מיטב בסקירת מאקרו שבועית: אין ספק כי על רקע משבר החובות האירופי וחוסר יכולתה של הכלכלה האמריקאית לצמוח בצורה בריאה, ישנה אי ודאות גבוהה ביחס להכנסות הממשלה בשנת 2012. לפיכך נראה כי יעד הממשלה לגירעון בשנה זו - 2% מהתוצר – הוא שאפתני למדי.

 

בהקשר זה, בנק ישראל פרסם השבוע הודעה על דבר הביצוע הצפוי של תקציב המדינה בשנת 2012 ובטווח הבינוני, מול יעדי התקציב. בבנק ישראל צופים כי הגירעון בתקציב המדינה בשנת 2012 יהיה (3.2%), הנמוך במקצת מהגירעון ב-2011 (בנק ישראל צופה גרעון של 3.5% ב-2011), אך גבוה מ-3.0%. החריגה מהיעד (2.0%) תגרם מירידה בהכנסות.

 

נזכיר, כי בחודש הקודם, עדכן משרד האוצר את תחזיותיו לגבי שנת 2012, וכעת הם צופים כי לא יעמדו ביעד הממשלתי (2.0%) וכי החריגה תסתכם בכ-5 מיליארד ש"ח, כלומר הגרעון יטפס לכדי 2.6% מהתוצר.

 

גם אנו לא צופים עמידה ביעד הגירעון לשנת 2012. אולם אנו צופים כי הגירעון השנתי יסתכם ברמה של 3%, הדומה לשנת 2011, לאחר התאמות תקציביות נוספות, שבלעדיהן הוא היה מגיע לכדי 3.5%.

 

רקע משבר החובות האירופי והפחתת דירוגי החוב המסתמנים הן בקרב המדינות החזקות באירופה והן בארה"ב ברור לנו כי באוצר יעשו הכול בכדי לא לאבד את האמינות הפיסקלית. זו תוכל להישמר רק אם יתקיימו 2 תנאים במקביל:

 

(1) הגירעון לא יחרוג את רמת ה-3% מהתוצר.

 

(2) הצמיחה תהיה גבוהה מהגירעון (משמעות הדבר היא ירידה נוספת ביחס החוב לתוצר).

 

במידה ובאוצר לא יעמדו ביעדים אלו שהם לא שאפתניים במיוחד, על רקע הסערה העולמית, עלול להיווצר מצב בו עלויות גיוס החוב תעלינה.

 

כאמור, להערכתנו, באוצר ישלבו בין העלאת מסים לבין צמצום הוצאות בכדי להביא את הגירעון לכדי 3%, בכדי להמשיך ולשמר האמינות הפיסקלית. כך, הגירעון יגיע לכדי 27 מיליארד ש"ח.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש