ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת אישרה היום, ברוב של 7 תומכים מול 6 מתנגדים, את תשלומי ההורים למוסדות החינוך לשנת הלימודים תשע"ח, לפי הצעת משרד החינוך.
חרף הפסקה של שעה בדיון, במהלכה ניסו הצדדים למצוא סעיפים בהם ניתן להפחית מתשלומי ההורים, הודיע יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב מרגי (ש"ס), כי "בעת הזאת לא ניתן למצוא לכך מענה תקציבי". היו"ר מרגי הדגיש: "אין ספק שתשלומי ההורים צריכים להיעלם מהעולם. אט אט השתרשו תשלומי הורים שונים ומשונים והשתלטו על כיסי ההורים. תשלומי התל"ן הם שוד לאור היום בחסות המדינה. מוסדות רבים גובים תל"ן ולא מבצעים את התכניות הנוספות. במושב החורף של הכנסת נביא לכך שמוסד שירצה לגבות תל"ן יצטרך לעבור מסלול בקרה ופיקוח, שייבחן אם יש בכלל עילה לכך. לא אוותר. אהיה אגרסיבי וההפקרות תיפסק".
עוד אמר ח"כ מרגי כי "שר החינוך התחייב חד משמעית, שידון בתקציב המדינה הקרוב בביטול לתשלומי ההורים או במנגנון גבייה חלופי. אחרת לא הייתי מסכים להצביע בעד השתלומים". עוד אמר כי ניכר שבשנים האחרונות עשו משרדי החינוך והאוצר צעדים חשובים בהורדת נטל התשלומים מההורים בשווי מיליארדים.
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, אמר בדיון: "צריך לטפל בתשלומי ההורים, אך בהיעדר היכולת לעשות גם וגם, החלטנו לשים יהבנו בתכניות כמו השאלת ספרים, הוזלת צהרונים, הרחבת בית הספר של החופש הגדול, הקטנת מספר התלמידים בכיתות ועוד. משפחה עם שני ילדים, אחד מהם בגן והשני בכיתה ב’, חוסכת כתוצאה מכך 19,376 שקלים בשנה. זו השקעה של 7.2 מיליארד שקל". בתגובה נשמעו קריאות מצד נציגי ההורים בדיון: "אבל מכיתה ד’ ומעלה אין שינוי בתשלומים". עוד ציין אבואב כי המשרד עמל על מתווה לצמצום ימי החופשה של התלמידים ועל סבסוד חוגים לאוכלוסיות חלשות, כך שכל תלמיד יזכה להשתתף בחוג אחד לפחות בעלות סמלית של 10 שקלים.
יו"ר ארגון הורים למערכת החינוך בירושלים, פז כהן, פנה לחברי הכנסת: "בשנה שעברה כולם התחייבו שלא יקרה שוב. כך כבר שנים רבות. הבטחתם לבוחרים שתעמדו במילה שלכם. לפחות תחריגו כעמה סעיפים. אל תהיו חותמת גומי של הממשלה".
יואל זהורי, הורה לשני תלמידים בחטיבת ביניים בירושלים: "אני משלם תל"ן בסך 6,000 שקלים בשנה עבור כל אחד מהילדים שלי. בתמורה הם מקבלים 34 שעות לימוד שבועיות בלבד". פיצ’י רובינר, הורה לתלמידים מהיישוב קציר: "אני לא משלם תל"ן וקורא לכל ההורים לא לשלם. מנצלים אותנו. תל"ן הוא הפרטת החינוך והוא צריך להיעלם. מי שלא מסוגל לשלם תל"ן לאורך השנים, מפסיד לאורך השנים במצטבר שנת לימודים שלמה, ואחר כך אנחנו בוכים על אלימות".
ח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני) הציע לקצץ באופן סימבולי שקל אחד מכל אחד מסעיפי התשלומים שמבקש משרד החינוך לאשר. "ב-1 בינואר יורד מס החברות. מעניין לאן יילך הכסף", אמר. ח"כ חיים ילין (יש עתיד) קרא לאשר פטור מתשלומים לטיולים שנתיים לשכבות סוציו-אקונומיות 1-5. ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) קרא לתת הנחות בתשלומי ההורים כבר לילד השני במשפחה, ולהחריג מהאישור טיולים ומסיבות סיום.
ח"כ מירב בן ארי (כולנו): "כולם פה בעד הילדים, גם שרי החינוך והאוצר. אם רוצים לבטל תשלומי הורים, צריך להפסיק עם הפופוליזם, למצוא לכך מקור תקציבי, ולטפל בכל סעיף וסעיף". ח"כ אברהם נגוסה (הליכוד): "אנחנו מדברים על צמצום פערים אבל במו ידינו מגדילים את הפער. זה לא יכול להימשך. ניסיתי לברוח ולא הצלחתי. אין לי ברירה, אני מחוייב למשמעת קואליציונית. עלינו לשלב ידיים ולבטל את תשלומי ההורים באמצעות חקיקה".
הוועדה דחתה ברוב קולות את הצעתו של ח"כ חיים ילין לקיים דיון חוזר (רביזיה) בנושא.
בתוך כך, אישרה הוועדה צו הקובע את חלוקת ההשתתפות בנושאים שונים כמו שכר עבודה של עובדי הוראה, אגרת שכפול, ועלות האחזקה של גני ילדים בגילאי 3-4. החלוקה שאושרה זהה לזו שאושרה בשנת הלימודים שעברה.