מנהל יחידת המחקר של הבורסה קובי אברמוב מפרסם היום דו"ח בנושא מכירת מניות לציבור במהלך שנת 2018.

 

מכירות מניות ע"י בעלי עניין בשנים האחרונות הביאו לעלייה בשיעור החזקות הציבור במניות השנה לכ-57% (ללא מניות הפארמה- טבע  ופריגו וחברת IFF שרכשה את פרוטרום ונרשמה השנה ברישום כפול).

 

מאז שנת 2010 התגברו מכירות מניות ע"י בעלי עניין כך ששיעור החזקות הציבור במניות עולה בהתמדה. שיעור החזקות הציבור בשנת 2010 היה כ-42% , ומאז עלה ברציפות לכ-46% בסוף שנת 2014, כ-50% בסוף שנת 2015, כ-53% בסוף 2016, והשנה הגיע, כאמור, לכ-57%.

 

בשנים הקודמות בלטו מכירות בעלי העניין כתוצאה מהרפורמה במדדי הבורסה, שהשלב האחרון בה הושלם בפברואר השנה.

 

השנה בלטו מכירות של מניות חברות בנקים בשווי של כ-4 מיליארד שקל ע"י המדינה ושרי אריסון. כמו כן נמכרו מניות חברות ביטוח בשווי של כ-2 מיליארד שקל- במסגרת הפרדת אחזקות פיננסיות מאחזקות ריאליות כפי שנדרש בחוק הריכוזיות.

 

בנקים מסחריים:

מדינת ישראל מכרה את יתרת מניות המדינה (6%) בבנק לאומי בשווי של כ-1.9 מיליארד שקל. כיום לא נותרו בידי המדינה מניות בנקים שנרכשו במסגרת הסדר מניות הבנקים לפני כ-35 שנים.

 

שרי אריסון החלה במכירת מניות השליטה בבנק הפועלים ומכרה 4.3% מהמניות בשווי של כ-1.4 מיליארד שקל והוא הפך לבנק ללא גרעין שליטה.

 

צדיק בינו ומשפחת אבלס האוסטרלית מכרו מניות פיבי (השולטת בבנק הבינלאומי) בשווי של כ-440 מיליון שקל.

 

בנק דקסיה העולמי מכר את כל מניותיו (59%) בבנק דקסיה ישראל בשווי כ-350 מיליון שקל והוא הפך לבנק ללא גרעין שליטה.

 

חברות ביטוח:

קבוצת דלק מכרה כ-16% ממניות חברת הביטוח הפניקס בשווי 847 מיליון שקל, במסגרת היערכותה לקראת יישום חוק הריכוזיות בדבר הפרדת האחזקות בין תאגידים ריאליים ותאגידים פיננסיים. כיום נותרו בידי הקבוצה כ-30% ממניות דלק והיא מתכננת להמשיך להחזיק בעסקי האנרגיה. בנוסף, מכרה קבוצת מאיר מניות הפניקס בשווי של 278 מיליון שקל, בהמשך למכירת מניות בסכום דומה בשנת 2017

 

אי.די.בי. פיתוח מכרה כ-15% ממניות כלל ביטוח בשווי כ-500 מיליון שקל, בהמשך למכירת 10% מהמניות בשווי 318 מיליון שקל בשנת 2017. מכירות אלה הן במסגרת מתווה מכירת השליטה ומכירת החזקות אי.די.בי אשר גובש על-ידי הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר. בנוסף, מכר בנק הפועלים את יתרת מניותיו (9.5%) בכלל ביטוח בשווי של כ- 326 מיליון שקל.

 

המכירות הבולטות בסקטור הריאלי השנה היו:

חברת הדשנים הקנדית פוטאש מכרה 13.5% ממניות קונצרן כימיקלים לישראל (כיל) בשווי 2.4 מיליארד שקל. פוטאש החלה ברכישת המניות כבר בשנת 1998 ובשנת 2013 הודיעה כי נפסקו המגעים עם ממשלת ישראל לבחינת האפשרות לרכישת השליטה בכיל. יש לציין שפוטאש נאלצה למכור את אחזקתה בכיל בעקבות דרישות ממשלות סין והודו, לקראת מיזוגה בינואר 2018 עם חברת הדשנים אגריום הקנדית.

