משרד האוצר מפרסם היום (ג’) סיכום של ענף הנדל"ן למגורים – רבעון שלישי לשנת 2011. ברבעון השלישי נמשכה ההתקררות בשוק הנדל"ן. מספר העסקאות ירד בשיעור של 16% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. זוהי הרמה הנמוכה ביותר מאז השפל שנרשם ברבעון הרביעי של 2008, עם פרוץ המשבר העולמי.

 

ירידה חדה במיוחד נרשמה בפלח השוק של דירות חדשות: ירידה בשיעור של 31% במספר העסקאות בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד וירידה של 10% בהשוואה לרבעון השני, שהיה הנמוך ביותר מאז 2003. במקביל הוסיפו מחיר הדירות (החציוני) החדשות לרדת, בשיעור של 3.6% לעומת הרבעון הקודם.

 

רכישת דירות להשקעה הוסיפה לרדת בשיעור חד: ירידה של 27% לעומת הרבעון השני. סך הדירות שנרכשו להשקעה ברבעון נמוך אף מרמת השפל שנרשמה ברבעון האחרון של 2008. משקל הדירות להשקעה עומד על פחות מ-25% מכלל העסקאות.

 

גידול מתון במכירת דירות ע"י משקיעים. יחד עם זאת, באזור ת"א נרשם גידול חד, בשיעור של 27%. חלק גדל והולך של הדירות שמוכרים משקיעים באזור זה נרכש לצרכי מגורים.

 

בפילוח גיאוגרפי בולטים שיעורי ירידה חדים במיוחד במכירות באזורי המרכז, השפלה והשרון. ניתוח הרכב הרוכשים מלמד שבניגוד לאזורים האחרים, באזור המרכז הירידה החדה (מעבר לשיעור הירידה הארצי) הקיפה את כל פלחי השוק, משקיעים, משפרי דיור וזוגות צעירים. מנגד, באזור ת"א נרשמה יציבות במספר העסקאות ברבעון השלישי בהשוואה לרבעון הקודם, ואף עליה מתונה, בשיעור של כ-4% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. יציבות זו הושגה חרף ירידה חדה במכירת דירות חדשות, עליה פיצה גידול ברכישת דירות יד שניה, זאת במידה רבה כתוצאה ממכירה מוגברת של דירות ע"י משקיעים.

 

בפילוח רוכשי דירה "יחידה" (לא להשקעה) בין זוגות צעירים לבין משפרי דיור נמצא כי בהשוואה לרבעון הקודם, שיעור הירידה ברכישת דירות ע"י זוגות צעירים היה מתון יותר מזה של משפרי הדיור. אולם, יש להדגיש כי בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד מדובר בגידול ברכישת דירות ע"י משפרי הדיור, לעומת ירידה בקרב זוגות צעירים.

 

ברבעון השלישי של השנה הוסיפו מחירי הדירות החדשות לרדת, ואף בשיעור גבוה יותר מזה שנרשם ברבעון השני (3.6% לעומת 2.9%, בהתאמה), זאת על רקע המשך הירידה החדה במספר הדירות החדשות שנרכשו. בחלוקה גיאוגרפית נמצא כי ירידות המחירים החדות ביותר נרשמו באזור ירושלים ובאזור השרון (5.9%- ו-5.5%-, בהתאמה). באזור המרכז נרשמה ירידה של 2.2% ובאזור ב"ש ירידה של 1.9%. ירידת המחירים המתונה ביותר נרשמה באזור חיפה ( 0.7%-).

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 1
    לאלו שעוד לא הפנימו

    מה שבאמת היה צריך להופיע בכתבה הזאת היא האמת המרה! אם אזרח ממוצע ירצה לרכוש דירה ממוצעת שעולה 1,5 מיליון ש"ח, הוא יצטרך לשלם מה 8000 ש"ח שהוא מקבל כמשכורת ממוצעת, סכום של 4000 ש"ח בממוצע לתשלומי משכנתא (וממה שיישאר לו ביד, הוא יגיע לפת לחם). אם נחלק את ה 4000 ש"ח האלה ב 1.1 מיליון ש"ח, בהנחה שאותו האזרח הביא מהבית סכום של 400,000 ש"ח כהון עצמי - הוא צריך 275 משכורות כדי לממן 4 קירות מסריחים במדינה מזרח-תיכונית לבנטינית עם איכות חיים ירודה, שמוקפת מכל עבריה בעשרות אלפי טילים ורקטות. כלומר, 23 שנות עבודה! בתקווה שהריבית לא תעלה בשנים הבאות ותוסיף עוד כמה שנות עבודה לסך הכל. זאת האמת ואסור להסתיר אותה! לעם המיסכן הזה נפל האסימון, והוא מבין שרמסו אותו ועבדו עליו בעיניים, והוא לא מוכן להמשיך ולבלוע את החרא שהאכילו אותו בשנתיים האחרונות. לכן, שוק הנדל"ן ימשיך להתדרדר ולשקוע עד שיגיע למחירים שפויים.

    • ===================
    • 20/12/2011 13:52