ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, המשיכה היום לדון בשיתוף תכני ספורט מתוך פרק התקשורת בהצעת חוק התוכנית הכלכלית ל-2017-2018 ("חוק ההסדרים"). בהמשך לישיבה שקיימה הוועדה אתמול בנושא, בה הבהיר היו"ר כבל כי הוא נחוש להביא להורדת מחירים. במהלך הדיון אמר היו"ר כבל כי יש הסכמה באשר לחובת המכירה של הערוצים, עם זאת הוסיף כי לדעתו צריך לאפשר להם לנהל משא ומתן עצמאי במשך תקופה מוגבלת ואם הצדדים לא יגיעו להסכמות אז לקבוע מנגנון התערבות.
בישיבה השתתפה גם הממונה על הרשות להגבלים עסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, שאמרה כי יש סיכוי שהצעת החוק תביא לירידת מחירי הטלוויזיה הרב ערוצית, שהיא מוצר בסיס בכל בית בישראל. לדבריה, "היום יש דואופול של הוט ויס, ששולטות ב-95% מהשוק ובתקופה האחרונה רואים ניצנים של תקווה עם כניסת סלקום ופרטנר בהמשך. למרות שסלקום נכנסה הוט ויס לא הורידו מחירים, מכיוון שסלקום לא צברה מספיק נתחי שוק והיא לא מדגדגת את הוט ויס.
"זיהינו ששידורי ספורט זה עוגן, לבקש פלטפורמה של טלוויזיה רב ערוצית תתחרה בלי הערוצים החשובים, זה כמו שקניון מתחרה בלי רשתות האופנה המרכזיות בלי פארם, קולנוע או סופר. כדי שהמתחרות יהיו אטרקטיביות הן צריכות גישה לשידורי ספורט, לכן מוצעת חובה למכור ערוצים בתנאים אחידים ללא התערבות בתנאים. החלק השני של ההצעה קשור בכוח של ערוצי הספורט עצמם. גם אם נטיל חובת מכירה הם יוכלו לדרוש מחירים שיהיו חסם כניסה למתחרים הקטנים, לכן אנחנו חושבים שצריך להטיל חובה למכור זה לזה תכני ספורט. כדי שלא נצטרך לקנות כמה וכמה ערוצים, אלא רק אחד, ולעשות מכרז בניהם בתקווה שזה יוזיל מחירים לפלטפורמות. ההצעה מקדמת תחרות והורדת יוקר המחייה ולכן היא מאוד חשובה".
ח"כ איציק שמולי אמר כי חברי הכנסת השתכנעו באשר לחובת המכירה, אבל רבים וגם הוא מעלים תהיות באשר למנגנון קביעת המחיר. "איך תהייה תחרות אם התוכן יימכר לכולם באותו מחיר", שאל ח"כ שמולי. ח"כ יעקב פרי הוסיף כי הוא סומך מאוד על כוחות השוק, אבל לעיתים די קרובות זה לא מספיק כדי לשכלל את השוק. "אני מזדהה עם זה שכולם בעד חובת מכירה, אבל יש שאלה גדולה האם נגיע לתוצאה שהצרכן ייהנה ממנה. אני סבור שרק חובת מכירה לא תעשה את העבודה, לכן יכול להיות שצריך או לתת לשוק לנסות להסתדר בעצמו ואחכ להתערב, או בצורה כזאת או אחרת להתערב כבר מהתחלה".
רכז התקשורת באגף התקציבים באוצר, אסף וסרצוג, אמר כי האוצר הוא חסיד של השוק החופשי, אבל כרגע יש בו עיוותים. לדבריו, "תוכן הספורט הוא מונופוליסטי ונשלט על ידי 3 גופים דומיננטיים. לערוצי הספורט יש כוח עודף, ברגע שאין לך ערוצי ספורט זה חסם כניסה וחסם מעבר משמעותי. המחיר ירד כי אנחנו מכריחים אותם למכור, לא מתערבים במחיר אבל אומרים שהוא לא יכול להיות מפלה וכל פלטפורמה תשלם בהתאם למספר המנויים שיש לה. אם ערוצי צ’רלטון היו בסלקום הצרכנים היו יכולים לשלם עד 250 שקל בחודש לחבילת טריפל עם אינטרנט – זו הורדת מחירים קלאסית ושחקן חדש יצטרך להוריד את המחיר עוד יותר".
היו"ר כבל אמר: "יותר מדי פעמים אמרו לנו שכוחות השוק יעשו את העבודה ויותר מדי פעמים השוק קיבל בעיות ראיה". הוא הוסיף חובת המכירה של המפעלים בין ערוצי הספורט היא דבר הרבה יותר קשה מבחינתו, וציין כי בכוונתו לשבת עם אנשי האוצר ולמצוא את הדרך לאפשר לפלטפורמות לנהל משא ומתן עם הערוצים ללא התערבות לתקופה מוגבלת, ואם הצדדים לא יצליחו להגיע להסכמות אז יקבע מנגנון התערבות כזה או אחר.