אורי גרינפלד, מנהל מחלקת המאקרו בפסגות: עד שהיה נדמה שהשקט חוזר לאירופה באו הפוליטיקאים והציתו את הלהבה מחדש. בסוף השבוע הודיע האיחוד האירופי על תוכנית חילוץ לקפריסין הכוללת מס חד פעמי ודורסני על הפקדונות הבנקאיים באי. ההחלטה למסות את הפקדונות הובילה לעלייה בחששות לגבי צעד דומה שעלול להינקט במידה וספרד או איטליה תבקשנה סיוע. בשורה התחתונה, להערכתנו חששות אלו מוגזמים שכן במידה וספרד או איטליה יצטרכו סיוע, צעד דומה נראה לא סביר. עם זאת, הדבר היחיד שלמדנו בשנים האחרונות הוא לעולם לא לומר "לעולם לא" ולכן לא ניתן להתעלם לחלוטין מהסיכון שההחלטה של מנהיגי אירופה להטיל "מס יציבות" (כך במקור) תגרום לתוצאות הפוכות ותייצר אי יציבות באזור.

 

פרטי התוכנית: קפריסין תקבל סיוע של 10 מיליארד אירו תמורת התחייבות לעמוד ביעדים שיוצבו ע"י האיחוד האירופי וה-IMF. רוב התוכנית דומה לתוכנית סיוע שניתנו בעבר וכוללת העלאות של מיסים שונים (מס חברות, מס הכנסה, מס על רווחי הון) וקיצוצים תקציביים.

 

השוני המהותי מתוכניות קודמות הוא שהאיחוד דורש מקפריסין להטיל "מס" חד פעמי על הפקדונות בבנקים. גובה המס יהיה 6.75% לפיקדונות בהיקף של עד 100 אלף אירו ו-9.9% לפיקדונות גדולים יותר.

 

לאור השאלות שהוצגו לנו מהבוקר, נדגיש שמדובר במס על היקף הפקדון ולא על רווחי ריבית. במילים אחרות מדובר על "תספורת" לציבור.

 

מדוע בחרו באיחוד בצעד קיצוני שכזה? א) בגלל שהם יכלו, קפריסין עמדה לפשוט רגל בכל רגע. ב) קפריסין מהווה מקלט מס וחלק גדול (ע"פ חלק מההערכות כ-50%) מהפקדונות בבנקים הקפריסאיים הם של תושבים זרים. האיחוד ראה הזדמנות להעניש את מעלימי המס ולקח אותה. ג) כיוון שהמערכת הבנקאית בקפריסין גדולה פי 7 מהמשק עצמו, האיחוד לא מעוניין לממן את הלאמת הבנקים שכן ברור שהלוואות שיינתנו לצורך זה לא יוחזרו לעולם.

 

המס על הפיקדונות אמור ע"פ הערכות האיחוד האירופי להכניס לממשלה 5.8 מיליארד אירו המהווים כ-30% מהתוצר הקפריסאי.

 

ההודעה על הסיוע ותנאיו פורסמה (שלא במקרה) לאחר שעות המסחר ובסוף שבוע בו חל חג לאומי בקפריסין כך שהבנקים בכל מקרה יוותרו סגורים עד יום שלישי. יחד עם זאת, בסוף השבוע נרשמה בקפריסין ריצה של הציבור לעמדות הכספומט בניסיון למשוך ככל הניתן מחשבונותיהם למרות שאין לכך שום השפעה על גובה המס שישולם (המס הוא כאמור על הפקדונות).

 

החשש הוא כמובן שריצה דומה תירשם בספרד/איטליה, מה שיגביר מחדש את אי היציבות בגוש.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש