בית ההשקעות תפנית בבנק דיסקונט פרסם היום סקירה כלכלית על השבוע על החולף
כלכלני תפנית מציינים כי האינדיקטורים המפורסמים לאחרונה ממשיכים להעיד על צמיחה מתונה, וזאת בהמשך לנתוני הצמיחה של רבעון ד’ אשר העידו על צמיחה בקצב חצי שנתי של 2.2%. הרכישות בכרטיסי האשראי עלו בקצב של 5.9% בחודשים נוב’ 15 – ינואר 16 (חישוב שנתי). נתון זה מצטרף לשיפור שנרשם במכירה ברשתות השיווק והמזון בשלושת החודשים האחרונים, כמו גם במדד אמון הצרכנים. גם סקר הערכות מגמות בעסקים לחודש פברואר שפורסם השבוע העיד על הטבה קלה במאזן הפעילות הכוללת (17.7% לעומת 15.8%). בולטת ההטבה בהערכות בענף המלונאות – בו ההערכה הפכה משלילית לחיובית. עוד עולה מסקר זה כי שיעור הניצולת בתעשייה של מכונות וציוד במפעלים, כלומר הפער בין התפוקה הפוטנציאלית לבין התפוקה בפועל, עלה בפברואר לרמה של 83.1%. שיעור גבוה זה נרשם לאחרונה רק בפברואר 2014. מכלול הנתונים הטובים באופן יחסי, יחד עם ההאצה במחירי הדירות (8% ב-12 החודשים האחרונים) לפי בנק ישראל’ בשילוב של שוק תעסוקה איתן, מקטינים את הסיכוי לצעד מרחיב כלשהו מצידו של הבנק.
באשר לשוק האג"ח, ציפיות האינפלציה עלו גם השבוע, זה השבוע השלישי ברציפות. התיקון בציפיות בולט בטווח של עד שנתיים בו הן עברו מרמה שלילית (בממוצע שנתי) לחיובית. האג"חים באפיק הצמוד השיגו תשואת יתר גם השבוע, כאשר הטווח הקצר והבינוני עלו בכ-0.15% לעומת ירידות קלות באפיק השקלי. בטווח הארוך גדל ביצוע היתר בכ-0.4% לטובת האג"ח הצמודות. התשואה האמריקאית ל-10 שנים חזרה לעלות לאחר "המתנה" ללא שינוי בשבוע שעבר וסגרה ברמה של 1.88% לאחר נתוני תעסוקה טובים מהצפי (הרחבה בהמשך). המירווח בינה ובין התשואה המקומית המקבילה הצטמצם בכ-10 נ"ב לרמה אפסית.
בשוק הקונצרני בלטה המגמה החיובית, כאשר גם אצלן בלטו האג"ח הצמודות: תל בונד 60 עלה בכ-1% לעומת עליה של 0.23% בתל בונד השקלי. זאת, תוך צמצום בולט במירווח מהממשלתי בכ-15 נ"ב בצמוד לרמה של 1.68%, וצמצום לרמה של 1.76% בשקלי.
גם שוק המניות ממשיך רצף עליות של שלושה שבועות כאשר מדד המעו"ף עלה ב-1.6% לרמה של 1,449.75 נק’ ומדד ת"א 75 הוסיף כ- 1.7%. בקרב מניות המעו"ף בלטו מניות החברה לישראל (15.6%) וכיל (14.1%) המתחילות ליהנות מהתאוששות במחירי הסחורות וירידת התפוקה של המתחרות בקרטל האשלג. במדד ת"א 75 בלטו מניות הכלכלית ומבני תעשיה אשר זינקו עקב רכישה של 16.6% מהון המניות של המשקיע זוהר לוי, בעל השליטה בסאמיט. מדד הבנקים הסתפק בעליה נמוכה יחסית לאחר שדוחות הבנקים העידו על תשואות להון נמוכות יחסית ברבעון האחרון (פועלים 7.3%, לאומי 6.1% ודיסקונט 1.8%).
לאחר שבועיים של התחזקות בשער הדולר, בלטה מגמת ההיחלשות הנרחבת של המטבע האמריקאי מול רוב המטבעות. בלטו מבחינה זו מטבעות של יצואניות הסחורות על רקע הבלימה בירידה במיחירי הסחורות. לדוגמא: הדולר האוסטרלי התחזק בכ-4.4%, הריאל הברזילאי עלה בכ-4.9%, הרובל הרוסי בכ-5.9% והראנד הדרום-אפריקאי בכ-5.1%. גם האירו התחזק ועלה ב-0.7% לרמה של 1.1$. נגיד ה-ECB צפוי לנאום ביום ה’ השבוע, והשוק מצפה לשמוע על צעדים מרחיבים נוספים האמורים לתמוך בכלכלה הארופית.
גם בשוק המקומי נרשמה החלשות הדולר והאירו מול השקל בשיעור של 0.33% וכ-1%, לרמה של 3.887 ש"ח ו-4.257 ₪, בהתאמה.
באשר לארה"ב, כלכלני תפנית מציינים כי כרגיל, כבתחילתו של כל חודש, נתון תוספת המשרות מרכז עניין רב בקרב המשקיעים עקב המשקל שמקנה הבנק המרכזי בשיקולי הריבית שלו. גם בחודש פברואר נוספו 242 אלף עובדים לעומת צפי ל-195 אלף. בנוסף, תיקון הנתונים לחודשיים האחרונים הוסיף עוד כ-30 אלף עובדים. למעט מגזר הכרייה, שאיבד כבר 171 אלף עובדים מאז השיא שנרשם בספט’ 2014, ברוב הענפים מגייסים עובדים. מוקדם יותר השבוע העיד גם סקר ה-ADP של המגזר הפרטי על עליה של 214 אלף עובדים (צפי 185 אלף). הצד הפחות חיובי בדוח התעסוקה היה שיעור השיפור בשכר שהעיד על ירידה של 0.1% לעומת צפי לעליה של 0.2%. עם זאת, עדיין מדובר על קצב שנתי של 2.2% בעליית השכר. גם מספר המצטרפים למעגל דורשי האבטלה עלה ב-278 אלף – גבוה מהצפי ב-17 אלף. עם זאת, שיעור האבטלה נותר ברמה נמוכה של 4.9% - בדומה לחודש ינואר.
מדדי מנהלי הרכש עדיין מראים חולשה יחסית בסקטור היצרני, 49.5 נק’ – אם כי מעל הצפי ל-48.5 נק’. במגזר השירותים נותר המדד על 53.4 נק’. שיעור ההזמנות ממפעלים עלה ב-1.6% בינואר, הגבוה מזה 7 חודשים, אך נמוך מהצפי לעליה של 2.1%.
לאור השיפור המתמשך במצב התעסוקה עלתה בקרב המשקיעים ההערכה כי הריבית תעלה השנה. עם זאת, יתכן והפד יבחר לדחות את העלאת הריבית עקב הירידה בשכר שנרשמה בדוח האחרון בישיבתו הקרובה.