עיריית חיפה, הוועדה המקומית לתכנון ובניה חיפה והקואליציה לבריאות הציבור, הגישו באמצעות עוה"ד אביתר קנולר וחגית בן משה ממשרד ZKGS (י. זלצמן, גילת, קנולר, גראוס, סלומון ושות’) עתירה לבג"צ לביטול החלטת המועצה הארצית לתכנון ובניה. ההחלטה, כזכור, קבעה כי האתר הקיים ימשיך לפעול לאחר הטמנתו עד ינואר 2029 או עד שיופעל אתר אחר וקבוע לאחסון גפ"מ (גז פחממני מעובה).

 

ראש העיר חיפה יונה יהב: "יש מי שחושב כי מפרץ חיפה הוא חצר אחורית בה ניתן לאכסן כמות בלתי מוגבלת של חומרים דליקים, רעילים ומסוכנים. ימים אלה עברו מן העולם. אין כל היגיון כי המיכלים המסוכנים ירוכזו בלב אזור צפוף אוכלוסין. הכוונה להטמין את המיכלים היא לא יותר מניסיון להנציח את החטא ולמסד את הנזק העתידי. על כן, אנו קוראים לשופטים לקבל החלטה אמיצה לטובת תושבי המטרופולין. הדבר יגרום אולי לחוסר נוחות אצל חברות הגז, אבל יבטיח את עתידם ורווחתם של התושבים. אין דבר מתבקש יותר; יש להורות על סגירת חוות המכלים לאלתר ולהעתיק אותה הרחק מריכוזי האוכלוסין."

 

עו"ד אביתר קנולר, שותף בכיר במשרדZKGS מסר כי "בהחלטה זו הבטיחה המועצה הארצית "פרס" לחברות הגז, על כך שעד כה לא החלו בהטמנת המיכלים באתר הקיים. הפרס הוא למעשה הבטחה ל"שקט תעשייתי" של שנים ארוכות על מנת להצדיק, לכאורה, את ההשקעה הכלכלית של חברות הגז בהטמנת המיכלים. המועצה הארצית תמכה בשיקולים כלכליים צרים של חברות הגז, על פני שיקולים ציבוריים הרואים לפני הכול את בטיחותם וחייהם של התושבים. למרבה הצער, עד אשר לא קורה אסון, קיימת אדישות מוחלטת מצדן של הרשויות לסכנה הממשית. לא נמתין לוועדות החקירה שיקבעו כי היה ניתן למנוע את האסון מבעוד מועד".

 

בשנת 2000 נקבע במסגרת תכנית מתאר ארצית (מס’ 32) כי יש להעתיק את האתר ממיקומו הנוכחי וזאת בשל הסכנה הבטיחותית הקשה שבו. יחד עם זאת, על אף הוראותיה המפורשות של תכנית המתאר ובעקבות לחצים של חברות הגז הפועלות באתר, אושרה בשנת 2006, תכנית מתאר ארצית (מס’ 32/ג’), שקבעה כי האתר יישאר באופן זמני במיקומו הנוכחי עד להעתקת הפעילות בו לאתר של קבע ובלבד שבתקופת הביניים יוטמנו המכלים המצויים באתר.

 

ואולם, לא רק שההטמנה לא בוצעה, אלא שחברות הגז, הגדילו לעשות וביקשו שהמועצה הארצית תשקול שיקולים של כדאיות כלכלית בעצם ההטמנה ותבטיח כי האתר יוותר במקומות הנוכחי לפרק זמן שיחזיר את ההשקעה בהטמנת המכלים. ואכן בפברואר האחרון התקבלה החלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה, אשר בעקבותיה הוגש הבג"צ להפסקת פעילות האתר.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש