"מבט קצר לשווקים באירופה בשבוע האחרון מלמד כי המשקיעים בלחץ. ירידות חדות של 3% בתחילת השבוע החולף, עליות חדות של יותר מ-3% במהלך השבוע ושוב ירידות חדות בתחילת השבוע הנוכחי". כך עולה מסקירת המאקרו של יניב חברון, כלכלן ראשי ומנהל מחלקת מחקר ואסטרטגיה באקסלנס נשואה.
לדברי חברון, "באירופה המשקיעים נעים בין החשש מקריסה של רוסיה והשלכות שליליות על הכלכלה לבין שמועות לגבי תוכנית הרחבה ענקית שצפויה להיות מוכרזת כבר ביום חמישי הבא. בארה"ב, המשקיעים חוששים מפגיעה בסקטור האנרגיה, שעשויה לזלוג גם לסקטור הפיננסים, לעומת ההששלכות החיוביות שיש להוזלת מחירי הנפט על הצריכה הפרטית.
"אנחנו לא מנסים לנבא את מהלך מחירי הנפט לטווח הקצר ולא עשינו זאת בכל השבועות האחרונים, עם זאת אנחנו ממשיכים להתעקש כי רמת מחירים של 50 דולר ומטה פירושה משבר בהתהוות ברוסיה, שכולל השלכות מאוד שליליות על אירופה (חשיפה של סקטור הבנקאות והסקטור העסקי)", הדגיש חברון. "בנוסף לרמת מחירים זו, אנחנו מעריכים שצפויות הסתבכויות של חברות אנרגיה קטנות יותר בארה"ב, שהמערכת הבנקאית כמובן חשופה אליהם. לא צופים משבר עמוק אבל בהחלט עשוי להוביל לטלטלה.
"לכן אנחנו חוזרים שוב: ’או שמחירי הנפט אכן יעלו ויתייצבו מעל מחירים של $70 בשבועות הקרובים או שמדדי המניות חוזרים לרדת’. לגבי חברות אנרגיה, אנחנו באמת חושבים שסיפורו של הסקטור יהיה הסיפור של 2015 ואף 2016. אין ספק שעניין התיזמון פה יהיה קשה ומנגד אין ספק שיש פה הזדמנויות אבל כמו שהבטחנו בשבוע שעבר - ’הן תהיינה פשוט זולות יותר בשבועות הקרובים’. ההמלצה במקרים כאלו ידועה ומוכרת, פשוט לעבוד בצורה שיטתית, להתרכז בהזדמנויות שנוצרו ולרכוש עוד בכל ירידה של מחירי הנפט", הוסיף חברון.
לגבי השוק המקומי, מציין חברון כי היחלשות מדד ת"א 75 בשבוע החולף נבעה מירידה חדה בשווי חברות הסלולר - פרטנר וסלקום ירדו בשיעור של כ-20% כל אחת. להערכתו, המשך העמקת המבצעים והמשך תחרות עם כניסת מתחרה נוספת (אקספון 018) כתוצאה ממכרז התדרים לדור הרביעי עלולים להביא לשחיקה נוספת.
ההמלצות של אקסלנס השבוע: ראשית, "קשה לראות את תשואות האג"ח בארה"ב עולות בשבועות הקרובים תוך הידרדרות במשבר הנפט. מנגד, יש לזכור כי זהו מצב שברירי עם התשואות, שעשוי להתהפך במהירות במקרה של עלייה מחודשת במחירי הנפט. אנחנו מעריכים שזה יקרה בטווח של חודשים".
בנוסף, אומר חברון כי ציפיות האינפלציה נמוכות מדי. "האפיק השקלי לא יצליח לשחזר ביצועים עודפים על השקלי השנה – רצוי כבר להתחיל להעביר משקל עודף לצמוד". לדבריו, התחזקות של הדולר מול השקל תוביל בשלב הבא לעידוד הציפיות האינפלציוניות, בנוסף לעלייה בסעיף הדיור.
להערכת אקסלנס, "החלק הבינוני של העקום השקלי מאוד יקר!!!" (סימני קריאה במקור - ספונסר) – "אחזקה סינטטית של המח"מ תשתלם". לגבי הקונצרני, בבית ההשקעות ממשיכים להמליץ על עמדה דפנסיבית יותר, מחשש להיפוך מגמה בתשואות הממשלתיות בהמשך.