אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר פרסם היום (א’) סקירה כלכלית שבועית. המיקוד השבועי בסקירה עוסק בניתוח הריכוזיות והרווחיות בענף יצרני המזון: באגף הכלכל"ר מציינים כי ניתוח התפתחות הרווחיות והריכוזיות של יצרני המזון בשנים 2012-2003 מלמד כי חל גידול משמעותי ברווחיות החברות. גידול זה נרשם על רקע עלייה בריכוזיות הענף. התפתחויות אלו תרמו לעלייה החדה במחירי המזון בעשור האחרון.
באוצר הסבירו כי בין השנים 2012-2004 נרשמה עלייה חדה בשיעור מצטבר של 36% במדד מחירי המזון, גבוה משמעותית משיעור עליית מדד המחירים לצרכן באותה תקופה (21%). "עליית המחירים החדה עשויה להיות מוסברת במספר רב של גורמים. כך למשל, שינויים במחירי חומרי הגלם, השכר ושער החליפין יש בהם כדי להשפיע על עלויות היצרנים ויבואני המזון, כאשר חלק מגורמים אלו ואחרים יש בהם כדי להשפיע על עלויות הקמעונאים. עם זאת, שינויים ברמות המחירים עשויים להיות מוסברים גם בשינויים ברמת הריכוזיות הענפית", הדגישו הכלכלנים.
לדבריהם, בולט הגידול החד ברווחיות וברווחי הענף בשנים 2010-2005, עד לפרוץ המחאה החברתית. כך, משפל בשיעור הרווחיות בשנת 2005, אשר עמד על 2.7%, טיפס שיעור זה עד לרמה של 8.9% בשנת 2010. חרף הירידה ברווחיות הענף בשנים 2012-2011, עדיין גבוה משמעותית שיעור הרווחיות בשנים אלו בהשוואה למחצית הראשונה של העשור הקודם.
בהתייחסות לכלכלה העולמית, ציינו באוצר כי "הנתונים המאקרו כלכליים שפורסמו בחודש יוני מצביעים על המשך ההתאוששות בכלכלת ארה"ב, כאשר הפד צפוי להעלות את הריבית עד סוף 2015. עוד עולה מהפרסומים בחודש שעבר כי בתמורה לקבלת חבילת סיוע שלישי, תיאלץ יוון לבצע רפורמות מקיפות. בסין, נרשמה בלימה של מגמת ההאטה בצמיחת התוצר, אולם צעדי המדיניות שנקט הממשל לא מנעו את המשך מגמת הירידות בבורסות בסין".