בשורות טובות טרם תחילת המסחר בשוקי אירופה ובישראל. הפרלמנט של יוון אישר ברוב קולות את תכנית הצנע החריפה, חרף ביקורת נוקבת בין כותלי הבית, הפגנות סוערות ושביתות קשות ברחבי המדינה. בכך נחלצה המדינה, בשלב זה, מחדלות פירעון. צעדים כגון קיצוץ 22% בשכר המינימום, קיצוץ בתשלומי הפנסיה וקיצוץ במספר מקומות העבודה קשים מאוד לעיכול, בטח במדינה כגון יוון, אך החלופה – יציאה של יוון מגוש האירו והשלכות שרשרת מהירות על שורת מדינות נוספות, שתסכנה את גוש האירו כולו, לא התקבלה על הדעת.
רונן מנחם מיחידת השקעות ואסטרטגיה בבנק מזרחי: הפרלמנט אישר שורת צעדי צנע שהיו הכרחיים על מנת לזכות בכספי החילוץ בסך 130 מיליארד אירו שהבטיחו האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית. שרי האוצר של מדינות גוש האירו ידונו בכך ביום רביעי. בשלב ראשון יצטרך להימצא מענה לחוב בסך 14.5 מיליארד אירו שעל יוון לפרוע בחודש הבא.
צרותיה של יוון לא תמו בכך, שכן: בד בבד על הנושים להיעתר להסדר החוב הקשה שממשלת יוון הציע להם, הכולל תספורת בשיעור 70%. במישור זה חלה הטבה מסוימת שכן ECB החליט לנקוט גישה מרוככת יותר בגין איגרות החוב המוחזקות על ידו.
בהמשך צריכות חברות דירוג האשראי להודיע אם תראינה בכך הסדר מרצון.
יוון עצמה תצטרך להוכיח כי ביכולתה לאכוף את הקיצוצים שהתקבלו, משימה מסובכת מאוד שעה שההערכות הן כי תחמיץ את יעדי הגירעון שהציבה לעצמה. לפי הערכות נוכחיות, התמ"ג היווני עלול להתכווץ השנה ב-7%; מבחינת יוון, מדובר במכשול ראשון בדרך רבת מהמורות, שכן התכווצות בתמ"ג תוליך תחילה לעלייה בשיעורי החוב הציבורי והגירעון הממשלתי לפני שצעדי הצנע יצליחו להפוך את הקערה לצמצם אותם. בדרך תיבחן מידת הטולרנטיות של המדינאים והנושים והיא תשתקף בזמינות ועלות ההון שממשלת יוון תוכל לגייס בשנים הבאות.
בחודש הבא תתכנס פסגה אירופית שתציג אמנה פיסיקאלית חדשה, נוקשה, עם כללים ברורים לגבי שיעורי החוב הציבורי והגירעון הממשלתי, שיחייבו את רוב מדינות האיחוד האירופי; האמנה תכלול מערכת עונשים וקנסות כבדים לחורגות. יוון תצטרך להתנהל גם תחת האמנה החדשה, כשבחודש אפריל מתוכננות שם בחירות.
מנגד, בשלב המיידי לפחות, נבלמו גלי הדף שאיימו להציף את חופיהן של מדינות אחרות ביבשת, לרבות איטליה, ספרד ופורטוגל. איגרות החוב של שלוש המדינות ומדינות נוספות עשויות לצאת נשכרות בעקיפין מהמהלך היווני.
כעת תרד מעט יוון מסדר היום והזרקורים יופנו לנושאים אחרים – הדשדוש הכלכלי ביבשת אירופה, סימני ההאטה בסין וביפאן ומנגד - ההתאוששות המסתמנת בארצות הברית.
שוקי ניירות הערך, המטבעות והסחורות הגיבו בהתאם: נבלמה העלייה באיגרות החוב של ממשלת ארה"ב (תשואת הפדיון על האיגרת ל-10 שנים נסגרה על 2%), שכן הצורך בנכסים בטוחים יותר פחת;
שוקי המניות באסיה רשמו עליות קלות וכמו כן מסתמנות עליות בתחילת המסחר אחה"צ בארה"ב (לאחר ירידות שהיו בשני המקומות בשבוע שעבר), על רקע ירידה בשנאת הסיכון;
האירו עלה כנגד הדולר והיין, הנחשבים מטבעות חוף מבטחים ולכם קרנם יורדת כשמתקבלות חדשות חיוביות בזירה הכלכלית העולמית;
הסחורות התייקרו (לרבות הנפט), בשל חשש מופחת כי המשבר באירופה יחריף ויוליך להצטמצמות הביקושים להם.
בישראל: שוקי המניות עשויים להצטרף תחילה לעליות המסתמנות בחו"ל, אם כי בהמשך ישובו להגיב לנתונים מקומיים, בדגש על עונת הדוחות שבפתח.
אג"ח ממש"ק עלולות להינזק מירידה אפשרית באיגרות החוב של ממשלת ארה"ב, אם כי לנוכח הבדלים גבוהים מבעבר בין תשואות הפדיון של השתיים, ההשלכות מעבר לים תהיינה מוגבלות ובכל מקרה – השאלה האם הריבית בארץ תוסיף לרדת ומתי ייבלם התהליך תהייה מכרעת יותר מבחינתן.
שיפור בסנטימנט הכלכלי עשוי להיטיב עם איגרות החוב שהנפיקו חברות בחו"ל (בהמשך להצטמצמות המתרחשת גם כך בפערים בין תשואות הפדיון שלהן ושל מקבילותיהן הממשלתיות) ויתכן כי גם אג"ח של חברות ישראליות תיהנינה מכך, במידה פחותה.
השקל נחשב עדיין בעיני רבים מטבע של משק מתעורר ולכן עשוי ליהנות מעלייה קרנם של מטבעות קארי בעולם.
אג"ח צמודות מדד תתנהגנה בהתאם לשאלה איזה גורם יהיה דומיננטי יותר: עלייה בשער השקל, במידה בה תתרחש, או עלייה במדדי המחירים ברחבי העולם כתוצאה משיפור באווירת הרכישות והמשך הזרמות כספים על ידי ה-Fed, ECB, IMF ואחרים.
במישור הכלכלי, המשך עלייה בשער האירו, בעקבות ירידה בחשש כי גוש האירו יתפרק והצטיידות סוחרים באג"ח ריבוניות ביבשת, תועיל לחברות ישראליות, המתחרות עם חברות אירופאיות על שוקי אסיה והמזרח הרחוק.
התרחישים שתיארנו הם מנקודת מבט לימים הקרובים. ההתפתחות האחרונה בהחלט חיובית ומבורכת, אך שוקי ההון בעולם ובארץ תנודתיים מאוד ושאלות רבות עדיין עומדות על הפרק, גם לאחר אישור צעדי הצע ביוון. לכן, לא מן הנמנע כי תהיינה התפתחויות כבדות משקל חדשות, שתתמוכנה בתהליך, או תשנינה את התמונה מקצה לקצה. בכל נקודת זמן, יש לקחת זאת בחשבון. כמו שאומרים: we are not off the hook.