במחצית הראשונה של השנה חלו שינויים במפת הייצוא. כך עולה מניתוח שערכה היחידה הכלכלית במכון היצוא. ארה"ב היא עדיין היעד העיקרי לייצוא הישראלי עם יצוא סחורות (ללא יהלומים) בהיקף של כ-6.1 מיליארד דולר ועלייה דולרית של כ 4% לעומת תקופה מקבילה אשתקד, אך הפער בינה לבין שאר יעדי היצוא הולך ומצטמצם.

 

סך היצוא לארה"ב במחצית 2011 גבוה פי 5 מהיצוא לבריטניה והולנד המדורגות במקום השני והשלישי בהתאמה, אולם בהשוואה לתקופה מקבילה ב 2009 היה היצוא לארה"ב גבוה פי 9 מהיצוא לבריטניה ופי 7 מהיצוא להולנד. היצוא לארה"ב גבוה כיום רק פי 6 מהיצוא לסין לעומת פי 15 בתקופה מקבילה ב 2009 . יצוין כי היקף היצוא הגבוה ביותר לארה"ב נרשם בענף התרופות המהווה כיום כ-44% מסך יצוא הסחורות לארה"ב ללא יהלומים. למקום השני בדירוג יעדי היצוא מזנקת בריטניה מהמקום הרביעי ומהווה את יעד היצוא הגדול ביותר של ישראל באירופה. היצוא לבריטניה הסתכם בכ- 1.2 מיליארד דולר, עלייה דולרית של כ-32% בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד, בעיקר בשל גידול חד ביצוא התרופות. בנטרול השפעת הגידול ביצוא התרופות מתקבל גידול של 14% .

 

הולנד שומרת על המקום השלישי עם גידול של כ-14% ביצוא אשר הסתכם בכ-1.1 מיליארד דולר. סין עלתה מהמקום השישי למקום הרביעי בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, ממשיכה לקבע את מעמדה כיעד היצוא העיקרי והצומח ביותר של ישראל באסיה. יצוא הסחורות ללא יהלומים לסין עלה בשיעור של כ-34% והסתכם בלמעלה ממיליארד דולר. גרמניה שומרת על דירוגה במקום החמישי, כאשר יצוא הסחורות ללא יהלומים הסתכם במחצית 2011 בכמיליארד דולר, עלייה דולרית של כ- 23% בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד. טורקיה עולה למקום השישי מהמקום השמיני. יצוא הסחורות ללא יהלומים אליה הסתכם בכ- 950 מיליון דולר, גידול של כ- 40% בהשוואה למחצית המקבילה אשתקד, שיעור הגידול הגבוה ביותר מבין 20 יעדי היצוא העיקריים של ישראל. העלייה החדה בייצוא לטורקיה נובעת בעיקר מהגידול בענף כימיקלים וזיקוקי נפט שעלה בשיעור של כ 55% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ואשר הסתכם בכ- 650 מיליון דולר. יצוין כי ללא הגידול החד בתחום ייצוא כימיקלים וזיקוקי הנפט היה הגידול מסתכם בשיעור של כ 16% .

 

במקום השביעי מדורגת איטליה, בדומה למקומה בתקופה המקבילה אשתקד. היצוא לאיטליה גדל בכ-3% בהשוואה למחצית הראשונה של 2010 והוא הסתכם בכ-730 מיליון דולר. צרפת מהווה את יעד היצוא השמיני לאחר שעלתה מהמקום התשיעי בתקופה מקבילה אשתקד. יצוא הסחורות ללא יהלומים הסתכם בכ- 690 מיליון דולר, עלייה דולרית של כ- 11% בהשוואה למחצית הראשונה של 2010. הודו אשר דורגה בתקופה המקבילה אשתקד במקום השני מבין יעדי היצוא, יורדת 7 דרוגים למקום התשיעי. היקף היצוא להודו במחצית 2011 הסתכם בכ-580 מיליון דולר, ירידה של כ-42% לעומת תקופה מקבילה אשתקד, הירידה החדה ביותר מבין 20 יעדי היצוא העיקריים של ישראל.

 

על פי ניתוח היחידה הכלכלית במכון היצוא, הירידה נובעת מעסקאות גדולות שאספקתן הסתיימה במחצית הראשונה אשתקד ועסקאות מתמשכות שטרם חודשו בתקופה זו. להערכת מכון היצוא אין הדבר מעיד על מגמת הייצוא להודו בעתיד וכן צפוי לחול שיפור בנתוני הייצוא להודו במחצית השנייה של השנה.ספרד שומרת על דרוגה במקום ה- 10 ביעדי היצוא, כשהיא מקדימה אך במעט את רוסיה. סך יצוא הסחורות ללא יהלומים הסתכם במחצית השנה הראשונה של 2011 בכ-490 מיליון דולר, ירידה דולרית של כ-17%.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש