רה"מ נתניהו הגיע היום (א’) ב-15:30 לדיון בבג"ץ על מתווה הגז במטרה לשכנע את שופטי העליון לדחות את העתירות נגד מתווה הגז. מדובר באירוע ראשון מסוגו בישראל - לראשונה מגיע ראש ממשלה לבג"ץ להגן על נושא כלשהו. מוקדם יותר היום, בישיבת הממשלה, התייחס לכך שר האנרגיה יובל שטייניץ ואמר כי מדובר ב"עניין גורלי" ולכן רה"מ הגיע לבג"ץ.
גלובס מדווח שנתניהו עמד בפני 5 שופטי העליון ואמר: "אני מודה לכם על ההזדמנות שנתתם לי להופיע בפני הרכב מורחב של בית משפט זה. זו הפעם הראשונה בה ביקשתי להופיע בפני בית המשפט במהלך 10 שנות כהונתי בראש ממשלה. זאת הפעם הראשונה בתולדות המדינה שראש ממשלה מבקש להופיע בפני בית משפט.
"ביקשתי להופיע בפניכם בגלל החשיבות העצומה שאני מייחס לפיתוח מאגרי הגז הטבעי וכי אנחנו נמצאים בנקודת זמן קריטית מבחינת הסיכונים והסיכויים. מבחינה תמציתית: אנחנו נמצאים בדקה ה-90 מבחינת היכולת שלנו לממש את פוטנציאל הגז של מדינת ישראל. כפי שאפרט: כל עיכוב נוסף, כל חזרה לאחור, יכולים להביל לתוצאות חמורות שספק אם יהיה ניתן לגבור עליהם.
"אני מופיע בשני כובעים: כראש ממשלה וכשר כלכלה שמנצל את הסמכות שמסורה לו בסעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים. אינני משפטן ואני לא מתכוון להחליף את עשרות עורכי הדין שיושבים פה".
נתניהו הזהיר כי "כל עיכוב עלול להוביל לקבירת המתווה". הוא ציין כי "אין לי כוונה לרדת לדקויות של המתווה. בשביל זה יש איתי את שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ ופקידים בכירים. ההופעה שלי נועדה להמחיש את החשיבות האדירה שאני מייחס להמשך מהיר וחלק של יישום מתווה הגז. החשיבות היא לא רק לכלכלה של מדינת ישראל אלא גם לביטחון הלאומי שלה, לביטחון האנרגטי שלה, ליחסים המדיניים שלה, למעמדנו במזרח התיכון".
נתניהו חזר על דברים שמסר בתצהיר המוקדם שהגיש לבג"ץ ואמר: "למתווה שאושר אין חלופה אמתית ריאלית, ואני חרד מפני ההשלכות של עיכוב נוסף. כל עיכוב יכול להוביל לנזק חמור, משמעותי וארוך טווח למדינת ישראל. ביקשתי גם להופיע בפניכם כדי להרגיע את החששות שעלו בגלל הפעלת סעיף 52, והחששות עלו לאור סעיף היציבות".
נתניהו, כזכור, סלל את הדרך לאישור מתווה הגז לאחר הפעלת סעיף 52 לעקיפת הממונה על ההגבלים העסקיים בטענה שמדובר בסוגיה מדינית-ביטחונית. מצד שני, המתנגדים למתווה טוענים כי מדובר בהנצחת מונופול ופגיעה בתחרות במשק.
אחד הסעיפים השנויים ביותר במחלוקת במתווה הוא סעיף היציבות, לפיו הממשלה התחייבה לא לבצע שום שינוי רגולטורי במשק הגז למשך 10-15 שנים.
בשבוע שעבר הגיש נתניהו תצהיר לבג"ץ וטען כי אישור מתווה הכרחי וכי אין שום חלופה ישימה למתווה: "קיים צורך חיוני בחילוצו המהיר של משק הגז הטבעי בישראל מהקיפאון אליו הוא נכנס בעקבות החלטת הממונה לשעבר על ההגבלים העסקיים לחזור בו מטיוטת הצו המוסכם שגובש עם בעלי הזכויות בחזקות ’תמר’ ו’לוויתן’, ולאחר שהגעתי, על בסיס חוות-דעת מקצועיות שהוצגו בפניי, למסקנה חד-משמעית כי הדבר דרוש, קרי חיוני, מטעמים של מדיניות החוץ ומטעמים של ביטחון המדינה.
"קיפאון זה או עיכוב משמעותי בפיתוח החזקות והרחבתן עלול לגרום לפגיעה משמעותית בביטחון המדינה וביחסי החוץ שלה ולמנוע ממדינת ישראל הזדמנויות בלתי חוזרות הניצבות בפניה בעת הנוכחית. ולראיה - כבר בימים אלה אני עד להזדמנויות המדיניות החשובות שמתווה הגז מאפשר למדינת ישראל בתחום חיזוק יחסי החוץ שלה".