יואב גלנט<br>קרדיט: פלאש90, יונתן זינדל
יואב גלנט קרדיט: פלאש90, יונתן זינדל

הבוקר אישרה ועדת השרים לשילוב יוצאי אתיופיה בראשות ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את הצעת המחליטים שהגיש שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, בדבר מתן הלוואות לדיור, ותמיכה בתחום התחדשות עירונית בקרב יוצאי העדה האתיופית בישראל. את התוכנית סייע לגבש צוות בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר.

 

במסגרת תכנית החומש לשנים 2017-2021 שהציג משרד הבינוי והשיכון, יזכו יוצאי אתיופיה להטבות משמעותיות בתחום ההלוואות לרכישת דירה ראשונה בכל רחבי הארץ, ובתחום ההתחדשות העירונית בחמש שכונות בערים נתניה, רחובות, וראשון לציון.

 

בתחום הדיור: לאור לקחים מתכניות שקודמו בשנים האחרונות ולאחר ניתוח החסמים שמנעו מיוצאי העדה האתיופית לרכוש דירה, תוך ניצול ההטבות שהוצעו בעבר, גיבש משרד הבינוי והשיכון בשיתוף מלא עם בני העדה האתיופית ועם משרדי ראש הממשלה, האוצר והעלייה והקליטה, את התכנית שהוצגה היום בוועדת השרים. במסגרת התכנית, 800 משפחות יוצאי אתיופיה תהיינה זכאיות להלוואת מדינה מוגדלת לדיור בסך של 600,000 ₪, לתקופה של 25 שנה בתנאי ריבית מיוחדים. כך, בעשר השנים הראשונות תוחזר ההלוואה ללא ריבית, וב15 השנים הבאות בריבית של 2% בלבד. היקף הסיוע הממשלתי הניתן במסגרת תכנית זו יאפשר לזכאים לרכוש דירה ראשונה בעזרת הון עצמי נמוך יותר מכפי שנדרש עד כה.

 

בשונה מנהלי העבר, הזכאים לתכנית יהיו זוגות בכל רחבי הארץ, שאחד מהם לכל הפחות הינו יוצא אתיופיה, ללא הגבלת גיל. לצורך מימוש התכנית יוקצו כ120 מלש"ח מידי שנה. בחודשים הקרובים ימנה מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון ועדת מעקב מקצועית מייעצת לעניין, כאשר לפחות 50% מחברי הוועדה יהיו יוצאי הקהילה, שיש להם תרומה מקצועית רלוונטית.

 

בתחום ההתחדשות העירונית: משרד הבינוי והשיכון יתמוך בקידום תהליכי התחדשות עירונית בשכונות "קרית משה" ברחובות, "רמת אליהו" בראשון לציון והשכונות "דורה", "נאות שקד" ו"קרית נורדאו" בנתניה, אשר להן ישימות גבוהה למימוש תהליכי התחדשות עירונית בהיקף נרחב ושיעור גבוה של יוצאי אתיופיה.

 

תהליכי ההתחדשות העירונית יכללו בין היתר קידום תכניות הקמת מינהלות בשכונות וליווי חברתי, סיוע במתן יעוץ משפטי והכוונה למיצוי זכויות בעלי הדירות, וסיוע בהשלמת מימון או בהקצאת קרקע משלימה במקומות בהם אין כדאיות כלכלית. היקף התקציב ליישום התכנית יעמוד על 120 מלש"ח בסך הכל, במימון ופריסה שווים בין משרד הבינוי והשיכון ומשרד האוצר, במשך חמש השנים.

 

בנוסף, יוקם צוות בראשות נציג שר הבינוי והשיכון, ובהשתתפות נציג משרד ראש הממשלה ונציג משרד האוצר, אשר יגיש המלצותיו לממשלה בתום הרבעון השני של שנת 2018 בעניין מימון מרכיבים משלימים כמוסדות ציבור ותשתיות תומכות, מעבר לכלי הסיוע הרגילים העומדים בפני הממשלה והמקורות העומדים בפני העיריות. זאת, לאחר שיבחן הצוות את הצרכים בכל אחת מהשכונות, את ההכנסות הצפויות מגביית אגרות והיטלים ואת הצפי לקצב המימוש של הפרויקטים.

 

כמו כן, משרד הבינוי והשיכון יקיים מעקב אחר התקדמות תהליכי ההתחדשות העירונית האמורים בהחלטה זו ולקראת תום התקופה יגיש שר הבינוי והשיכון המלצות לממשלה להמשך יישום הפרויקט.

