המועצה הארצית לתכנון ובניה בראשות רו"ח אביגדור יצחקי, החליטה בישיבתה היום (ג’), 3.11.15, על העברת תיקון מס’ 3 א’ לתמ"א 38, שעניינו חישוב שטחים במסלול הריסה ובניה מחדש, להערות הוועדות המחוזיות והשגות הציבור. מטרת התיקון היא להבטיח יישום מיטבי של מטרות התמ"א, לצד וודאות והמשכיות לשוק.
המועצה הארצית לתכנון ובניה החליטה כי חישוב זכויות הבניה בתמ"א 38 במסלול הריסה ובניה מחדש, לפי תחושב תוספת הזכויות מכוח התמ"א, יבוסס על התכנית החלה במקום. להלן עיקרי ההחלטה:
סה"כ תוספת הקומות במסלול הריסה ובניה מחדש יהיה 2.5 קומות + 0.6 (במקרה בו התכנית קובעת קומה מפולשת). חישוב שטח הקומה יהיה לפי התכנית החלה במקום, בתוספת שטח ההרחבה הניתן לכל יח"ד שהינו בהיקף של 12 מ"ר לממ"ד + 13 מ"ר.
מספר יח"ד (לפיו תחושב התוספת הניתנת להרחבת כל יח"ד), יהיה לפי התכנית החלה במקום. במקרה בו התכנית לא קבעה מספר יח"ד, זה יחושב לפי שטח של 70 ליח"ד.
המועצה הארצית הנחתה את מוסדות התכנון בדיונים בבקשות להיתר לפי תמ"א 38 לשקול את מדיניות המועצה, כפי שעולה בהחלטה זו. כמו כן, המועצה הנחתה את מינהל התכנון לערוך תיקון לחוק התכנון והבניה שיאפשר גביית היטל השבחה על תוספת שטחי הבניה שמאפשרת התמ"א להרחבת יח"ד, ולהביאו לדיון במועצה הארצית בחודש דצמבר. המועצה קוראת לוועדות המקומיות לקדם תכניות לפי סעיף 23 לתמ"א.
השינוי בתמ"א נעשה בהתאם להוראת המועצה הארצית לתכנון ובניה מתאריך 13.10.15, ועל רקע החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, שלא הכריע בין שתי הפרשנויות לתמ"א וקבע כי בסוגיה זו מן הראוי שתינתנה הנחיות ע"י גורמי התכנון הבכירים ביותר.
התיקון לתמ"א, כפי שנוסח על ידי מינהל התכנון, אושר לאחר התייעצות עם גורמי תכנון, ארגונים מקצועיים, גופים ציבוריים ובעלי מקצוע, בניהם: איגוד מהנדסי ערים בישראל, התאחדות בוני הארץ, איגוד לשכות המסחר, עמותת האדריכלים, לשכת עורכי הדין, איגוד המתכננים, לשכת התכנון מחוז חיפה, עיריית רמת גן, פורום ה- 15, ועוד.