ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ כרמל שאמה-הכהן, קיימה היום ישיבה שנועדה לבצע מעקב אחר התקדמות הבדיקה שמבצע משרד התשתיות הלאומיות לעדכון מרווח השיווק במחיר הדלק. הישיבה התקיימה בעקבות מחקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת בנושא, שקבע שמרווח השיווק בישראל הוא מהגבוהים בעולם, ולאחר שהוועדה קיימה שני דיונים בממצאים, בסוף ינואר ובאמצע פברואר השנה. היו"ר שאמה הכהן ציין כי משרד התשתיות היה אמור להציג היום בפני הוועדה את נתוני הבדיקה שביצע, אולם אתמול הודיע לוועדה בשעה מאוחרת כי הדוח מתעכב.
היו"ר הסביר כי כל יום שבו מתעכבת ההחלטה להוריד את מרווח השיווק גורם נזק והפסד כספי לנהגים. לדבריו, עיכוב בהפחתה של 10 אגורות במרווח השיווק עולה לנהגי ישראל 2 מיליון שקל ביום. "הצטערתי לשמוע שלא נקבל היום את תוצאות הבדיקה", אמר היו"ר, "אולם לא הסכמתי לבטל את הדיון כדי לקבל הסברים לגורמים שהובילו לדחייה בסיום הבדיקה".
מנהל מינהל הדלק במשרד התשתיות, חן בר יוסף, הסביר כי במשרד התחילו לבצע את הבדיקה עוד בטרם קיבלו לידם את המחקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. "העבודה התקיימה באינטנסיביות גם בלילות ובסופי שבוע ואפילו נשכרו יועצים חיצוניים כדי להגיע לתוצאות כמה שיותר מוקדם, אך עדיין אין תוצאה סופית", אמר.
בר יוסף הסביר כי ב-15 בפברואר הועבר לחברות הדלק דוח ראשוני, לאחר איסוף נתונים של שנה וחצי. בסוף מרץ הגיבו החברות לדוח והעבירו למשרד התשתיות נתונים שעד אז לא התקבלו, הוסיף בר יוסף. הוא אף ציין כי במשרד החליטו להקפיא את עדכון מרווח השיווק, שהיה אמור להתבצע באפריל, עד לסיום הבדיקה כדי לא לפגוע בצרכנים.
בתחילת השבוע הבא, הוסיף בר יוסף, יקיים המשרד שימוע לחברות הדלק ותוך כשבועיים יהיו למשרד נתונים מסכמים. הוא ציין אף כי במהלך הבדיקה נתקבלו נתונים שנוגעים גם לצריכה מזדמנת של סולר, שעשויים להוביל את המשרד להחלטה להחזיר את מחיר הסולר לפיקוח. לדבריו, בחינת נושא הסולר מתקדמת והיא צפויה להסתיים תוך 3 חודשים.
באשר לטענות של ועדי עובדים לפיהם הפחתת מרווח השיווק תוביל לפיטורים אמר בר יוסף, כי עיקר העובדים בתחנה משמשים לצורך מתן שירות מלא עליו נגבית עמלה של 13 אגורות כיום. הוא הוסיף כי עמלת השירות המלא ככל הנראה תעלה לאחר סיום הבדיקה, ולכן ההחלטה על פיטורים לא נובעת מצמצום מרווח השיווק.
סמנכ"ל המחקר של אמון הציבור, רונן רגב כביר, התייחס להסברים של בר יוסף ואמר כי "זה לא יאומן שבמשך שנים המשרד קובע את מחירי הדלקים ללא נתונים מלאים. לא ייתכן שיימשך המצב שבו ועדות המחירים רודפות אחרי פירורי מידע מהגופים המפוקחים". הוא הוסיף אמירה צינית ו"בירך" את משרד התשתיות שבעוד שבועיים יהיה לו בסיס אמיתי לקבוע את מחירי הדלק.
ראש המטה של שר התשתיות, סמדר בת אדם, אמרה כי השר עוזי לנדאו סבור שהבלו הוא המרכיב הבעייתי במחיר הדלק והוא צריך לרדת. גם היא ציינה כי המשרד עובד זה זמן רב על בחינת מרווח השיווק, והוסיפה כי מרווח השיווק עומד על 70 אגורות לליטר מהווה רק 9% ממחיר ליטר בנזין (שעומד על 7.46 שקלים). לדבריה, הבלו מהווה 37% מהמחיר והמע"מ עוד 14%, כד שהמיסוי מהווה 51% מהמחיר.