שר האוצר, משה כחלון, אמר היום בדיון בועדה לביקורת המדינה על דוח המבקר בנושא משבר הדיור, כי "תכנית מחיר למשתכן היא התכנית שלי. אני אחראי עליה. התכנית הזאת תצליח ותשנה את שוק הדיור. הכלכלה הישראלית יכולה לעמוד בפתרון משבר הדיור, גם בעלות של מיליארדי שקלים בשנה. זה מגיע לזוגות הצעירים". לדבריו, "הדירות בקרית מוצקין יימכרו בהנחה של 300-400 אלף שקל - הצלחה אדירה נוספת לשיטת מחיר למשתכן".
במהלך הדיון, חשף שר האוצר: "היום נפרסם את תוצאות המכרז בקרית מוצקין, שם נמכור דירות בהנחות של 400 אלף שקל. עד סוף השנה נשווק 25,000 יחידות דיור במתכונת מחיר למשתכן. 70,000 עד סוף השנה הבאה.
"אחת הבעיות היא ש-90% מהאנשים לא רוצים שמחירי הדירות ירדו כי יש להם דירות. יש פעילות של גורמים אינטרסנטים בתקשורת. אני נכנסתי לתפקיד שר האוצר והפסקתי את הספסרות של המדינה בקרקעות שלה. אני אומר כאן - המדינה לא תספסר יותר בקרקעות. הקרקעות נועדו בשביל הזוגות הצעירים", סיכם כחלון.
הועדה לביקורת המדינה דנה היום (שלישי) בדו"ח המבקר על משבר הדיור בארץ. לדברי יו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), "בעיית הדיור מכבידה על חלקים נרחבים באוכלוסייה, וחלום הדירה הולך ומתרחק. יש לוודא כי נלמדו הלקחים משגיאות העבר, ומסקנות מבקר המדינה חייבות להתבטא בתכניות משרדי האוצר והבינוי".
אלהרר קראה להמשיך בפינוי דירות מגורים היכולות לשמש משפחות - מעמותות וארגונים, ביקשה ממשרדי האוצר והשיכון את היעדים לשיווק יחידות דיור בשנים 2015, 2016 ו-2017, כולל מיקומם וטווח המחירים הצפוי שלהם, והבטיחה להיות כ"זבוב טורדני" שהמדינה תעמוד ביעדי מלאי הדירות לשנים הקרובות.
ליאורה שמעוני, נציגת מבקר המדינה סיפרה כי בין השנים 2013-2008 חלה עליה חדה במחירי הדיור בארץ, בגלל הפער בין ההיצע לביקוש, ובנוסף חשפה כי המידע בעניין מלאי הדירות – וכמה מהן זמינות לשיווק, מפוצל בין משרדים שונים, איננו מדויק ואיננו מהימן.
יואב גלנט, שר הבינוי, הוסיף כי במשך עשור מחירי הדירות עלו, "כאשר מרגע התכנון עד הביצוע, חולפות כיום 15 שנה, כשבארה"ב התהליך נמשך רק כ-5 שנים. האוכלוסייה פה גדלה משמעותית - ואנחנו נדרש ליותר ממיליון דירות בשנים הקרובות. הורדנו ב-20% את מחיר הדירות לזוגות צעירים שזו דירתם הראשונה. יש בארץ כ 700 דירות ריקות במשך שנים רבות, מתוכם 300 כבר אוישו ומאתיים נוספות בשלבי איכלוס, ואנו ממשיכים למפות דירות בשימוש חורג".
אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור במשרד האוצר הוסיף כי תכנית "מחיר למשתכן היא גאווה גדולה והצלחה מסחררת. עיקר עיסוקנו בהגדלת היצע הדירות, וכיום כ 97 אלף דירות נמצאות בבניה – שיא של כל הזמנים. יש מלאי מספיק של קרקעות, אך יש לאפשר עובדים זמינים לקבלנים". לדבריו, מנהל התכנון אישר אלפי יחידות דיור כל שנה, כך שנוצר מלאי תכנוני ל 20 שנה הקרובות, אך הזהיר כי החסם העיקרי בתכנון הוא ועדות ערר, בעיקר במרכז הארץ.
לדעת ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) "המדינה נסוגה מניהול הקרקעות, מבניה ציבורית ותקציבית, ממעורבות בשוק המשכנתאות ומהסדרת ההשכרה", וקרא לרסן את הביקוש ולהחל בבניה ציבורית ושינוי המדיניות בעניין הדיור הציבורי. לדברי אילן גילאון (מרצ) "המדינה צריכה לדאוג לקורת-גג, דיור בר-השגה ודיור-מוגן", ואילו אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו) האשימה כי "בנק ישראל תוחם את הבנקים תוך העלמת-עין של משרדי האוצר והשיכון לחוסר יכולתם של הצעירים. רוב האוכלוסייה לא יכולה לגייס הון עצמית. האוצר מציע לא לקנות דירה אלא לשכור עד סוף ימי חיינו".
ניסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ, ציין כי "כבר בעבר הצהרנו שנוכל למכור דירה ב 600-700 אלף ₪ - וכעת הדבר מתממש", קרא להוסיף 20 עובדי בנין מסין, והבטיח כי הבאתם תביא לקיצור משך הבניה משלוש שנים – לשנה אחת בלבד.
נעמי מורביה, יו"ר מטה מאבק הנכים, הזהירה כי אנשים עם מוגבלויות אינם מסוגלים לשכור דירה מקצבת נכות של כ 2300 ₪, ומאידך הקיצבה איננה נחשבת בעיני הבנק כהכנסה לצרכי משכנתא. לדבריה, במיוחד קשה מצבם של העולים בעלי מוגבלויות, הממתינים כעשר שנים לדיור-ציבורי.