דירקטוריון חברת החשמל אישר היום (יום שני, 20.3.17) את הדוחות הכספיים של החברה לשנה שהסתיימה ביום 31 בדצמבר 2016. מהדוח עולה, כי חברת החשמל סיימה את שנת 2016 ברווח של 1,181 מיליוני ש"ח, לעומת רווח של 223 מיליוני ש"ח בשנת 2015.

 

בשנה זו, למרות שחל גידול של 1% במכירות החשמל של החברה לעומת השנה הקודמת , חלה ירידה בהכנסות החברה בסך של כ - 359 מיליוני ש"ח הנובעת מירידה בתעריף החשמל במהלך שנת 2015 (ב- 1/2/2015 ירידה של כ-% 11.8 וב- 13/9/2015 ירידה של כ 5.89%).

 

בינואר 2016, הורה שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים לחברת החשמל, כי ייצור החשמל ביחידות הפחמיות יופחת ב- 15% בחישוב שנתי, יחסית להיקף ייצור החשמל ביחידות אלה בשנת 2015.

 

כמו כן בחודש ספטמבר 2016 התקבלו מהמשרד להגנת הסביבה היתרי פליטה בהתאם לחוק אוויר נקי לאתרי תחנות הכוח הפחמיות שלה, אורות רבין ורוטנברג, בהם נקבע בין היתר, כי על החברה להפעיל את יחידות הייצור במינימום האפשרי מבחינה תפעולית וכי עליה לתת עדיפות בכל עת לייצור חשמל בגז טבעי.

 

כתוצאה מכך, הקטינה החברה את ייצור החשמל בפחם, וכמות הפחם הנצרכת ירדה בכ-15%, וביחד לצד ירידה במחיר הפחם, הביאו לקיטון בעלויות צריכת הפחם בסך של 895 מיליוני ש"ח לעומת השנה שעברה.

 

הוצאות החברה על גז טבעי עמדו בשנת 2016 על סך 3,972 מיליוני ש"ח לעומת סך של 3,820 מיליוני ש"ח בשנה קודמת, גידול של כ-4%.

 

כמו כן הייתה ירידה של 175 מיליוני ש"ח בצריכת הסולר הנובעת מתנאי מזג אוויר קיצוניים אשר היו בשנה שעברה.

 

בשנת 2016 השקעות החברה בגין פרויקט הפחתת הפליטות בתחנותיה הפחמיות, הסתכמו לסך של 1,011 מיליוני ש"ח.

 

בחודש ספטמבר 2016 נחתם הסכם עקרונות לפתרון חוב החשמל הפלשתינאי ולהסדרת משק החשמל הפלשתינאי. כחלק מהסכם עקרונות זה התקבל בחברה סך של כ-590 מיליוני ש"ח.

 

אלוף במיל. יפתח רון-טל, יו"ר דירקטוריון חברת החשמל: " מדיניות דירקטוריון החברה והניהול המקצועי של הנהלת החברה, לצד ניהול פיננסי אחראי ושמרני, הביאו להישג משמעותי של צמצום החוב הפיננסי בכ- 1.4 מיליארד ₪ מתחילת השנה, הישג משמעותי המצביע על חוסנה הפיננסי של החברה והוכחה להישגים שהם תולדה של מדיניות פיננסית שמרנית ואחראית. יציבותה הפיננסית של חברת החשמל היא אינטרס לאומי שיושג באמצעות הסדרה כוללת של המשק". עוד הוסיף יו"ר החברה, כי "בניגוד לרווחים של חברות פרטיות, רווחי חברת החשמל מוחזרים כולם ללקוח בצורת התייעלות, פיתוח תשתיות והשקעה במשק החשמל."

 

עופר בלוך, מנכ"ל החברה: "החלטת הנהלת החברה לפעול בשנת 2016 מבלי להמתין להתממשות של תהליך רפורמה כוללת הוכיחה את עצמה. שורה של צעדי התייעלות אותן הובילה ההנהלה בנחישות לצד , התאמת תכניות העבודה ואסטרטגיית החברה לטווח קצר וארוך , אפשרו ניהול פיננסי אחראי המציג רווחיות לצד המשך ההערכות המקיפה לפיתוח תשתיות אשר יבטיחו את אמינות האספקה, את המשך המודרניזציה ואת הפיתוח הנדרש לשם כניסת יצור פרטי בכלל ואנרגיות מתחדשות בפרט".

 

רווחי החברה הושפעו ממספר אירועים חד פעמיים שהעיקרים שבהם הינם:

 

פסק הדין של בית הדין האזורי לעבודה בחיפה, אשר בהתאם להוראותיו ,למכתב הממונה על השכר , וההסכם הקיבוצי שהסדיר את חריגות השכר , השפעת הקטנת המחויבות האקטוארית על הרווח של החברה יצרה רווח בסך של כ- 230 מיליוני ש’’ח (173 מיליוני ש"ח נטו לאחר מס).

 

בתחילת שנת 2016 אושר החוק לתיקון פקודת מס הכנסה אשר קבע כי שיעור מס החברות יופחת לשיעור של 25% (במקום 26.5%). כמו -כן בסוף השנה אושר חוק ההתייעלות הכלכלית ( תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017-2018) , התשע"ז-2016 ,אשר קבע ,בין היתר, הורדת שיעור מס החברות מ-25% ל-23% בשתי פעימות . שינוי זה הביא לשיפור ברווחי החברה בסך של כ- 830 מיליוני ש"ח.
להכנסות אלו לא היו השפעות תזרימיות.

 

הסכם קיבוצי מיוחד שנחתם בין החברה ,הסתדרות העובדים הכללית החדשה וארגון העובדים כלל בין היתר פרישות מוקדמות של כ-350 עובדים, עלות הפרישה כ-359 מיליוני ש"ח (נטו לאחר מס).

 

החוב הפיננסי נטו של החברה ליום 31 בדצמבר 2016, הסתכם לסך של כ- 43.2 מיליארד ש"ח לעומת החוב הפיננסי נטו של החברה ליום 31 בדצמבר 2015, שהסתכם לסך של כ- 44.6 מיליארד ש"ח.

 

עלויות הדלקים של החברה לשנת 2016 הסתכמו לסך של כ 7.5 מיליארדי ש"ח לעומת סך של כ 8.4 מיליארדי ש"ח בשנה שעברה. קיטון של כ 11% הנובע בעיקרו מקיטון בעלויות צריכת הפחם. מתוך זה, הוצאות החברה על גז טבעי עמדו בשנת 2016 על סך 3,972 מש"ח.

 

יישום החלטת הממונה על השכר באוצר, בהתאם לפסק דינו של בית הדין האזורי בחיפה לעניין חריגות השכר, הביאה להכנסה של כ-230 מיליוני ש"ח (173 מש"ח נטו לאחר מס) בשנת 2016 .

 

עלות השכר בשנת 2016 עמדה על סך של 4,455 מיליוני ש"ח ,לעומת סך של 4,970 מיליוני ש"ח בשנת 2015 , ירידה של 515 מיליוני שקלים המהווה קיטון של כ- 10%.

 

מבצע פרישה מוקדמת בעקבות הסכם קיבוצי מיוחד, הוביל לעלות פרישה בסך של 479 מיליוני ש"ח (כ-359 מיליוני ש"ח נטו לאחר מס ) לעומת עלויות מבצע פרישה שביצעה החברה בתקופה המקבילה אשתקד בסך של 602 מיליוני ש"ח (472 מיליוני ש"ח נטו לאחר מס).

 

ההון של החברה ליום 31 בדצמבר 2016 הסתכם לסך של כ 17.5 מיליארד ש"ח לעומת סך של כ- 16.7 מיליארד ש"ח ליום 31 בדצמבר 2015.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש