כלכלני בנק לאומי סבורים כי היקף התחלות הבנייה ביזמה פרטית וציבורית עמד ברבע הראשון של 2013 על כ- 41.6 אלף יחידות דיור במונחים שנתיים (הנתונים בפסקה זו הנם מנוכי עונתיות). , הירידה בהיקף התחלות הבנייה נעצרה ואף חל מעבר לעלייה מתונה.

 

הם מוסיפים כי מאז ראשית 2012 היקף התחלות הבנייה הממוצע עומד על 42 אלף יחידות דיור. מדובר בהיקף התחלות בנייה התואם את הגידול השנתי הממוצע של מספר משקי הבית אשר עומד על כ- 40 אלף יחידות דיור. במידה ולוקחים בחשבון בנוסף לצרכים הנובעים מהגידול הדמוגרפי של האוכלוסייה, את הביקוש של תושבי חוץ, הביקוש השולי של משפרי דיור, ביקוש על רקע של פיצול של משקי בית וכדומה אזי צרכי הבנייה הנם בהיקף של 40 – 45 אלף יחידות דיור בשנה.

 

נתונים המפורסמים על ידי משרד הבינוי והשיכון ביחס להיקף העסקאות המאושרות על ידי מנהל מקרקעי ישראל מצביעים על כך שחלה ברבע הראשון של 2013 עלייה חדה (אושרו כ- 13 אלף יחידות דיור) בהשוואה לשנת 2012 בה היקף העסקאות היה נמוך במיוחד (כ- 15.4 אלף יחידות דיור במהלך השנה כולה), במידה ומגמה זו תימשך גם בהמשך השנה, צפויה להימשך העלייה בהיקף התחלות הבנייה, שכן יותר ממחצית מהתחלות הבנייה הנן על קרקע של מנהל מקרקעי ישראל. התפתחות זו תסייע במידה רבה לייצב את שוק הדיור אשר כיום קיימים בו עודפי ביקוש (עודפי הביקוש באים לידי ביטוי בהתגברות קצב עליית מחירי הדיור, אשר נובעת מהפער הגבוה הקיים בין קצב המכירה השנתי של דירות חדשות ובין מלאי הדירות החדשות שנותר למכירה. פער זה עומד בחצי השנה האחרונה על כ- 2,500 יחידות דיור).

 

עלייה בהיקף התחלות בנייה ביזמה הציבורית: יש לציין כי בעוד היקף התחלות הבנייה נשמר על רמה יציבה של כ- 42 אלף יחידות דיור, במונחים שנתיים, בבחינת תמהיל התחלות הבנייה לפי יוזם, עולה כי משקל התחלות הבנייה ביזמה ציבורית עלה, זאת על חשבון משקל הבנייה ביזמה פרטית.

 

על פני זמן, משקלן של התחלות הבנייה ביזמה ציבורית מהווה כ- 10% – 15% מסך התחלות הבנייה, כאשר לאחרונה הלך משקלן ועלה לכ- 20%.

 

נבהיר כי מרבית התחלות הבנייה ביזמה ציבורית הנן יחידות דיור אשר נמכרות בשוק החופשי על ידי הקבלן המבצע, כאשר המעורבות של משרד הבינוי והשיכון הנה בקביעת הקריטריונים של הבנייה. מכרזי משרד הבינוי והשיכון יכולים להתייחס לקריטריונים כגון מחיר הדירה[1], אזור הבנייה[2], גודל הדירה (באמצעות מתן תמריצים לבנייה של יחידות דיור קטנות) וכדומה.

 

לפי דו"ח של משרד הבינוי והשיכון, בשנת 2012 התרכזה הבנייה ביזמה ציבורית בבית שמש, יבנה, רמלה, באר שבע ועכו. עוד ניתן ללמוד מהדו"ח כי לאור הגידול שחל בשנה האחרונה בהיקף השיווק של מכרזים של משרד הבינוי והשיכון צפוי היקף הבנייה ביזמה ציבורית להמשיך ולהיות גבוה גם בשנתיים הבאות. זאת מאחר וקיים פער של כשנה וחצי בין מועד הזכייה במכרז ובין התחלות הבנייה בפועל.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש