משבר הנפט פקד את השווקים הפיננסיים בעולם בחודשים האחרונים והפך את שנת 2016 לפתיחת שנת מסחר אחת הגרועות מזה שנים ארוכות. לכאורה נראה כי צניחת מחירי אנרגיה בכ-50% תוך שנה אחת בלבד עשויה להטיב הן עם סקטור עסקי והן עם הצרכן הציבורי, כאשר שניהם חוסכים בהוצאות, אך המגמה התפרשה כשלילית וזאת בשל החשש מהאטה של צמיחה כלכלית בעולם, מאחר וביקוש לנפט מהווה אחד המדדים לאיתנותה. מצב כזה מהווה מעין סטאטוס קוו אך יותר ויותר גורמים שונים מחפשים דרכים להפחית את התלות בנפט, בין אם ממשלות, חברות תעשייתיות או ארגוני איכות הסביבה. לפי כך, נושא של אנרגיה ירוקה או חילופית שוב החל לצבור תאוצה ולרכז עניין ההולך והמתגבר. אחת החברות אשר יודעת לתרגם אג’נדה של אנרגיה אלטרנטיבית גם לרווח ולמזומן הינה אורמת טכנולוגיות הישראלית.

 

אורמת הוקמה עוד בשנת 1965 הרחוקה בישראל ומאז הפכה לבינלאומית ועוסקת בהקמה ותפעול של תחנות כוח הפועלות על אנרגיה חלופית, בעיקר אנרגיה גיאותרמית. כמו כן, מייצרת החברה ציוד לייצור חשמל, כגון טורבינות כוח להספקת חשמל, וציוד עזר. מתקני החברה מייצרים חשמל בהספק לא מבוטל של 697 מגה-וואט (מתוכם 74% בארה"ב, 20% בקניה והשאר בגואטמלה. החברה הינה דואלית ומניותיה רשומות למסחר הן בבורסת ניו יורק (תחת סימול ORA) והן בת"א, שם נסחרות לפי שווי לא מבוטל של 7.5 מיליארד שקל ונכללות במדד מייצג מוביל ת"א 25. ראוי לציין כי החברה טרם הנפיקה אג"ח לציבור, מה שמשתקף בנטל חוב סביר מאוד ביחס להיקף פעילותה. החברה נשלטת על ידי קרן פימי (15%) ומשפחת ברוניצקי (8%) לצד קונגלומרט רחב של משקיעים מוסדיים אשר יחד מחזיקים ב-33% ממניות החברה.

 

אורמת סיכמה את שנת 2015 עם גידול של 6.3% במחזור ההכנסות, בהשוואה לתקופה מקבילה, לסך 595 מיליון דולר – מחזור שיא מזה 5 שנים האחרונות (הציגה תוצאות שיא של כל הזמנים). יחד עם זאת, בחברה ציינו כי הכנסות מגזר החשמל ירדו מעט בעיקר עקב מחירי הנפט והגז הטבעי הנמוכים ואילו תפוקה של ייצור חשמל עלתה ב-8.5% כמו גם הכנסות ממכירת מוצרים, מה שמעיד על ביקושים יציבים ומתגברים לפתרונות אנרגיה חילופית. בשורה התחתונה החברה הכפילה את הרווח הנקי השנתי המיוחס לבעלי מניותיה לסך 120 מיליון דולר, כלומר בדובר בשולי רווח נאים של 20% (לעומת 10% בשנת 2014). יתרה מזאת, פעילותה השוטפת של החברה הזרימה לקופתה, במהלך שנת 2015, מזומנים בהיקף של 190 מיליון דולר וזאת בהמשך לתזרים תפעולי חיובי של 213 מיליון דולר בשנת 2014 הקודמת. נכון לסוף שנת 2015, עמדו לרשות החברה מזומנים ונזילים בהיקף של 186 מיליון דולר והונה העצמי לראשונה חצה את רף של מיליארד דולר.

 

על רקע שיפור תפעולי ופרופיל עסקי ופיננסי חזקים, ממשיכה החברה ליישם את מדיניות חלוקת הדיבידנד שלה. הפעם הודיעה החברה על חלוקת רווחים רבעונית בסך 0.31 דולר למניה אחת במזומן, ולאחר מכן מתכוונת להמשיך ולחלק 7 סנט לרבעון, כך שבקצב כזה ובהינתן מחיר המניה העדכני, מתקבלת תשואת דיבידנד שנתית של 1.3%, שיעור סביר בהתחשב בתנאי סביבת הריביות האפסיות השוררת הן בישראל והן בשווקים מפותחים אחרים כגון ארה"ב. כעת בחברה צופים לצמיחה נוספת של 4.5%-7.5% במחזור ההכנסות בשנת 2016.

 

כמנוע צמיחה בעתיד הקרוב בחברה מציינים את התרחבות גיאוגראפית בשווקים מתפתחים בעיקר. על שווקים אטרקטיביים עבור החברה אפשר למנות את מקסיקו, צ’ילה, אינדונזיה ואתיופיה. במדינות אלו החברה מתכננת הקמת מתקנים או רכישה של פעילויות. יתרה מזאת, בתוכניות החברה להוסיף עד 190 מגה וואט לפורטפוליו שלה עד סוף שנת 2018, הן באמצעות בניית תחנות כוח חדשות, הרחבת תחנות קיימות וגם הוספת תפוקה מרכישות האחרונות. בתקופה האחרונה, החל ממחצית השנייה של שנה שעברה, החברה החלה בהפעלה מסחרית של 3 תחנות כוח חדשות בקניה ובנבאדה (ארה"ב). במקביל החברה החלה בבניית תחנת הכוח הגיאותרמית בהונדורס (מרכז אמריקה, כאשר הפעלתה המסחרית של התחנה צפויה בסוף שנת 2017) ועומדת לרכוש כ-85% מתחנת הכוח באי גוואדלופ. כמו כן, באוקטובר 2015 החברה חתמה על הסכם לשיתוף פעולה אסטרטגי עם טושיבה לפיתוח הזדמנויות אסטרטגיות לשיתוף פעולה בתחומי הייצור של מערכות גיאותרמיות וציוד נלווה.

 

באשר למניית אורמת היא משלימה עליה של כ-19% במהלך 12 החודשים האחרונים, בהשוואה לירידה של 5% במדד המייצג. גם בתקופה של 3 החודשים האחרונים המאתגרים בשווקי ההון ובפרט בוול סטריט, הפגינה אורמת חוסן והוסיפה לערכה כ-10%. אלו מהמשקיעים מי שצופה להעלאת הריבית המתקרבת בארה"ב עלול להתעניין במניה שנסחרת בארה"ב בשל ערכה הדולרי. בכל אופן, אורמת נראית כפתרון השקעה דפנסיבי ויציב עבור משקיע המעוניין להיחשף לתחום מתפתח בעל פוטנציאל רב. כמו כן, אורמת מציגה שיפור פרמננטי בפרמטרים תפעוליים שלה, נהנית מרווחיות גבוהה והינה תזרימית, ללא נטל החוב מציפה ערך למשקיעים באמצעות חלוקת רווחים שוטפת.  

 

*** מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה – על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש