בתגובה לפרסומים בסוף השבוע על המשך עליות מחירי הדיור ברוב ערי הארץ, אומר הבוקר (א’) ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, כי "הבעיה העיקרית מניתוח נתונים אלה איננה רק עליית המחירים, אלא גם, ובעיקר, המשך המגמה של פחות עסקאות וברמות מחירים גבוהות יותר".

 

לדברי כהן, "עובדה זו לכשעצמה, ובתקופה בה מסתמנת במקביל מגמה של החרפת ההאטה במשק וסכנת מיתון, ובד בבד מצב בטחוני לא יציב בעליל, יש כאן סכנה ממשית של משבר חברתי עקב החרפת הפערים הן בין מרכז לפריפריה והן בין ’אלה שיש להם דירה’ ו’אלה שאינם מסוגלים להגיע לדירה’.

 

"מנתוני המחלקה הכלכלית במשרדי מתברר כי אם לפני עשור שנים, כלומר ב-2005, כ-22 אחוזים מהזוגות הצעירים לא היו מסוגלים להגיע לדירה סבירה באזור הביקוש, כיום האחוז נע סביב ה-48 אחוזים, כלומר כל זוג שני נאלץ במקרה הטוב להתפשר על דירה מחוץ לאזור הביקוש, וכמחציתם, כ-23 אחוזים, אינם מסוגלים להגיע לדירה כלשהי. העדיפות העליונה כעת של מקבלי ההחלטות הינה אחת, לייצר כמה שיותר התחלות בנייה, כ-60 אלף לפחות לשנה ובית, להגדיל את אחוז הדירות הקטנות והעממיות".

 

יוסי חסון, מנכ"ל החברה לחיזוק מבנים בישראל, אומר כי "הנתונים המצביעים על המשך עליית המחירים ברוב המכריע של ערי איזור הביקוש, ובכלל, נובעים בראש וראשונה מכישלון חרוץ של ממשלות ישראל לקדם במהלך העשור האחרון רבבות דירות במסגרת תמא 38.

 

"בפועל הייתי מכנה את העשור האחרון, 2005-2015, העשור האבוד, זאת משום שהממשלה נכשלה באלף, קידום הרבה יותר התחלות בנייה לשנה, מה שהביא כבר היום למחסור של כ-120 אלף דירות בשוק ובית, מה שלא פחות חמור, רק אלפים בודדים של דירות קודמו במסגרת תמא 38, שלא לדבר על הכישלון הקולוסאלי של פינוי בינוי והתחדשות עירונית.

 

"וכעת נוספה לנו ’עז’ נוספת בדמות המגבלות הקשות מאוד שהוטלו לאחרונה בהחלטה בעייתית של היועץ המשפטי לממשלה על תמא 38/2, שהפכו אותה לחסרת כדאיות לחלוטין ועצרו פרויקטים רבים שכבר היו ב’צנרת’", הוסיף חסון.

 

המלצות מחלקת המחקר של החברה לחיזוק מבנים: "להחליט לאלתר על תמא 38/4 שבמסגרתה יורחבו מאוד זכויות הבנייה ליזמים, יתאפשר להם גם להוסיף יותר קומות, יתאפשר להם גם ניוד זכויות, כלומר קבלת הרבה יותר זכויות בנייה במרכז, בתמורה לבנייה של תמא 38 גם בפריפריה, מה שמתחייב לתושבי הפריפריה שאינם נהנים כלל ועיקר מתמא 38 וגם כמובן לתושבי שכונות דרום תל אביב ואזורים נוספים שבהם אין כלל כדאיות כיום לתמא 38. זהו הפתרון האפשרי היחידי למשבר הדיור ויפה שעה אחת קודם".

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש