קרדיט: depositphotos
קרדיט: depositphotos

ביוני 2018 פרסמנו סקירה על סיכון התמוטטות ב-96 חברות ציבוריות בענף הנדלן  שהנפיקו אגרות חוב בארץ על פי ניתוח של נתונים על תזרים, הון חוזר ורווח בחמש שנים אחרונות.

 

בעשורים האחרונים עורערו מעמדן של הגישות המסורתיות לניתוח פיננסי, שהיו מבוססות בעיקרן על מבנה המאזן, גודל ההון העצמי, גודל ההון החוזר וכו’. האירועים הכלכליים שחלו בתקופה זו, הביאו לכך שלעיתים קרובות יש לחברות הון חוזר גבוה ו/או הון עצמי גבוה למשך תקופה ממושכת, אבל גרעון מתמשך בתזרים מזומנים מפעולות שוטפות גורמות לחברה להגיע לחדלת פרעון. חברות הדירוג בארץ, מסתמכות גם על שעבודים כדי לתת ציון משופר לאגרות חוב שיונפקו, אולם כשיש שמועות על הסדר חוב כמו בחברת ברוקלנד, האגחים צנחו ב 80 אחוז תוך ימים ספורים.

 

צוין גם שניסיון העבר מוכיח שרק תקופה של חמש שנים ויותר מאפשרת לעמוד על טיב החברה כדי למנוע עיוותים שונים. בנוסף לכך, צריך לייחס המדדים לסך המאזן וזאת בכדי להשוות בין החברות.

 

לגבי חברת ברוקלנד המצב כדלקמן:

ממוצע רב שנתי 2013 - יוני 2018 ביחס לסה"כ מאזן

 

 

סיכום: בגלל התמוטטות חברת ברוקלנד, בימים האחרונים היו ירידות חזקות במיוחד במדד בחברות אגח גלובל שגרמו לכך שחלק גדול מהן נסחרות כעת בתשואה דו ספרתית.

 

לדעתנו, יש לנהוג בסלקטיביות על פי שני עקרונות שהצבנו כאן: בדיקת נתונים על פני לפחות חמש שנים, תזרים מזומנים מאוזן בממוצע רב-שנתי. מתוך כ-160 חברות אג"ח שנכללו במאגר שערכנו על פי הקריטריונים שפרטנו לעיל, כ 120 חברות נראות איתנות.

 

הכותב, ד"ר דניאל גוגנהיים, היה מרצה בבתי ספר למנהל עסקים בצרפת ובאוניברסיטת בר אילן, חיבר מאמרים בנדון בעיתונות הפיננסים באירופה ובישראל.

*** מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה – על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש