האנליסטית אלה פריד מלאומי שוקי הון, מפרסמת היום עדכון המלצה על מניית כיל, להלן עיקריה:
הותרת המלצה: אנו מותירים את ההמלצה על "תשואת שוק" ומורידים את מחיר היעד ל-18 ש"ח למניה, על רקע המשך הירידה במחירי האשלג והמשך אי-ההודאות ביחס לכמויות. נציין, כי תוצאות הרבעון הראשון, ובעיקר הרווחיות, הושפעו קשות מהעיכובים בחתימת החוזה עם סין. כעת, התופעה צפויה לזלוג לרבעון השני ואולי גם לשלישי, ואף לשנה כולה, אם כי בעוצמה פחותה.
מגמה גלובאלית: מחיר אשלג של 227 $/לטון, אשר נקבע בחוזה בין BPC להודו, משקף מחיר שפל של 10 שנים לחוזים מסוג זה. המגמה השלילית נמשכה מתחילת השנה בענף הדשנים הגלובאלי כולו, שהשיל מתחילת שנת 2016 כ-10% בממוצע.
הצד החיובי של הירידה במחירי האשלג והחנקן אמור היה לבוא לידי ביטוי בכמויות המכר, בשל השיפור ב"נגישות" של מחירי דשנים אלה לחקלאים. כעת נראה, שוב, כי ההערכות של מפיקות האשלג הקנדיות ביחס לביקוש הגלובאלי היו אופטימיות מדי, והאפשרות שהחוזה עם סין יידחה עד לחודש אוגוסט, או לא ייחתם כלל השנה, אינה נשמעת מופרכת. נציין, כי רמות מחירי דשני הפוספאט נותרו ברמות היסטוריות גבוהות עד לאחרונה, אולם כעת גם הם מראים סימני החלשות.
מבט היסטורי: כאשר מתבוננים בהיסטוגרמה של מחירים וכמויות בסקטור האשלג ב-50 השנים האחרונות, מסתבר כי רצף של ירידות מחירים עוקבות במשך 5 שנים התקיים רק פעם אחת לפני כ-50 שנה. נציין, כי שנת 2016 היא השנה החמישית ברצף הנוכחי, אלא שבניגוד למגמת גידול עקבי בכמויות ברצף הקודם, המגמה ברצף הנוכחי אינה אחידה.
הפיתוי, להקיש מדפוסי התבניות ההיסטורית להווה הוא חזק, אבל למרות קווי הדמיון הבסיסיים של עודפי היצע, והתחושה שהפרות הויסות פוחתות והענף חוזר למשמעת, יש לזכור שאנו נמצאים בעולם שונה מאוד מבחינה כלכלית: זהו עולם דפלציוני עם אפס ריבית, המתאפיין במלחמת מטבעות כלל עולמית ונהירה דרמטית לנכסים חסרי סיכון. אם נוסיף לכך את "ההתאהבות" האחרונה של סין ברעיון של הנדסה גנטית בחקלאות, שבה היא רואה אמצעי להשגת ביטחון תזונתי לאוכלוסייתה, נראה כי ההיקש כלל אינו אוטומטי והערפל בענף עדיין סמיך.
שורה תחתונה: השפל ההיסטורי שוב כאן, אבל טריגרים חד משמעיים לשיפור פונדמנטלי - עוד לא. המחירים הנמוכים מושכים את בעלי העניין, ועשויים לייצר הזדמנויות, אבל להערכתנו אינם מספיק מפתים לסגירת עסקת M&A במזומן. הערפל עדיין סמיך, והסקטור מעניין בעיקר כהשקעה לטווח בינוני-ארוך, סיכמו בלאומי שוקי הון.