הבורסה לניירות ערך בתל-אביב מודיעה היום על השקת מדד חדש - ת"א-דואליות ועל שדרוג מדד ביטוח מניות והמירים כך שיכלול מניות מענף הביטוח הנכללות במאגר תמר, הפיכתו למדד רציף ועקיב למוצרים עוקבי מדדים עם תקרת משקל של 20% למניה במדד.
מזה יותר משני עשורים משקיעה הבורסה מאמצים למשוך אליה חברות ישראליות שבחרו להנפיק בחו"ל לרשום את מניותיהן גם בבורסה בת"א. החברות הדואליות נהנות מהקלות רגולטוריות, הן בחובות הרישום למסחר והן בדיווח על אירועי חברה ובנוסף, גובש עבורן "מסלול מהיר" לכניסה למדדי הבורסה, שהורחב רק בשלב מאוחר יותר גם לחברות שביצעו IPO.
רוב המניות הדואליות נסחרות בניו יורק והמסחר במקביל בישראל מרחיב את ימי המסחר בהן ל-6 ימים בשבוע ומותח את שעות המסחר בהן מ-9:00 בבוקר ועד 23:00 בלילה (22:00 בלילה בשעון חורף ישראל) בימים ב’-ה’.
שווי השוק של המניות הדואליות הנכללות במאגר תמר (תכולת המניות הראויות לכניסה למדדים) מתקרב לכ-280 מיליארד ₪, כשמעל 80% מוחזק בידי הציבור. מתוך 44 המניות הדואליות בעלות הזיקה לישראל הנכללות במאגר תמר, 26 מניות נכללות במדד ת"א-125, כאשר 12 מהן נכללות במדד ת"א-35 ו- 11 מניות הנכללות במדד ת"א-SME60 כך שהמדד יאפשר גיוון רחב וייחודי של המניות הנכללות בו.
בבורסה המקומית מקווים שמדד הכולל מניות דואליות יחדד את יתרונה של הבורסה כמוקד משיכה לחברות ישראליות הרשומות למסחר בחו"ל וטרם נרשמו למסחר בת"א. כמו כן, מאפייני הסחירות הגבוהים של החברות הדואליות אטרקטיביים עבור המשקיעים שהנזילות עבורם היא משמעותית.
יש לציין, כי המסחר בבורסה בת"א מהווה כ- 32% מסך המסחר בת"א ובחו"ל. המניות הדואליות חשופות הן למשקיעים ישראלים והן למשקיעים הזרים והכיסוי האנליטי שלהן רחב יותר גם לאור המאפיינים שלהן כחברות בינלאומיות הפועלות בשווקים נוספים בעולם.
במדד החדש ייכללו כאמור 44 המניות הדואליות הנכללות במאגר תמר. תקרת משקל במדד - 5% למניה. שווי החזקות הציבור עומד על כ-219 מיליארד דולר. בדומה למדד תל אביב גלובל-בלוטק, הענפים הדומיננטיים במדד הם טכנולוגיה וביומד, המהווים יחד כ-85% ממשקלו. מועד ההשקה של מדד ת"א-דואליות יהיה 6 ביוני, 2021.
כמו כן מדווחת היום הבורסה לניירות ערך על שדרוג במדד ביטוח מניות והמירים, ולעגן את הכללים של מדד סוף יום, למדד רציף נוסף בסדרת מדדי תמר ולשנות את שמו למדד "ת"א-ביטוח". במדד ייכללו המניות מענף הביטוח הנכללות במאגר תמר, עם תקרת משקל של 20% למניה במדד ותחול עליו המתודולוגיה החלה על מדדי תמר. מועד ההשקה של מדד ת"א-ביטוח יהיה ה- 6 ביוני, 2021 (במועד עדכון הפרמטרים של חודש יוני).
מדד ביטוח מניות והמירים (מדד סוף יום) הושק בינואר 1984 כמדד ייחוס הכולל מניות, אג"ח להמרה וכתבי אופציה. בנובמבר 2007 השיקה קסם תעודת סל על המדד, שהומרה לקרן סל בנובמבר 2018 במסגרת תיקון 28 של רשות ני"ע.
היקף ההשקעה בקרן הוא כ-265 מיליון ש"ח, אולם מדד זה אינו מותאם למוצרי מדדים מחקים. למשל, לפי מתודולוגיית המדד, ניירות ערך המירים חדשים של חברות ביטוח יכולים להיכלל במדד (במדדי מניות "מהדור החדש" נכללות רק מניות).
בנוסף, אין במדד מנגנונים הכרחיים המאפשרים חיקוי של המדד כדוגמת "קיבוע" הון, ביטוי לשיעור ציבור במשקל נייר הערך במדד והסדרה של כללי הצטרפות למדד וגריעה ממנו, החיוניים להתכסות מנפיק מוצר.
ענף הביטוח הוא ענף מרכזי במשק הישראלי ולאחרונה אף גבר העניין בהשקעות בחברות הביטוח הישראליות ונרשמו מספר השקעות מהותיות בחברות בענף, כולל עניין מצד משקיעים בתחום האינשורטק.
בשונה ממדד ת"א-ביטוח פלוס הכולל גם חברות מתחום ענף הפיננסים המורחב (משקל מניות הביטוח בו הוא כ-60%), מדד ת"א-ביטוח מורכב ממניות מענף הביטוח בלבד וצפוי ליהנות מביקוש גבוה הן מצד משקיעים מוסדיים, אשר לחלקם מגבלות רגולטוריות שאינן מאפשרות להם חשיפה ישירה למניות הביטוח בהיקף הרצוי להם, והן עבור הציבור הרחב אשר יוכל להיחשף למוצרי השקעה על מדד ייעודי לחברות הביטוח המקומיות.