כן פייט ביופארמה, המפתחת תרופות למחלות דלקתיות וסרטניות, הודיעה לפני כחודש כי היא מתקדמת בסלילת דרכה לאחת הבורסות הרשמיות המוכרות בארה"ב (נאסד"ק או NYCE). בכך, מבקשת החברה להתקרב אל המשקיעים בינלאומיים בכלל ואמריקאים בפרט באמצעות רישום כפול למסחר בוול סטריט של כלל פעילות המחקר שלה. מהלך זה של החברה הינו נבון ממבט ראשון, אך מעמיד את המשקיעים בפני שאלה מה תהיה השפעתו על ערכה של החברה. האם החשיפה למשקיעים אמריקאים אכן תציף ערך לחברה או ששוויה עלול להיפגע. סוגיה זו מורכבת במקרה של כן פייט.
כן פייט ביקשה מהרשות לניירות ערך האמריקאית (SEC) לאשר החלפת ADR שלה מסוג 1 הנסחרים כיום מעבר לדלפק בארה"ב לסוג 2. באותה העת, ציינו בחברה כי הנהלתה רואה ברישום למסחר של החברה בבורסה ראשית בארה"ב צעד חשוב להשגת הכרה בינלאומית ביכולותיה, הישגיה עד כה והתוכנית העסקית הייחודית שלה. כמו כן, ה-ADR מסוג 2 אינו מאפשר הנפקת הון חדש לכן גם מונע דילול המשקיעים. יחד עם זאת, דורש רישום רגולאטורי וחובת דיווח לרשות נ"ע האמריקאית לפי כללי דיווח חשבונאי GAAP, להבדיל מסוג 1. בעתיד, תוכל החברה לשדרג את סוג 2 לסוג 3 ואז לצאת לגיוס הון ממשקיעים אמריקאים. ה-ADR הם מעיין בטוחות המייצגות מניות של חברות ציבוריות לא אמריקאיות.
החברה אינה חדשה בזירות המסחר האמריקאיות. פרט ל-ADR מסוג 1 של החברה עצמה, נסחרת מעבר לדלפק בארה"ב (Bulletin Board) גם פעילות העיניים שלה באמצעות חברת הבת של כן פייט (82%), חברת אופטליקס, מאז נובמבר 2011. אופטליקס, בניהולו של המנכ"ל ברק זינגר, מפתחת תרופות למחלות עיניים ומתרכזת כעת בפיתוח תרופת ה-CF101 למחלות סינדרום העין היבשה, גלאוקומה ואובאיטיס. אלו הן האינדיקציות המתקדמות ביותר של כן פייט כולה.
מורכבות סוגיית שווי טמונה בכך שאופטליקס עצמה נסחרת כיום לפי שווי של 73 מיליון דולר (262 מיליון שקל), כך שניתן להגיד כי תחום העיניים בלבד של כן פייט מוערך על ידי השוק האמריקאי ב-215 מיליון שקל. מנגד, כן פייט כולה נסחרת בישראל לפי שווי כולל של 114 מיליון שקל. כך מתבקשת המסקנה המידית כי מי שכן מחליט להיחשף להשקעה בחברה אזי כדאי לו לקנות מניות בארץ ולא בארה"ב במחיר משמעותית זול יותר.
שווי של אופטליקס נובע חלקית מהימצאות מוצריה בשלבי מחקר מתקדמים. כך למשל, בעין היבשה, נמצאת החברה כבר בשלב 3 המסכם של ניסוי קליני כאשר התוצאות הקרובות צפויות להתפרסם כבר ברבעון האחרון של השנה. יחד עם זאת, המניה שוררת על אותה רמה כבר כמעט שנה ללא שינויים משמעותיים בערכה וזאת בשל הסחירות הנמוכה מאוד. המסחר ברשימה מעבר לדלפק מזוהה עם אופי השקעה בעל רמת סיכון גבוהה, בנוסף, כמות מניות במחזור היא נמוכה מאוד - הון צף נמוך בשל אחזקות בעלי עניין.
כך בשל מחזור המסחר הדליל נוצר עיוות בין שווי שוק לחברת הבת לבין שווי שוק של חברת האם. השאלה הנשאלת היא כיצד יגיבו המשקיעים בארה"ב לעיוות זה בעת השלמת הרישום של כן פייט בעוד מספר חודשים. האם יתוקן העיוות באופטליקס או בכן פייט או בשניהם במקביל. ראוי לציין כי ההתאמה יכולה להיות גם כלפי מטה, מאחר והטענה השכיחה כי לצרכן האמריקאי ניתן למכור הכול ובכל מחיר הינה שגויה.