רון אייכל ממיטב בסיכום מארס 2012: בחודש הנדון נרשם גרעון בפעילות הממשלה (ללא אשראי נטו) בסך של כ-4.3 מיליארד ש"ח. גרעון זה, היה הגבוה ביותר בכל חודשי מארס, מראשית 2000. עם זאת, ברבע הראשון של שנת 2012, הסתכם הגרעון הממשלתי בסך של 1.0 מיליארד ש"ח בלבד, על רקע ההכנסות החד-פעמיות שנרשמו בראשית השנה. ב-12 החודשים האחרונים, הסתכם הגירעון בכ-30.8 מיליארד ש"ח, שהם כ-3.4% תוצר. נזכיר, כי בשנת 2012 מתוכנן על פי התקציב המקורי גירעון שנתי בסך של 18.4 מיליארד ש"ח.

 

למרות כי במשרד האוצר מציינים (זה חודש שני ברציפות) כי ניכרת מגמת התייצבות עם נטייה קלה לעליה הן במיסים ישירים והן במיסים עקיפים. אין ספק כי השנה יצליחו במשרד האוצר לעמוד ביעד הגרעון. אנו מעריכים כי הגירעון הממשלתי יחרוג מתקרת הגרעון, ויעמוד על כ-3.5% מהתוצר.

 

הגירעון ב-2013: עם זאת, החריגה הצפויה בכ-1.5% בגרעון בשנת 2012 אינה הבעיה העיקרית בפניה ניצב משרד האוצר. הבעיה המרכזית תחל בשנת 2013. תקרת הגרעון שנקבעה לשנה זו היא 1.5% מהתוצר, ולשנת 2014 תקרת הגרעון עומדת על 1.0%.

 

משמעות הדבר היא בשנת 2013, מתוכנן על פי התקציב המקורי, גירעון שנתי בהיקף של כ-14 מיליארד ש"ח. כ-17 מיליארד ש"ח, פחות מהגרעון בו מתנהלת הממשלה כעת.

 

גם אם ניקח בחשבון את ההנחה כי הצמיחה הכלכלית בשנת 2013 תהיה גבוה מזו של 2012, היינו, יחול שיפור בהכנסות המדינה ממסים, עדיין לא יהיה בכך בכדי לכסות את הבור. על כן, לפי סביבת הפעילות הנוכחית, עמידה ביעד ברמה זו מחייבת התאמה פיסקלית. היינו, צמצום הוצאות, העלאת מסים או שילוב של שניהם.

 

האפשרות לצמצום משמעותי בהוצאות הממשלה הינה די בעייתית, בטח על רקע העובדה שאנו בראשיתה של עונת הבחירות ולפיכך, נראה כי לא תוכל לפתור את הגרעון שנפער בתקציב. לדוגמא, תכנית צמצום שהוצעה בשבוע האחרון על ידי משרד האוצר היא קיצוץ של 2% בתקציבי השכר של כל המשרדים ויחידות הסמך הממשלתיות, וצמצומים נוספים בהסכמי שכר במשרדי הממשלה השונים. הצעה זו תביא לצמצום הוצאות הממשלה בכ-0.5 מיליארד ש"ח בלבד. נראה גם כי צמצומים בהוצאות הביטחון לא יתרחשו בתקופה הנוכחית, לאור המצב הגיאו-פוליטי. אם לא די בכך, הוצאות הממשלה בשנה הקרובה צפויות לגדול בעקבות ההסכמים האחרונים שנחתמו עם וועדים ששבתו (עובדי הנמלים, רכבות, רופאים וכו’...).

 

לכן, נראה כי לא תהיה מניעה ותחול העלאת מסים (כגון מס על הכנסה גבוהה, ישנו גם שיח על העלאת המע"מ), זאת על אף העובדה כי "שנת בחירות" בפתח.

 

יתר על כן, אופציה אפשרית נוספת, והיא ככל הנראה הופכת להיות ממשית היא העלאת תקרת הגירעון. זו תחייב אישור של הכנסת, אך ככל הנראה היא המציאותית ביותר בסביבה הנוכחית והנוחה לחברי הכנסת. על כן, יש לצפות כי תקרת הגירעון לשנת 2013 תועלה לסביבות ה-3% מהתוצר. העלאת התקרה תמנע זעזועים קשים בניהול התקציב.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 1
    המבולבל

    לקצץ רק קצת לחרדים ולמתנחלים שזה מילארדים ולעזוב את המעמד הבינוני במנוחה

    • יובל
    • 13/04/2012 04:18