 

בפתח ישיבת ועדת השרים, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "כשהקמנו את הוועדה הבטחנו להתמקד בין השאר בנושא שמאוד מעסיק את קהילת עולי אתיופיה וזה נושא השיכון. היום אנחנו מביאים תכנית שהיא בשורה גדולה. אנחנו מדברים על הלוואות בתנאים מועדפים לזוגות צעירים כדי לסייע להם לרכוש דירה ואנחנו מתניעים תכנית של התחדשות עירונית ב-5 שכונות שיש בהן שיעור גדול של עולי אתיופיה. אנחנו עושים שני דברים: גם בונים דירות חדשות וגם מחדשים דירות ותיקות, שכונות ותיקות וזו תוספת של אלפי יחידות דיור. אני רוצה להודות לך, השר גלנט, על היוזמה ועל ההירתמות שלך."

 

שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט: "מדינת ישראל קלטה גלי עליה רבים לאורך השנים, אשר תוך זמן קצר, הצליחו להמריא ולהגיע לעצמאות כלכלית ולרווחה. האוכלוסיה האתיופית לא הצליחה להשתלב באופן מלא, גם לאחר 40 שנה, וזהו כשלון שלנו כחברה. היעד הוא לדאוג לכך שכל בני הקהילה יקבלו את המגיע להם ככל אזרח במדינת ישראל. לשם כך, עלינו לאפשר להם קידום בתחילת הדרך, בייחוד בתחום הדיור, שיניב פרי בהמשך. כמי ששרת לאורך השנים בצה"ל עם בני הקהילה האתיופית, אשר היו ללוחמים הטובים ביותר, אני מאמין בהם ומשוכנע שאנחנו יכולים לצמצם את הפערים הכלכליים שנוצרו. עלינו לדאוג לשילובם המלא של בני הקהילה בכל תחום ותחום".

 

במהלך הישיבה הוסיף ראש הממשלה נתניהו: "בדרך כלל יש ציניות גדולה שמלווה דיונים על פעילות הממשלה, אבל אם זוכרים איפה היינו לפני שנה וחצי ואיפה אנחנו היום זה מדהים. זאת לרבות בנושא הדיור שמאוד הטריד את יוצאי אתיופיה. אני חושב שכולנו רואים שיש כאן שינוי שהוא מבורך, לא רק ליוצאי אתיופיה, אלא לכל החברה הישראלית וזה מחמם את הלב."

 

מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר התייחס להחלטות הוועדה ואמר: "היום השלמנו שנה וחצי של עבודה חוצת משרדים שתיגע בחייהם של יוצאי אתיופיה שאינם עולים חדשים באופן שיביא לצמצום פערים משמעותי בכל תחומי החיים. זו תכנית משלבת בהשקעה ממשלתית תקציבית עצומה וראוייה."

 

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, אשל ארמוני: "כמי שהיה מעורב אישית בהעלאת יהודי אתיופיה לארץ, אני סבור שלמדינת ישראל החובה לפעול נמרצות לשילובם של יוצאי אתיופיה בישראל. היום אישרה ועדת השרים מהלך חשוב שיתפרס על פני השנים הקרובות ויקדם באופן משמעותי את בני העדה בתחום קבלת המשכנתאות ופרויקטים של התחדשות עירונית".

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 4
    מתי זה ואיפה אפשר להרשם

    אפשר תגובה מתי ואיפה נרשמים לפרויקט חומש

    • יוסי הדראי
    • 28/12/2016 19:45
  • 3
    האם זה מצריך בהון עצמי?

    איך אני בודקת אם אני יכולה? והאם צריך הון עצמי? אפשר טלפון לבירורים?

    • הגר
    • 22/12/2016 14:10
  • 2
    כותיק רווק נכה המדינה מפלה אותי תתביישו לכם

    למה אני שמשלם מיסים ושירתתי בצבא ושרפתי את הזמן בישראל צריך לראות את עצמי משלם דמי שכירות בלית ברירה כי במשך 20 שנה אין לי כסף לקנות דירה וממשלות ישראל מראות לי שעולים חדשים שווים יותר ממני בהחלטת ממשלה ?! אין למדינה בושה ?! כבר עדיף לתרום מיסים למחבלים אם זו מדינה שמחבלת בותיקים שלה

    • תמיר
    • 21/12/2016 19:36
  • 1
    משכנתא

    כל הכבוד,עכשיו בואו נראה שיגיע לבנקים ואחרי זה אפשר להגיד תודה

    • סאני
    • 21/12/2016 16:09