איתן כבל<br>קרדיט: פלאש90, הדס פרוש
איתן כבל קרדיט: פלאש90, הדס פרוש

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, המשיכה היום להכין לקריאה שנייה ושלישית את הצעה הממשלתית לתיקון פקודת התעבורה, שנועדה להסדיר את הענף מוניות השירות וקווי השירות ולקבוע שיינתנו בהליך תחרותי.

 

בישיבה, שבה השתתפו חברי הכנסת ונציגי הממשלה, הזכיר היו"ר כבל כי הוועדה קיימה בנושא דיונים רבים ודרשה מהממשלה תמונה מלאה של הרפורמה שהיא מתכננת בענף. הוא הבהיר כי ללא שילוב מוניות השירות ברב קו וללא סובסידיה לא תהייה רפורמה. בתום הדיון אישרה הוועדה להאריך את רישיונות קווי השירות ומוניות השירות עד 31 בינואר 2018, ודרשה מהממשלה להביא עד אז הצעת חוק מתוקנת שמטפלת בכל הבעיות בענף.

 

ח"כ יעקב פרי אמר כי הוועדה דשה בנושא זמן רב מדי והסכים כי שילוב הרב קו הוא תנאי יסודי, והביע תמיכה בהצעה להאריך את תוקף הרישיונות. ח"כ דוד ביטן הצטרף גם הוא לדברים ואמר כי "אין ספק שצריך לאשר את הסובסידיה, בין אם האוצר מסכים לכך או לא". באשר לפיצוי לבעלי הרישיונות והמרה למספר ירוק הוסיף ח"כ ביטן כי "שר התחבורה הסכים לשים את זה בצד". ח"כ יעקב אשר הזהיר כי אם תתאפשר סובסידיה ושימוש במוניות השירות בשבת המשמעות היא של פריצת הסטטוס קוו והפעלת תחבורה ציבורית בשבת.

 

היו"ר כבל וח"כ ביטן התייחסו לכך ואמרו כי אין כוונה לשנות את הסטטוס קוו באשר להפעלת תחבורה ציבורית בשבת. ח"כ דב חנין הצטרף לדברים באשר לצורך בסובסידיה והוסיף כי הצעת החוק הנוכחית לא מטפלת בבעיות האמתיות של מוניות השירות, אלא רק מתייחסת לנושא התחרות באמצעות מכרזים. הוא התייחס לנושא השבת ואמר כי הפתרון הוא פשוט – לא להשתמש ברב קו בשבת. ח"כ עבד אל חכים חאג’ יחיא וח"כ יעל כהן פארן הצטרפו גם הם לעמדת חברי הכנסת באשר לסובסידיה והרב קו.

 

מנכ"לית משרד התחבורה, קרן טרנר אייל, אמרה כי המשרד רואה במוניות השירות ככלי תחבורה ציבורית שיכול לשמש אנשים המשתמשים כיום ברכב הפרטי. היא הוסיפה כי בעניין הסובסידיה אין הסכמה עם משרד האוצר, אך עמדת השר תואמת לעמדת חברי הכנסת. "נכון שמוניות השירות ישנו את אופי הפעילות ונכון אפשר סבסוד באמצעות הרב קו בימי ראשון וחמישי, אבל זה ידרוש ממוניות השירות לעמוד בתנאים ולהשתמש במערכת שעלותה כמה מיליאדי שקלים. הענף חייב לעבור שינוי, הוא לא יכול להישאר כמו היום", אמרה. באשר להמרת רישיונות ומתן פיצוי הוסיפה טרנר אייל כי צריך לבחון זאת אחרי מספר חודשים ולבדוק איזה מפעילים ירצו המרה או פיצוי ואיזה מפעילים יבחרו להמשיך לעבוד.

 

רכז תחבורה ציבורית באגף התקציבים באוצר, אלון מסר, אמר כי הצעת החוק לא כוללת את מה שנאמר בדיון היום. "החוק נכתב על ידי משרד התחבורה ללא רב קו, הנושא לא הובא לאישור הממשלה ואין לכך מקור תקציבי", אמר. הוא הוסיף משמעות הסובסידיה היא העברת מאות מיליוני שקלים לגופים פרטיים שפועלים ללא מכרז וזה בעייתי. "אם הממשלה רוצה לדון מחדש בהצעה צריך לעשות את זה אבל לא בוועדה", אמר.

 

נציג משרד המשפטים, עו"ד דרור וגשל, הוסיף כי הסדר מוניות השירות נקבע כזמני עוד ב-2009 והמשיך עד היום ב-2017. לדבריו, כדי להצדיק מתן סובסידיה לבעלי רישיונות שקיימים משנת 2005 צריך נימוקים כבדי משקל. באשר לפיצוי אמר עו"ד וגשל כי מדובר בבעלי רישיונות שכבר כמעט 20 שנה נהנים מהסדר מעבר שהיה צריך להסתיים ואין סיבה לתת להם פיצוי. עם זאת הוא הבהיר כי הכנסת יכולה להחליט על מתן פיצוי.

 

כאמור, הוועדה אישרה להאריך את רישיונות מוניות השירות וקווי השירות עד 31 בינואר 2018. היו"ר כבל סיכם את הישיבה ואמר כי כבר מתחילת הדרך הבהיר שדעתו לא נוחה מהחוק מאחר ולא הייתה בו תפיסה כוללת. "משרדי האוצר והתחבורה צריכים להחליט מה המקום של מוניות השירות בתחבורה הציבורית, ובהתאם לכך להגיש הצעת חוק מתוקנת", אמר. הוא הודיע כי יכנס את נציגי משרדי התחבורה, האוצר והמשפטים, יחד עם יו"ר ועדת המשנה לתחבורה ציבורית ח"כ חנין, לדיון מקצועי בעניין כדי לקדם את הטיפול בנושא.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש