התייחסות ירון זר, אנליסט האנרגיה של כלל פיננסים ברוקראז’ להפסקת קידוח לוויתן 2: שותפויות לוויתן הודיעו כי הופסק קידוח לוויתן2 טרם הגעה לשכבת המטרה. קידוח לוויתן2 החל לפני כמעט חודשיים ביום 20/3/11 ומוגדר קידוח הערכה. הקידוח צפוי היה להימשך כשלושה חודשים ובאם היו מחליטים להוסיף מבחני הפקה אזי הקידוח היה מתארך בכ- 2-3 שבועות. תקציב הקידוח נאמד בכ-70 מיליון $ ותקציב מבחני ההפקה בכ-34 מיליון $. הקידוח שנערך בעומק מים של כ-1,700 מטר תוכנן להגיע למטרת גז בעומק של כ-5,400 מטר. הקידוח נעצר בעומק של כ-4,570 מטר. העלות המצטברת של קידוח לוויתן2 עד להיום הינה כ-42 מיליון $. לפי דיווח השותפויות פוליסת הביטוח מכסה עלויות מהסוג שאירע בכפוף להשתתפות עצמית.

 

קידוח לוויתן2 לא תוכנן למטרת נפט אלא כקידוח הערכה למטרת הגז שכבר הוכרז כתגלית, בכדי לבחון ולעדכן ברמת ודאות גבוהה יותר את אומדני רזרבות הגז בלוויתן. האסדה שביצעה את הקידוח הינה Pride North America אשר פותחת את פעילותה בישראל "ברגל שמאל". בתום קידוח לוויתן2 אמורה הפרייד נורת’ אמריקה לעבור לקידוח לוויתן1, בכדי להמשיך לקדוח למטרות הנפט מהנקודה בה הפסיקה האסדה סדקו אקספרס.

 

קידוח לוויתן2 הופסק בשל תקלה של חדירת מים לבור הקידוח. ככל הנראה אפשר היה להמשיך להתקדם בקידוח אבל בהמשך לא היה ניתן להשתמש בבאר כבאר מפיקה. לאור זאת, הוחלט להפסיק את הקידוח ולקדוח מחדש את לוויתן2 במיקום סמוך. מדובר בתקלה תפעולית נורמטיבית. תקלה זו מאכזבת אך לא תפגע בפיתוח המאגר. נציין כי קידוח זה לא הפעם הראשונה שלא יעשו שימוש בבאר שנקדחה כבאר מפיקה. למשל, בקידוח תמר1 אין כוונה לעשות בה שימוש כבאר מפיקה ויפיקו מתמר 2-6.

 

הפסקת קידוח לוויתן2 דוחה את מועד חידוש קידוח לוויתן1 למטרות הנפט. אסדת פרייד נורת’ אמריקה לא תעבור בימים אלו ללוויתן1 שכן הציוד הנדרש להמשך קידוח לוויתן1 עדיין לא הגיע לארץ. לפיכך, המשך קידוח לוויתן1 ימתין לאחר קידוח מחדש של לוויתן2. לוויתן2 צפוי להתחיל שוב בעוד כחודש וימשך כשלושה וחצי חודשים (כולל מבחני הפקה) לכן לוויתן1 יתחיל בעוד כארבעה וחצי חודשים, בסוף ספטמבר. מכאן שתוצאות מטרות הנפט בלוויתן תדחנה לרבעון הרביעי השנה. הפתעה לטובה עשויה להתקבל באם תגיע בהקדם אסדה נוספת. נזכיר כי, בשיחת הועידה האחרונה של נובל נאמר כי עשויה להגיע אסדה שלישית בסוף השנה לקדוח בקפריסין.

 

אין להתעלם מכך שהפסקת קידוח לוויתן2 מהווה אכזבה למשקיעים. יתירה מזו, מדובר באכזבה שנייה בתוך כחודש וחצי שמספקת נובל שכן בתחילת אפריל נודע על השהייה זמנית של לוויתן1. אלמלא האכזבה הקודמת המשקיעים היו מתעלמים הפעם מהאירוע הנוכחי. יחד עם זאת, אכזבה שנייה בזמן קצר עלולה לייצר משבר אמון קטן כלפי נובל למרות שהקידוחים נעשים על ידי קבלני קידוחים. על רקע זה נדגיש כי אין מקום לאמירות לפיהן התקלות בקידוחים מצביעות על כך שפרויקט לוויתן גדול על נובל. הפרויקט אמנם כנראה גדול על נובל אבל בהקשר של תשתית יצוא הגז ולא במקטע של חיפוש והפקה.

 

להערכתנו, ההשפעה המרכזית של האירוע הנוכחי הינו על לוח הזמנים בעיקר בדחייה של כשלושה חודשים בלוחות הזמנים של קידוחי לוויתן, בעיקר באשר לחידוש הקידוח למטרות הנפט בלוויתן. אמנם האירוע מאכזב אך בעל משמעות נמוכה עבור המשקיעים במניות הגז. יחד עם זאת, להערכתנו האופציות של רציו יפגעו משמעותית.

 

לסיכום, לאירוע השפעה נמוכה על מניות הגז והשפעה שלילית חזקה על האופציות של רציו.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש