בחודש פברואר לא נרשם שינוי משמעותי במספר העסקאות, הן בהשוואה לחודש הקודם והן בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בכך התייצב מספר העסקאות על 8,400 דירות, לאחר רמת השיא של 14,000 דירות שנרשמה בחודש דצמבר האחרון. כך עולה מסקירה חודשית של מצב המשק לחודש מרץ 2014, שמפרסם היום משרד האוצר.
בפילוח בין הסגמנטים השונים של השוק, נמצא כי בעוד שרכישות המשקיעים והזוגות הצעירים רשמו ירידה בחודש פברואר, רכישות משפרי הדיור רשמו גידול של 7%, שקיזז כמעט במלואו ירידה זו.
על רקע ממצאים אלו בולטים אזורי ת"א והמרכז, בהם הגידול המתון ברכישות משפרי הדיור לא היה בו כדי למחוק את הירידה החדה ברכישות המשקיעים והזוגות הצעירים (ירידות של 18% ו-28%, בהתאמה). סך העסקאות בשני אזורים אלו ירד ב-14% בהשוואה לינואר, שני האזורים היחידים בהם נרשמה ירידה במספר העסקאות. אחד ההסברים המרכזיים לירידה החדה ברכישת דירות באזור המרכז בחודש פברואר נעוץ בסיומו של מבצע מכירות רחב היקף (במסגרתו ניתנה הנחה לחברי מועדון צרכנות מסוים). סיומו של מבצע זה מצא ביטוי בין היתר בעלייה ברמת המחירים בעסקאות בדירות חדשות שנערכו בחודש פברואר באזור זה, במקביל לירידה חדה של למעלה מ-40% ברכישת דירות חדשות באזור. עליה זו נובעת הן משינוי בתמהיל העסקאות בדירות חדשות באזור המרכז והן מהעובדה שהמכירות במסגרת הפרויקט האמור כבר היו במחירי השוק בחודש פברואר.
רכישות המשקיעים בחודש פברואר רשמו ירידה של 6% בהשוואה לחודש הקודם, בהמשך לירידה חדה של 40% בחודש ינואר (בהשוואה לחודש דצמבר 2013). כשיעור מסך העסקאות ירד משקל המשקיעים בשוק
ב- 1 נקודת אחוז. בפילוח גיאוגרפי ניכרת שונות גבוהה בין האזורים השונים, כאשר לצד ירידות חדות ברכישות המשקיעים באזורי המרכז, ת"א והשפלה, נרשמו עליות משמעותיות בחיפה, ובמיוחד באזור השרון. באזור השרון הביא הגידול (17%) ברכישות המשקיעים בחודש פברואר את משקל המשקיעים מסך העסקאות באזור זה ל-27%, השיעור הגבוה ביותר שנרשם באזור זה מאז אוגוסט 2010.
ניתוח הממצאים מלמד כי מאז רמת השפל של משקל המשקיעים באזור זה, אשר נרשמה באפריל 2012, עלה משקל המשקיעים בסך העסקאות באזור ב-8 נקודות אחוז. במקביל, באותה תקופה ירד משקל רוכשי דירה ראשונה באזור זה מרמתו הגבוהה ביותר בשנתיים האחרונות (45%), לשיעור של 36% בפברואר האחרון. יש לציין כי גם במונחים כמותיים נרשם גידול משמעותי, של 60%, בפעילות המשקיעים באזור זה (בין אפריל 2012 לפברואר 2014), בעוד מספר הדירות שרכשו זוגות צעירים באזור נותר ללא שינוי.
ניתן להניח כי מגבלות בנק ישראל על מימון המשכנתאות, שנכנסו לתוקף במהלך 2012, כמו גם העובדה שהמשקיעים והזוגות הצעירים באזור זה מתחרים על אותן הדירות (פער מחיר של 8% ברמת המחיר החציוני) היו בין הגורמים המשמעותיים לשינוי בהרכב הרוכשים באזור זה במהלך השנתיים האחרונות.
נתונים ראשוניים לחודש מרץ מצביעים על גידול במספר העסקאות, אם כי זאת בהנחה שלא יהיה שיעור גבוה של ביטולי עסקאות ביחס לחודשים קודמים.