נראה כי בשוק המקומי מסתמנת התעוררות מסוימת בקרב חברות שונות, מקומיות וזרות, בבואן לגייס את החוב בבורסה בת"א. לא מעט חברות ממגזרים שונים, אך בעיקר מתחום הנדל"ן, הנפיקו לאחרונה אגרות החוב ומבקשות מהציבור הרחב להלוות להן כספים למטרות שונות. ייתכן כי חברות המשק נרגעו מעט מספקולציות סביב תחזיות לשינוי מדיניות מוניטארית בעולם, ובישראל בפרט, ומרגישות כי עדיין סביבת הריביות נוחה מספיק כדי לגייס חוב במחיר זול יחסית, למחזר באמצעותו את החוב הקיים או להרחיב פעילות. על החברות הללו נמנית חברת נדל"ן מניב מקומית, רבד, אשר הנפיקה סדרת אג"ח חדשה ג’ ומתכוננת לעסקה מהותית מאוד עבורה בחו"ל.

 

רבד היא אומנם חברה קטנה יחסית לפי שווי שוק, אך אחת הוותיקות במשק המקומי העוסקת בהשקעה בנכסים מניבים בארץ, במערב אירופה (גרמניה, שוויץ, אירלנד ואנגליה) ובקנדה. בסך הכול תיק נכסים של רבד כולל 15 נכסים מניבים בשווי של 480 מיליון שקל. כמו כן, החל מסוף שנת 2013, פועלת החברה להקמת רשת בתי אבות באנגליה לאחר שרכשה במשותף עם חברת בית גיל הזהב את בית אבות סיעודי הראשון באזור זה. האסטרטגיה של החברה, שנשלטת על ידי יגאל אהובי (65%) הינה להתמקד בנכסים המושכרים לדיירים בדירוג גבוה ובחוזי שכירות ארוכי טווח. מניותיה של רבד נסחרות בבורסת ת"א לפי שווי של 170 מיליון שקל לחברה ונכללות במדד יתר של חברות קטנות. כעת, נמצאת החברה, כאמור, בשלב לקראת השלמת עסקה נוספת באנגליה, יחד עם חברת בית גיל הזהב, בשווי לא מבוטל עבור שניהם.

 

בסוף חודש אוגוסט האחרון חתמו שני השותפים האמורים על הסכם בלעדיות ומזכר עקרונות לרכישת רשת של 8 בתי אבות סיעודיים באנגליה (בסך 470 חדרים) בהיקף מהותי כולל של 61.6 מיליון ליש"ט, כלומר חלקה של רבד בעסקה מסתכם בכ-31 מיליון ליש"ט (185 מיליון שקל). לצורך השלמת בדיקת הנאותות הוארכה תקופת הבלעדיות עד טום החודש החולף. לפי כך, בזהירות רבה ניתן להעריך כי תמורת ההנפקה של אג"ח ג’, חלקית או במלואה, נועדה להשלמת מהלך זה. על פי החברה, תחום חדש זה החל לצבור תאוצה בשנת 2014 והחברה נהנית מתפוסה של 90% בבתי אבות שכוללים עד כה 353 חדרים. חלק מאסטרטגיה עסקית הנוכחית של החברה הינה לצמצם את פעילותה בגרמניה ובקנדה ולהגדיל במקום את הנוכחות באנגליה ואירלנד.

 

אמביציות אלו ואישור דירוג האשראי של ההנפקה לא שכנעו את הציבור הרחב אשר נרתע מלהשתתף בהנפקה האחרונה, להבדיל ממשקיעים מוסדיים אשר כמעט מילאו את המכסה. במקום המתוכננים 80 מיליון שקל, גייסה רבד באמצעות סדרת ג’ כ-66 מיליון שקל (הרוב המכריע כאמור מוסדיים). ייתכן כי תשואה שנתית שקלית של 6.1% פחות אטרקטיבית ממתחרות בתחום הנדל"ן, בעיקר האמריקאיות-ישראליות, בשל אורכה של סדרה ג’, אך הינה מעניינת ביחס לשוק המקומי. סדרה ג’ נסחרת במרווח של 4.8% מאגרת ממשלתית ועומדת לפירעון סופי בשנת 2024. יחד עם זאת, מח"מ של הסדרה הינו קצר יותר ומסתכם ב-5.45 שנים (סדרה ארוכה). כמו כן, סדרה זו מדורגת בדירוג אשראי בינוני Baa1 עם אופק יציב של מעלות לאחר שזה שופר באפריל השנה. הסדרה אינה מובטחת בבטוחה כלשהי. כאן ראוי לציין כי מדובר בתחום נדל"ן מניב והכנסה יחסית מובטחת לאורך שנים. למשל, בנייני המשרדים ובתי הארחה של החברה בגרמניה מושכרים לחברת הענק דויטשה טלקום עד לשנת 2018-2022, ומהווים מעין בטוחה לא פורמאלית על עודפים העתידיים. באירלנד, מושכרים נכסי החברה לענקית קמעונאות, טסקו, עד שנת 2026. באופן כללי, עצם העובדה כי החברה פונה לשווקים ולקוחות המאופיינים באיתנות פיננסית גבוהה, מהווה סוג של בטוחה בגין החוב אותו הנפיקה לציבור.

 

דוחות הכספיים האחרונים אכזבו מעט במבט הראשון, מאחר והחברה לא הצליחה לשמור על רווחיות בשורה התחתונה ולהניב תזרים מזומנים חיובי. אך עדיין מדובר בשיפור בשורת רווח תפעולי ופעילותה השוטפת שאינה שורפת מזומנים. כמו כן, החברה מכרה נכס לא אפקטיבי וספגה הפסד (הוצאות) חד פעמי. יתרה מזאת, ראוי להזכיר כי בתחום בתי אבות באנגליה, שותפה של רבד, בית גיל זהב, מציגה שולי רווח נאים (שולי רווח נקי של 20%) וגם מזרימה כסף לקופה.

 

לסיכום, תשואת אג"ח ג’ יחסית תואמת לשוק המקומי ואינה מובטחת בבטוחה. יחד עם זאת, החברה מתרחבת בתחום נישתי מניב מעניין ובאזור שם יש לה כבר ניסיון לצד שותפה יעילה. השנה שופר דירוגה של החברה וכעת נשמר, מה שמאותת על אמון מסוים מצד המשקיעים המוסדיים אשר נטלו חלק בהנפקה האחרונה. לפי כך, נראה כי סדרה ג’ של רבד עדיין יכולה לשמש לגיוון תיק השקעות אג"ח בתחום נדל"ן תוך ציפייה כי העסקה באנגליה אכן תתקיים.

 

*** מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה – על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 15
    לא להתקרב לזבל הזה ואפילו לא להריח מרחוק !!!!!!!!!!!!

    • זובי
    • 09/11/2015 12:24
  • 13
    נו אז מה, אני כבר שנתיים חושב

    שהאגחים לא רק כאן אלא בכל רחבי הגלובוס לא מפצים על הסיכון נו אז? האגחים המשיכו לעלות עם סדר יום ותמחורים נמוכים בגלל הריבית והטיסה בארוכות הממשלתיות... |6|
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • דובי
    • 09/11/2015 10:32
  • 12
    שים לב

    זה חברות שמחזיקות בעיקר בתי אבות , לא נדלן מניב . לקוחות שבןיים , תמיד יהיה. תחלופה גבוהה. סכום התחלתי לכניסה ושכירות חודשית . לא ממליץ וצערי עדיין לא מחזיק . אגב מגדלי תחכון סגרו הנפקה למוסדי מחמ 5.5 על תשואה 3.2 ומשהו
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • montilyo
    • 09/11/2015 10:11
  • 11
    תבדוק תשואות של אגחים עם שיעבודים

