בבית ההשקעות אקסלנס מעריכים, שלמרות הקושי הרב בהעלאת הריבית אשר תוביל להגדלת פער הריביות בינינו לבין המערב והשפעת מהלך שכזה על הדולר, בנק ישראל יעלה את הריבית החודש וזאת בעקבות המשך העלייה בציפיות האינפלציוניות והמשך ניהול קו המדיניות של החזרת הריבית לתוואי נורמאלי.להלן סקירה שפרסמו:
החלטת ריבית בנק ישראל בחודש הקרוב לא צפויה להיות קלה. המשך עליית מחירי הנכסים (שלא נמדדים במדד) ומדד חודש דצמבר שיצא מעל ציפיות הקונזנציוס יוביל לכך שהציפיות האינפלציוניות ימשכו להיסחר ברף העליון של היעד ואף מעבר לכך. בנוסף, נתוני הצמיחה המקומית בשנת 2010 והתחזיות הצמיחה לשנת 2011 דורשים העלאת ריבית.
מנגד, הפגיע בענפי הייצוא על רקע החולשה בביקושים מהמערב וייסוף השקל – ממשיכות לתמוך בהשארת הריבית על כנה. בחודש דצמבר רכש בנק ישראל כ- 1.8 מיליארד דולר בשוק המט"ח. על רקע זה הגיעו יתרות המט"ח של בנק ישראל לרמה של כ- 70 מיליארד דולר. ע"פ פרוטוקל החלטת הריבית לחודש נובמבר, המרכיב העיקרי להחלטה להותיר את הריבית על כנה הייתה התחזקות השקל אל מול הדולר ואל מול סל המטבעות.
הבעיה העיקרית של פישר היא שהמגמה המאקרו כלכלית של השקל אל מול הדולר והאירו הינו קו מגמה של התחזקות. מאז שנת 2003 מאזן התשלומים כאחוז מהמת"ג הוא חיובי. משמע מאז שנת 2003 "נכנס" כסף זר יותר מאשר "יוצא" מה שאוטומטית גורם להתחזקות השקל. מאזן התשלומים מורכב מחשבון שוטף (יצוא ויבוא סחורות), חשבון פיננסי (השקעה ישירה והשקעה בניירות ערך) ועודפים. בשנת 2010 הסתכם החשבון השוטף והפיננסי בכ- 15 מיליארד דולר. ומה הצפי לשנים הבאות? להערכתנו המגמה הזו לא תשתנה ותמשיך להיות חיובית הן על רקע מדיניות פיסקאלית טובה (יחס חוב תוצר במגמת ירידה, גירעון תקציבי נשלט, צמיחה גבוהה) והן על רקע תגליות הגז והנפט שיורידו משמעותית את צרכי ייבוא האנרגיה של ישראל ובהמשך יגדילו את הייצוא.