ביום א’ הקרוב, הממשלה צפויה לאשר את הצעת מחליטים שהוגשה על ידי שר האוצר, משה כחלון, ושר הבינוי והשיכון, יואב גלנט בתיאום עם משרד הביטחון שמטרתה להגדיל את מכסת ההעסקה של עובדים פלסטיניים ב- 22,000 עובדים.
מטרת ההצעה הינה שיפור מתכונת הקצאת העובדים הפלסטיניים מאזור יהודה ושומרון המועסקים בישראל כדין, ובמטרה לשמור על תנאי העסקה הוגנים לעובדים פלסטיניים בענפי הבניין, התעשייה והחקלאות.
להלן עיקרי ההצעה: הגדלת המכסה בענף הבנייה ב-9,300 היתרים, שיצטרפו ל- 7,000 העובדים שהעסקתם אושרה בעבר רק לשנת 2016. הגדלת המכסה בענף החקלאות ב- 3,500 היתרים. הגדלת המכסה לעובדים בתעשייה ב- 2,200 עובדים.
בנוסף, ההחלטה כוללת הסרת רגולציה משמעותית בשיטת ההעסקה וההקצאה של עובדים פלסטינים, המגבילה את מספר העובדים שכל קבלן יכול להעסיק וכן את יכולת המעבר של עובדים בין קבלנים שונים. כך הקבלנים והעובדים יוכלו להתקשר בינם באופן חופשי, תוך דיווח על בסיס שוטף לרשויות המדינה על מקום העסקתם.
ההחלטה קובעת כי יוקם צוות יישומי להבטחת תשלומי שכר הנטו של העובדים הפלסטינים באופן מקוון. כך יובטח כי השכר של העובדים בפועל יהיה גם השכר המדווח שלהם. בשונה מהמצב כיום, בו השכר משולם במזומן ללא יכולת אפקטיבית לעקוב אחר תשלומי השכר תוך קיום כלכלה שחורה המוערכת בהיקפים של כ- 3 מיליארד ש"ח בשנה.
שינויים אילו יבטיחו מחד ודאות גבוהה לקבלנים, שכעת יוכלו להעסיק עובדים מהמכסה ללא מגבלה ומאידך, השינויים יסייעו במיגור תופעות של ספסור בהיתרי ההעסקה וגביית דמי תיווך בסך של עשרות אלפי ש"ח מהעובדים.
בכך, ההצעה מצטרפת לשורה של החלטות קודמות שהממשלה קיבלה לשיפור היחסים הכלכליים והביטחוניים, ובהם שיפור המעברים של העובדים בעלות ש ל מאות מיליוני ש"ח