ווקסיל ביו Vaxil Bio). טורונטו:VXL ) – חברה ישראלית, העוסקת בפיתוח מוצרים אימונותרפיים מבוססי טכנולוגיית VaxHit שפיתחה לטיפול בסרטן ומחלות זיהומיות, הודיעה כי חתמה על שיתוף פעולה עם קופ"ח כללית לביצוע מחקר בבי"ח מאיר שבכפר סבא, לבדיקת היעילות ואופן הפעולה של מוצריה מבוססי הסמן הסרטני MUC1-SP , לטיפול בסוגי סרטן מוצקים כגון, סרטן השד, סרטן ריאות, וסרטן שחלות.
ההסכם מהווה הרחבה של תוכנית המחקר והפיתוח של ווקסיל עבור ה- ImMucin, מוצר הדגל של החברה, שקיבל מעמד ’תרופת יתום’ מה-FDA ומ-EMA עבור טיפול במיילומה נפוצה. המהלך מגיע בהמשך לשיתוף הפעולה עליו חתמה החברה לאחרונה עם המרכז הרפואי הדסה.
במסגרת שיתוף הפעולה, ווקסיל תבחן דגימות מ-30 חולים עם סוגי סרטן שונים, במטרה לקבוע את מידת יעילותו של הטיפול האימונותרפי שפיתחה גם עבור סוגי סרטן אלה, ולהעמקת ההבנה של מנגנון הפעולה. שיתוף פעולה זה מהווה חלק מתוכנית נרחבת, רב מרכזית, שהשיקה החברה בישראל במהלך 2016, לתמיכה בתכנית הקלינית ובניסוי המתוכנן לסוף שנה זו.
ווקסיל הודיעה בעבר על תוצאות מוקדמות מוצלחות במחקר שערכה ב-ImMucin עם תרופות אימונותרפיה אחרות על דגימות מחולים, וציינה כי קיימים כעת ממצאים ממשיים לבסס את מעמדו של הסמן MUC1-SP כניאו-אנטיגן, תחום חדשני ומתקדם ביותר בשדה האימונותרפיה.
שיתוף הפעולה בביה"ח מאיר ינוהל על ידי ראש המחלקה לרפואה פנימית, פרופ’ מיכאל לישנר - מומחה בהמטולוגיה וסרטן בזמן הריון, וחבר סגל בביה"ס לרפואה ע"ש סאקלר שבאוניבריסת תל-אביב. פרופ’ לישנר הינו בוגר בית הספר לרפואה ע"ש סקאלר, עמית מחקר לשעבר בבית החולים ע"ש הנסיכה מרגרט בטורונטו ופרופסור אורח באוניברסיטת טורונטו. פרופ’ לישנר פירסם למעלה מ-200 מחקרים וספרים מדעיים.
פרופ’ לישנר ציין: "אנו שמחים על שיתוף הפעולה החדש עם ווקסיל. אני מאמין כי אסטרטגיית החברה מתאימה לטיפולים הקיימים ותתרום משמעותית לתוצאות הטיפול בחולים עם האנטיגן הנבחן. אני מאמין בטיפולי אימונותרפיה ומעודד מהתוצאות המוקדמות המוצלחות שהציגה ווקסיל עבור הטיפול באמצעות החיסון שלה."
ווקסיל מרחיבה את מאמציה כעת להצגת יעילותה של האסטרטגיה הטיפולית שלה גם בסוגי סרטן מוצקים, והנתונים שייאספו יסללו את הדרך לטיפול במספר גדול יותר של חולי סרטן באמצעות ImMucin.
התכנית הפרה-קלינית של ווקסיל: כפי שדווח באחרונה, החברה תציג תוצאות פרה-קליניות חדשות בכנס האגודה האמריקאית לחקר הסרטןAACR)) שיתקיים בוושינגטון בחודש הבא. התוצאות שהושגו בעזרת דוגמאות מחולים המטולוגיים מהמרכז הרפואי הדסה בירושלים, ומתנדבים בריאים, מראות כי אימיוצין אינו רק אימונוגן עדיף על פני פפטידים אחרים מ- MUC1 אלא שהיתרון שלו נובע מתכונותיו כניאו-אנטיגן.
בסדרת ניסויים שתוכננו כדי לבחון את אוכלוסיית תאי ה- T לאחר חשיפה לאנטיגנים שונים של MUC1 הוראה כי תאים שעוררו בעזרת אימיוצין הראו רק לעתים נדירות פרופיל של תאים "מותשים" (exhausted) האופייני לתאי T שנחשפו לאורך שנים רבות לאנטיגן כלשהו. תגלית חשובה זו מתיישבת עם ההיפותיזה ש- MUC1-SP הוא ניאו-אנטיגן אמיתי שעבורו תאי T שהיו קיימים בגוף תמיד, מעוררים באופן מיידי עם החשיפה לאנטיגן המוצג על התאים הסרטניים ויכולים לכן, לתווך תגובה חיסונית אפקטיבית כנגד הגידול.
ד"ר לימור חן, סמנכ"ל התפעול והפתוח הקליני של ווקסיל מוסיף: "פעם נוספת אנו רואים שהנחתנו הראשונית בנוגע לאופן הפעולה של אימיוצין מחוזקת ע"י נתונים מדעיים מוצקים. אנו שמחים להרחיב את ההבנה שלנו בנוגע לאיך ומדוע הטיפול שלנו עובד וידע זה יסייע ללא ספק לבחירת אופן הטיפול וסוגי הסרטן בהם נתרכז".