    ותראה עד כמה התשואה בהן אפסית. אם ינפיקו רק אגחים עם בטחונות התשואות בפנסיות שלנו יהיו עלובות וזה במקרה הטוב, אל תהיה פופוליסט הרי ידוע לך שבלי סיכון אין תשואה . גם באג"ח מדינה כביכול הדבר הכי בטוח שיש אפשר להפסיד שם הרבה מאוד כסף ועדיין קונים אותם בטירוף,אלא אם כן נשארים עד הפדיון ולא מעניין מה יקרה בדרך (מקבלים תשואה אפסית). באג"ח של המדינות הכי חזקות בעולם (גרמניה) הפסידו בשבוע וחצי תשואה של כ-5 שנים בערך ועדיין היו -פראיירים שקנו את אותם אגחים לפני כשבוע וחצי-שבועיים . בקיצור מי שלא מסתכן לא ירוויח דבר בבורסה .
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • yoni23
    • 09/11/2015 10:08
  • 10
    כתבתי שהריבית לא מפצה על הסיכון

    לדעתי כמובן...אג"ח בדירוג BBB בלי בטוחות על נדל"ן מניב בגרמניה או אנגליה...שילכו לבנק.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • ליטל ג'ון
    • 09/11/2015 09:53
  • 9
    זה לא קשור לדיון

    בהנחה שמחליטים לרכוש אגח שקלי קבוע זה סיכון . אין קשר לחוסנה של החברה אלה רק המרווח מהממשלתי בהתאם למחמ ולדרוג החברה . על דרוג כן אפשר להתווכח |13|
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • montilyo
    • 09/11/2015 09:48
  • 8
    אם לכל אגח היו בטוחות

    היו מגייסים את הכסף מהבנקים ולא מהציבור...... כן צריך להנפיק גם ללא בטוחות רק שהריבית תהיה אטרקטיבית מול האגחים הבטוחים יותר שיש בשוק.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • דובי
    • 09/11/2015 09:48
  • 6
    מח"מ קצר?! אתה רציני?

    אם בשבילך תשלום קרן מהותי ראשון ב 2021 זה קצר, אשריך! אתה משקיע ערך אמיתי |13|
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • איברהים1
    • 09/11/2015 09:45
  • 4
    מה יקרה אם הריבית הבסיסית תעלה ל3.5

    אתמול פישר אמר שתוך 3-4 שנים הריבית תעלה ל3.5%. בוא נניח שדם בארץ הריבית תעלה תוך 3 שנים ל3.5%. עכשיו חשבו מה יקרה לאגח הזו במצב כזה. יש שתי אפשרויות בנושא הריבית. 1. הריבית עולה כי המצב הכלכלי טוב - אגח קונצרני יורד. 2. ריבית לא עולה - כי מצב כלכלי רע - אגח קונצרני יורד בגלל הסיכון
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • ATUK19
    • 09/11/2015 09:43
  • 3
    פשוט בושה שעדיין מנפיקים אג"ח ללא

    בטוחה, המוסדיים כבר מילאו את הכיסים, מה אכפת להם אם הנפילה תבוא זה לא מהכיס שלהם...צריך לאסור השקעות של כספי ציבור באג"חים ללא בטוחות. לגבי האג"ח הספציפי, מבחינת ריבית מעניין מאוד זה בכלל לא רלוונטי עליית ריבית עתידית בעיקר כשהמח"מ קצר יחסית, מחזיקים לפרעון ונהנהים מ6%...הבעיה בבטוחות...לטעמי לא תשואה מספקת עבור הסיכון.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • ליטל ג'ון
    • 09/11/2015 09:41
  • 1
    זהירות! אג"חים מהסוג הרעוע הזה

    יהיו הראשונים לחטוף כאשר נגיע להעלאת הריבית הראשונה בשעה טובה.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • איברהים1
    • 09/11/2015 09:02