האנליסטים מאוחדים בדעה כי בנק ישראל ישאף אוויר היום אחרי ההודעה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על מדד המחירים לצרכן. המדד עלה ב-0.6% פחות ממה שצפו כל החזאים והוא מאפשר חופש פעולה לבנק בבואו להחליט על הריבית לחודש יוני. כולם מסכימים כי האפשרות להעלאת ריבית של 0.5% ירדה מהפרק. בקשר להעלאה של 0.25% הנגיד יתלבט.
רונן מנחם מבנק מזרחי כותב: מדד המחירים לצרכן עלה 0.6% בחודש אפריל 2011, נמוך מההערכות המוקדמות, שהסתכמו בממוצע ב-0.8%. לאחר שלוש העלאות ריבית רצופות ברביע הראשון והפוגה בחודש אפריל, תושפע החלטת הריבית הבאה מהגורמים הבאים:
מחד: המדד היה נמוך מההערכות המוקדמות, כמו בחודש הקודם ובניגוד לחודשיים לפני כן. סעיף גדול אחד, הדיור (1/4 מהמדד) נותן את הטון: המדד ללא דיור עלה 3.6% (בקצב שנתי) בארבעת החודשים האחרונים, כנגד עלייה בת 4.8% במדד הכללי; מדד מחיר הדיור גבוה ב-13.8% בהשוואה לשנה שעברה ועלה 1% נוסף בחודש אפריל; וסעיף הדיור במדד עלה שוב יותר מהמדד הכללי. ההסלמה המדינית ביטחונית (בצל האירועים האחרונים וכן לקראת ספטמבר) מחייבת זהירות. נחוץ עוד זמן לבחון את ההשלכה המצטברת של שלוש העלאות הריבית שהיו ברביע הראשון.
מנגד: הדולר התאושש מעט בעולם וכנגד השקל (עלה 3% בשמונת הימים האחרונים, נכון ליום ו’). נתוני המשק, סחר החוץ והתעסוקה טובים מאוד.
בשורה התחתונה: כרגיל, ההכרעה תתקבל סמוך למועד ההכרזה, בכפוף להתפתחויות שתהיינה עד אז בשערי החליפין של השקל (אם כי חשיבותן בתהליך קבלת ההחלטות פחתה לאחרונה), לאירועים הביטחוניים באזורנו ולנתוני החשבונות הלאומיים לסיכום הרביע הראשון של השנה (שיפורסמו ביום שני בצהריים).
לאחר ההפוגה בחודש אפריל (חבר הנהלה אחד בבנק ישראל תמך בהעלאה נוספת), נראה כי הפעם הריבית תעלה ב-1/4 נקודת אחוז, אם כי לנוכח ההפתעה כלפי מטה במדד, ההחלטה תהייה גבולית.
בבית ההשקעות אדמנוד דה רוטשליד מעריכים כי מדד חודש אפריל אמנם עלה פחות מהצפוי, אולם האינפלציה בחודשים מאי-יוני צפויה להסתכם להערכתנו בכ-1% נוספים. יחד עם מדד אפריל, מדובר באינפלציה צפויה של למעלה מ-1.5% בתוך שלושה חודשים". כך אומר יריב יוריסטה, אנליסט ומנהל השקעות בבית ההשקעות אדמונד דה רוטשילד, בעקבות פרסום מדד אפריל הגבוה, שעלה ב-0.6%. יוריסטה מציין כי "לאור קצב האינפלציה הצפוי בחודשים הקרובים, כדאי להגן על תיק ההשקעות באמצעות רכישת אג"ח צמודות מדד במח"מ קצר, תוך עדיפות לאג"ח קונצרניות על פני אג"ח ממשלתיות".
ואילו אלכס זבז’ינסקי מעריך כי מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל עלה בדיוק בהתאם לגורמי העונתיות המאפיינים בדרך כלל את חודש אפריל, זאת בניגוד למדדים בתחילת השנה שעלו מעבר להסבר העונתי וגרמו לבנק ישראל להגיב בעוצמה חזקה ע"י העלאות רציפות של הריבית. מבחינת בנק ישראל מדד המחירים הנוכחי יכול לשמש כצפירת הרגעה שמאפשרת לו לא לפעול בבהילות לבלימת האינפלציה במשק, אלא לשקלל את צעדיו בהתאם להתפתחויות בכלכלה ובשער החליפין של השקל. הסעיפים שהובילו את המדד בחודשים האחרונים המשיכו להתייקר, כגון הדיור שמבטא את העלות של שכר דירה שעלה ב-0.7%. מחירי הדירות בבעלות שלא נכללים במדד עלו, אמנם בשיעור נמוך מאשר בחודשים הקודמים, בשיעור של 1%. מחירי המזון המשיכו לעלות בתגובה להתייקרויות במחירי הסחורות שהיו בחודשים האחרונים. מלבד מדד המחירים שהיה נמוך מהתחזיות, גם מחירי הסחורות שירדו בשבועיים האחרונים בשיעורים ניכרים יאפשרו לבנק ישראל למתן את צעדיו. האופציה של העלאת חצי אחוז בריבית בסוף החודש ירדה מהפרק ובנק ישראל יתלבט בין העלאה של 0.25% ובין האפשרות להותיר שוב את הריבית ללא שינוי.