 

דיסקונט השקעות מכרה כ-24% ממניות שופרסל, בשווי 1.27 מיליארד שקל. בעקבות המכירה חדלה דסק"ש לשלוט ב"שופרסל" ותפסיק לאחד אותה בדו"חותיה הכספיים.

 

חברת ההשקעות הבינלאומית פידליטי מכרה את יתרת אחזקותיה במניות פרוטרום בשווי של כ-770 מיליון שקל. יש לציין שבאוקטובר השנה הושלם מיזוג פרוטרום עם קונצרן IFF.

 

חברת האנרגיה הבינלאומית נובל אנרג’י מכרה את יתרת מניותיה- 43.5% בתמר פטרוליום בשווי של כ- 600 מיליון שקל.

 

קבוצת דלק מכרה, במסגרת תמורת הצעת הרכש למחיקת מניות "דלק אנרגיה" מהרישום בבורסה, מניות רדומות של הקבוצה בשווי 345 מיליון שקל, ומניות של דלק קידוחים בשווי דומה.

 

עידן עופר ואהוד אנג’ל מכרו כ9% ממניות קנון בשווי של כ-271 מיליון שקל וכ-2.3% ממניות החברה לישראל בשווי של כ-115 מיליון שקל. יש להדגיש כי הם ממשיכים לשלוט בשתי החברות באמצעות חברות פרטיות אחרות שבשליטתם.

 

 

 

 

 

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 11
    ממש לא נכון

    יש בעלי שלקח להם זמן למכור וחלקם עד היום לא יצאו מהשליטה.... שווי המניות כפול כי האגח לא נותן כלום, נכון בהחלט להגדיל חשיפה מנייתית בטח בשוק המקומי שמתומחר סביר ביותר.... אין כאן פצצות מטקטקות...
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • דובי
    • 30/12/2018 14:36
  • 10
    לוקח כמה ימים :

    מכרו לציבור : "שווי מכירת המניות כפול מאשר בשנת 2017; שיעור החזקות הציבור ממשיך לעלות באופן רציף מאז 2010 ומגיע השנה לכ-57% "
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • Aviad18
    • 30/12/2018 14:33
  • 9
    אבל לוקח זמן עד ליישום

    ועד ליציאה או חיפוש קונה מתאים שירכוש את הסחורה.... אתה חושב שלמכור שליטה זה למכור 10-20 אלף שקל?
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • דובי
    • 30/12/2018 14:24
  • 8
    ב09/12/13 כבר ידעו על חוק

    הריכוזיות ככה שמי שמעורב בשוק ידע הרבה קודם היום אחרי חמש שנים מתחלים לממש חזק שום דבר לא קורה במקרה
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • Aviad18
    • 30/12/2018 14:10
  • 6
    כאן הטעות שלך

    אתה אומר בעלי עניין מכרו אומר דרשני. ב 2007 ערב מהשבר הם קנו הרבה קרי טעו. הרבה מהמכירות הם לא מהכרח מרצון אלא בגלל חוק הריכוזיות שאילץ אותם למכור.... איך אתה אומר דרשני אם אני כרגולטור מחייב אותך למכור את השליטה בחברה שאתה בעלים שלה?
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • דובי
    • 30/12/2018 13:57
  • 4
    בדיעבד כולם חכמים

    עזוב סיפורים כתבת משהו קבלת תגובה למה היו מכירות גדולות. עכשיו בחירה שלך איך לפרשן זאת.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • דובי
    • 30/12/2018 13:54
  • 2
    ב 2007 קנו כמו מטורפים

    וקבלו את כל המפולת של 2008 על השוק.... קח בחשבון שהרבה מהמכירות היו בגלל העברות ידיים, חוק ריכוזיות ועוד.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • דובי
    • 30/12/2018 12:31