הלחצים לעליית מחירי הדיור עשויים לשוב ולעלות בטווח הקצר - כך עולה מהסקירה הכלכלית השבועית "השבוע במאקרו" של המחלקה הכלכלית בחטיבה לכספים וכלכלה של לאומי, בראשות ד"ר גיל בפמן. הכלכלנים סבורים כי התגברות הציפיות של הציבור לדחייה או ביטול של תכניות הדיור עשויה לגרום לגידול משמעותי בביקושים בטווח הקצר.
בלאומי מציינים כי מחירי הדיור עלו ב-12 החודשים האחרונים (אוגוסט-ספטמבר 2014 לעומת אוגוסט-ספטמבר 2013) בשיעור של 4.7%. "אנו מעריכים כי קיימת סבירות שהלחצים לעליית מחירים ישובו לעלות בטווח הקצר על רקע העלייה הצפויה בביקושים לצד ירידה במלאי הבלתי מכור (המלאי ירד במעט בחודש אוקטובר לעומת ספטמבר). במבט לטווח ארוך יותר, במידה והתחלות הבניה ימשיכו לעלות ברביעים הבאים ויעמדו על קצב שנתי הגבוה מ-45 אלף יחידות דיור לאורך זמן, אזי מגמת העלייה במחירי הדיור עשויה להתמתן", הוסיפו כלכלני הבנק.
"לאור ההתפתחויות הפוליטיות האחרונות, הכוללות את תהליך החקיקה להקדמת הבחירות לאמצע חודש מרץ 2015, יתכן כי ההחלטות בנושא תוכניות הדיור השונות, לרבות חוק מע"מ 0, ידחו למועד אחר (ככל הנראה לאחר הבחירות הקרובות). כמו כן לא ניתן לפסול אפשרות כי הצעת החוק במתכונתה הנוכחית תשתנה ו/או תבוטל.
"התגברות הציפיות של ציבור הרוכשים הפוטנציאליים (בעיקר אלה הזכאים לפטור מתשלום מע"מ על פי הצעת חוק מע"מ 0) כי תכניות הדיור ידחו או לא יצאו אל הפועל, עשויה לגרום לעלייה בביקושים לדירות בטווח הקצר. זאת לאחר שחלק מציבור זה המתין במשך מספר חודשים לקבלת ההחלטות ויישומן של תכניות הדיור לאחר שבחודש מרץ השנה אישר קבינט הדיור את תוכניות הדיור מע"מ 0 ומחיר מטרה, ובחודש יוני אישרה ועדת השרים את הצעת חוק מע"מ 0".
עוד נושאים שעלו השבוע בסקירה של לאומי: עליה בהתחלות הבניה ברביע השלישי בניגוד למגמה ברביעים הקודמים. עליה בביקושים והסכמי הגג עשויים לתמוך בגידול בהשקעות בבניה; נמשכת מגמת העלייה ברכישות בכרטיסי אשראי.