תגובתו של טרנס קלינגמן, מנהל מחלקת המחקר בפסגות ברוקראז’, לפרסום דו"חות בנק לאומי. דו"ח Q1 מעורב: הרווח הנקי הסתכם ב-570 מ’ ₪ (המשקף תשואה על ההון של 9.08%(. אמנם מדובר בשיפור ניכר לעומת ארבעת הרבעונים הקודמים אבל הרבעון מושפע מהרבה סעיפים חריגים: רמת ההפרשות להפסדי אשראי הייתה נמוכה באופן ניכר מיתר המערכת (ומתחת לצפי שלנו). מנגד החברות הכלולות הניבו הפסד (צפינו לרווח) ומימוש מניות מגדל תרם 120 מ’ ₪ לרווח הנקי (בהתאם לצפי). בנטרול ההפסדים מהחברה לישראל והרווח ממימוש מניות מגדל התשואה על ההון הגיעה לכ-8%
איכות תיק האשראי: בדומה ליתר המערכת חל שיפור באיכות תיק האשראי. שיעור החוב הפגום (NPL) מיתרת תיק האשראי ירד ל-2.7% לעומת 2.9% בסוף 2012. יחס הכיסוי (יתרת ההפרשות להפסדי אשראי/יתרת האשראי הפגום) עומד על 63% לעומת 55% בסוף 2012. יחסים אלו הנם מבין הטובים במערכת הבנקאית. כאשר מנטרלים את ההפרשה המיוחדת בתחום המשכנתאות, שנקבע ע"י המפקח על הבנקים, ההפרשות להפסדי אשראי ברבעון היו כמעט אפסיות.
הוצאות: הוצאות שכר היו מעבר לצפי בשל הפרשה לבונוס. עם זאת, הבנק הצליח לרסן בצורה מרשימה את רמת ההוצאות האחרות ולכן סך ההוצאות היו מתחת לצפי שלנו.
חברות כלולות: ההפסדים החשבונאיים של החברה לישראל מעיבים כבר תקופה ארוכה על דו"חות לאומי. אלו מקשים על הבנק להגדיל את בסיס ההון מרווחים שוטפים ולכן, הלימות ההון של הבנק עומדת על 8.84% מבין הנמוכות במערכת.
תחזית רווח- 2013 ו-2014: לאור הקיטון בתיק האשראי העסקי והמסחרי אנו צופים קיטון ברמת ההפרשות להפסדי אשראי במהלך השנתיים הקרובות. מנגד, סביבת הריבית הנמוכה וירידה בביקוש לאשראי מהסקטור העסקי מביאים לקיטון בתחזית שלנו להכנסות מרווחי מימון. בנוסף לנוכח התוצאות החלשות של החברה לישראל, הורדנו את הצפי לתרומה מחברות כלולות, כאשר מנגד העלנו את התחזית שלנו לרווחים ממימוש ני"ע (בעיקר מכירת יתרת האחזקה במגדל) במהלך 2013.
תחזית הרווח הנקי אמורה להישאר כמעט ללא שינוי ב-2013 : 1.95 מיליארד ש"ח, המשקף תשואה על ההון של 7.6%. ב-2014 הצפי לרווח נקי יורד ל-1.8 מיליארד ₪ לעומת התחזית הקודמת של 2 מיליארד ₪. תחזית זו משקפת תשואה על ההון של 6.8%.
בשורה התחתונה: בשנתיים האחרונות, בשונה מבנק הפועלים, הרווח הרבעוני של לאומי מאד תנודתי ולכן קשה לגזור מהתוצאות השוטפות של הבנק את התשואה המייצגת על ההון. לצורך חישוב מחיר היעד אנו ממשיכים להניח שהתשואה המייצגת על ההון עומדת על 7.5% בהשוואה ל-9.5% בפועלים. לכן, אנו ממשיכים להעדיף את פועלים על פני לאומי על אף הפער במכפיל הון לטובת לאומי (0.78 לעומת 0.84 בפועלים). עד שלא נראה יציבות בדו"חות לאומי ההמלצה שלנו נשארת החזק עם מחיר יעד של 13.50 ₪ למניה.