UBS מפרסם היום את המהדורה ה-16 של סקר המחירים והשכר (UBS Prices and Earnings), שבודק מחירים, שכר וכוח קנייה של עובדים ב-71 ערים בעולם. המחקר, המתפרסם אחת לשלוש שנים בקירוב מאז 1971, אסף 68,000 פריטי נתונים המשקפים אירועים כלכליים שעיצבו את העולם מאז המהדורה האחרונה ב-2012.
הערים היקרות ביותר: ציריך, ז’נבה וניו יורק הן הערים היקרות בעולם, על פי מחיריהם של 122 מוצרים ושירותים בסל אחיד שנבדק בסקר. תל אביב היא העיר היקרה במזרח התיכון בהתעלם ממחירי השכירות, ודובאי היא היקרה ביותר כולל מחירי השכירות.
עלויות הדיור הגבוהות ביותר: דובאי היא אחת מתוך ארבע ערים בלבד בסקר שבהן השכירות הממוצעת לדירת שלושה חדרים לא מרוהטת עולה על 3,000 דולר ארה"ב בחודש, ובדובאי היא מגיעה ל-3,240 דולר. האחרות הן לונדון (3,350 דולר), הונג קונג (4,220 דולר), וניו יורק (4,320 דולר).
השכר הגבוה ביותר: עובדים בציריך, בז’נבה ובלוקסמבורג משתכרים את השכר הגבוה ביותר ברוטו. עובדים בתל אביב מרוויחים את שכר הברוטו הממוצע הגבוה ביותר במזרח התיכון. בניירובי, ג’קרטה וקייב, הערים בדירוג הנמוך ביותר, עובדים משתכרים רק כ-5% מהשכר הממוצע בציריך.
כמה שעות עבודה עולה "ביג מק" או אייפון? הדרך הטובה ביותר לתאר את ערך השכר היא להשוות את כוח הקנייה המקומי עבור מוצרים המאופיינים באחידות רבה יחסית במקומות שונים בעולם. השכר שווה את הערך הגבוה ביותר בלוקסמבורג, בציריך ובז’נבה, שם השכר לשעה נטו קונה את הכמות הגדולה ביותר של מוצרים ושירותים מתוך הסל האחיד. בניירובי וג’קרטה כוח הקנייה הוא הנמוך ביותר, ומאפשר רק עשירית מהקניות שעובדים בלוקסמבורג יכולים לקנות. בקהיר, כדי לקנות אייפון 6 צריך להוציא שכר של 353 שעות בממוצע, יותר מכל עיר אחרת במזרח התיכון שהשתתפה בסקר.
בפאריז עובדים הכי פחות שעות; במנאמה העובדים מקבלים הכי הרבה חופשות בתשלום: אנשים עובדים למעלה מ-2,000 שעות בשנה ב-19 ערים גדולות, מרביתן באסיה ובמזרח התיכון. מי שנהנים מהכי פחות שעות עבודה והכי הרבה ימי חופשה בתשלום הם העובדים במערב אירופה. בהונג קונג עובדים 1,000 שעות יותר מאשר בפאריז, הפרש המתבטא בסביבות ארבע שעות בכל יום עבודה. עובדים במנאמה גם מקבלים את המספר הרב ביותר של ימי חופשה בתשלום בעולם, 34 ימים בשנה בממוצע.
השפעתם של אירועים כלכליים מהתקופה האחרונה: הבנק המרכזי השווייצרי זנח את תקרת השער עבור האירו מול הפרנק השווייצרי בינואר, מה שהשפיע משמעותית על המדדים. ציריך וז’נבה עלו לצמרת הדירוג. הערים באזור האירו צנחו. ערים רוסיות ואוקראיניות צללו בדירוג עקב הסכסוך באוקראינה והסנקציות של הרוסים בעקבותיו, וקייב נמצאת עתה בתחתית רשימות המחירים והשכר. חוסר היציבות בדרום אמריקה השפיע משמעותית על שערי החליפין, ושינה את מיקומן של ערים כמו סאו פאולו ובואנוס איירס.
באסיה, הין היפני איבד מערכו, אך הוון הדרום קוריאני עלה לעומת הדולר האמריקאי מאז 2012, כך שטוקיו ירדה בדירוג וסיאול עלתה. אסיה היא עדיין היבשת עם ההבדלים הגדולים ביותר בין ערים ברמות המחירים והשכר, ואילו צפון אמריקה היא עדיין האחידה ביותר.
נתוני המחירים והשכר מסקרי העבר פתוחים לעיון חופשי: מהדורת Prices and Earnings לשנת 2015 זמינה כעת באתר www.ubs.com/pricesandearnings, המציע לראשונה גישה חופשית לכל הנתונים הגולמיים שנאספו החל מהדוח הראשון ב-1971 ועד 2015.