מדיניות הפחתת המיסוי הישיר שהובילה הממשלה בשנים האחרונות עודדה את הצמיחה במשק, אך המלצות ועדת טרכטנברג פועלות נגד הפחתת מיסוי ועידוד צמיחה. כך אמר היום רו"ח דני מרגלית יו"ר פירמת BDO זיו האפט במסגרת כנס המיסוי השנתי של הפירמה שנערך בשת"פ עם משרד עוה"ד גולדפרב זליגמן.

 

מרגלית ציין כי עושה רושם כי הן התקבלו מתוך רצון לרצות את הלחץ הציבורי אשר מבקש לראות תוצאות ’כאן ועכשיו’, אך הן אינן יעילות ועלולות להוביל אותנו לבלימת הצמיחה ואולי אף להאטה ופגיעה בהיקף התעסוקה .

 

המלצות הוועדה עוצרות את תהליך הפחתת המס ליחידים, מורות על העלאת מס החברות, מטילות נטל מס נוסף על בעלי ההכנסות הגבוהות ומגדילות את המיסוי על רווחי ההון. וזאת במקביל להפחתת תקרת החבות לביטוח לאומי, וצמצום נטל המס העקיף על ידי הפחתת המכס.

 

נטל המס הכבד על העשירונים התחתונים הוא נטל עובדתי שלא ניתן להתכחש אליו והוא אחראי במידה לא מבוטלת להתעוררותה של המחאה החברתית. הפערים החברתיים אכן מסכנים את האיתנות הכלכלית ויש למצוא להם פתרון. מחקר שביצע משרדנו בשנה שחלפה העלה כי על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הרי שהעשירון התחתון מוציא כ-56% מהכנסתו על מיסים עקיפים לעומת 15.6% בלבד של מיסוי עקיף בעשירון העשירי. גם מעמד הביניים מוציא אחוזים ניכרים מהכנסתו על מיסוי עקיף - העשירון החמישי, לדוגמה, מקצה 26.1% מההכנסתו על מיסוי עקיף. אך ’פתרון קסם’ בדמות העלאת המס הישיר לחברות ופרטיים אינו מהווה פתרון יעיל לטווח ארוך.

 

תוכנית המיסוי שאושרה תפגע לדעתי בעובדים המהווים את עיקרו של מעמד הביניים אשר לו היא מבקשת לסייע. נטל המס יאלץ את המעסיקים להפעיל תוכנית קיצוצים והתייעלות אשר יובילו לגלי פיטורין וקיצוצי שכר, הגבלת שעות עבודה ופגיעה בתנאי ההעסקה של העובדים.

 

אנו נמצאים בעידן בו שיעורי האבטלה ברחבי העולם הולכים וצומחים. שיעורי האבטלה באירופה הגיעו בממוצע לכ-15%, כאשר בספרד ואיטליה שיעורי האבטלה עומדים כבר על כ 20% מכלל המועסקים. הבעיה חמורה אף יותר בבחינת כוח העבודה של הצעירים בגילאי עד 25 אשר שם שיעור האבטלה עומד על כ-50%. נתונים אלה מחייבים אותנו כאן בישראל דרבן יצירת מקורות הכנסה חדשים על ידי עידוד החברות והיזמים, ולהימנע ממגמה הפוכה של הכבדה על יכולתם להתרחב ולהתפתח בשל נטל המס הכבד.

 

במקביל ועל מנת שאכן ניתן לייצר מקורות נוספים לתמיכה החברתית אשר אכן נדרשת חייבים להתחיל לבחון ולטפל בסוגית "ההון השחור" אשר כה רבות דובר על כך בעבר ללא כל טיפול מונע.

נפח ההון השחור הינו גם בצבירת עשרות מילארדי דולרים מהעבר אך גם ממשיך לצמוח מידי שנה ומאיים על איתנות הכלכלה.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש