בטעם המקורי של הביצה ובערכיה התזונתיים, ללא כולסטרול ועם ערך קלורי נמוך - כלומר מוצר בריא יותר. מוצרים אלו יתאימו לבישול, אפיה וטיגון שמצריכים ביצה כמרכיב נוסף או עיקרי. החברה החדשה היא בשליטת סבוריט.
סבוריט הראתה הוכחת היתכנות והשלימה הגשת בקשה לרישום של פטנט עבור תחליף ביצה, המבוסס על מקורות צמחיים ומתבסס על סיבי הצלולוז של החברה. הצלולוז (תאית) הוא למעשה סיב תזונתי המורכבת משרשראות ארוכות של מולקולות של גלוקוז. התאית היא אחת משתי התרכובות האורגניות הכי נפוצות בטבע. כרגע המוצר נמצא בשלבי פיתוח המיועד להסתיים ברבעון הרביעי של 2022. פיתוח תחליפי הביצים מבוססים על פיתוח של פרופ’ עודד שוסיוב, המדען הראשי ומייסד-שותף בסבוריט.
שוק הביצים העולמי צומח במהירות. כיום הוא מוערך ב-200 מיליארד דולר בשנה, והוא צפוי להגיע ל-244 מיליארד דולר עד שנת 2023. נכון להיום, מקסיקו היא הצרכנית המובילה בנפש של ביצים רגילות ואחריה יפן, סין, ארה"ב ואירופה.
בשלב ראשון, ולאחר שהפיתוח יסתיים, מתכננת EGG’N’UP, לשווק את המוצר דרך חברות שירותי מזון ויצרני מזון בארה"ב ובאירופה (B2B) ובשלב שני דרך רשתות קמעונאות ישירות לצרכן הסופי (C2B).
לצורך תמיכה בשלבי הפיתוח של המוצר, סבוריט החלה בסבב גיוס ל-EGG’N’UP שצפוי להיות בהיקף של 2.5 מיליון דולר ויספק את צרכיה הפיננסים למשך 24 חודשים, כלומר לפחות עד השלמת שלב הפיתוח. את עיקר ההשקעה צפויה EGG’N’UP לגייס משותפות המו"פ מילניום פוד-טק.
מילניום מעוניינת לשכפל את הצלחתה בהשקעה בסבוריט, והיא תשקיע בחברת הבת החדשה כ-2.5 מיליון דולר, כאשר אחזקותיה בסבוריט מוערכות כיום ביותר מ-31 מיליון ש"ח. השווי לחברה החדשה, המבוסס על הטכנולוגיה המוכחת שפותחה והאבטיפוס הפעיל עומד על כ8 מיליון דולר לפני הגיוס.
שוק תחליפי הביצים - בעיקר מחלבונים אלטרנטיביים – מסתמן כשוק מבטיח הנמצא בראשית דרכו, כשהמגמה העולמית הדוגלת בצריכת מוצרי מזון מהטבע ולא מהחי, דוחפת לצמיחה משמעותית של שוק זה. נכון לשנת 2018, שוק תחליפי הביצים בעולם עמד על 1.4 מיליארד דולר, והצפי הוא כי בשנת 2026 הוא יעמוד על 2.1 מיליארד דולר, דהיינו צמיחה שנתית ממוצעת של 5%.
בארה"ב לבדה, לדוגמה, מדובר בצמיחה משמעותית בהרבה: שוק תחליפי הביצים בשוק האמריקאי בשנת 2019 צמח ב 192% לעומת 2018 - נתון המוכיח את הביקוש הגדל לתחליפי ביצים. רק באחרונה, עמותת GFI ישראל (Good Food Institude) פרסמה מחקר מקיף על שוק החלבונים האלטרנטיבים בארץ ובעולם והדגישה כי מדובר בשוק בעל צמיחה חסרת תקדים.
GFI, שמקדמת מחקר ויזמות של חלבון אלטרנטיבי בישראל, ציינה במחקר כי סך ההשקעות בשוק החלבונים האלטרנטיביים בישראל גדל פי 8 בין השנים 2018-2020 - מ-14 מיליון דולר ל-114 מיליון דולר, וכי הגידול השנתי לבדו ב-2020 עמד על 154% (!) וזאת למרות משבר הקורונה. הסיגמנט הצומח ביותר בשוק זה הוא חברות שמפתחות חלבון אלטרנטיבי מבוסס צמח דוגמת סבוריט.
בשוק תחליפי הביצים, הנמצא בהתהוות, פועלות מספר חברות, ביניהן: Just Egg האמריקאית (שגייסה באחרונה 200 מיליון דולר, והשלימה עד כה גיוס של 650 מיליון דולר, המוערכת לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר); Zero Egg הישראלית (שגייסה עד כה 6.5 מיליון דולר) ו-Terra Vegane הגרמנית.
רחלי ויזמן, מנכ"לית ומייסדת שותפה של סבוריט, ציינה: "אני שמחה על שיתוף הפעולה המוצלח עם מילניום פוד-טק. המטרה המשותפת שלנו היא לספק לקהל הצרכנים מוצרים איכותיים, בריאים וטעימים המבוססים על הצומח. אנחנו מוצאים פוטנציאל גדול בסיבי הצלולוז הייחודיים של החברה, אותם אנחנו מתרגמים לפיתוח מוצרים נוספים, שיאפשרו לנו חשיפה רחבה יותר לקהלים מגוונים ובהם צמחונים טבעונים ומפחיתנים.
יעד זה והגשמתו מהווה התקדמות עסקית וטכנולוגית חשובה של החברה אל עבר הצלחתה. אנו מאמינים שטביעת רגל בתחום נוסף, מלבד תחליפי בשר, יפתח בפנינו הזדמנויות עסקיות חדשות ויאפשר לנו להמשיך לעשות את מה שאנחנו מאמינים בו מראשית דרכנו".
חנן שניידר, מנכ"ל מיליניום פוד-טק: "שוק החלבון האלטרטיבי העולמי נמצא בצמיחה מתמדת. הנתונים מלמדים כי קיים צורך וביקוש גדול לתחליף ביצה בשוק המאפים ובשווקים נוספים. החברה החדשה שהוקמה מביאה פתרון אחר ועדיף מהמתחרים, אשר ביכולתו להפוך אותה לשחקנית עולמית משמעותית בתחום".