אנו עדים היום לשילוב של שלושה גורמים המביאים לירידות ולתנודתיות חדה בשוק המניות בארץ. יום המסחר הקצר כאשר ביום ראשון השוק סגור, ההסלמה הביטחונית הניכרת, והרגישות הגבוהה של השווקים מעבר לים בדו"חות החברות בארצות הברית בדגש על חברות הטכנולוגיה.
יחד עם זאת, ניכרת שונות בין סקטורים, כך שענפי הבנקים והביטוח, לדוגמא, לא נגררים אחרי הירידות ואלו מתמקדות בסקטור הטכנולוגיה המקומי ובחברות הבנייה והנדלן.
מטבע הדברים ההשפעה מגיעה מכיוון חו"ל כאשר הלחץ מכיוון מניות הטכנולוגיה בארצות הברית, הנכנסות לעונת הדוחות שלהן, משפיע על המסחר הן מעבר לים, לרבות בשוקי אסיה והן כאן אצלנו.
לכך יש להוסיף כאמור את ההחרפה נחוזרת של העימות הצבאי בין איראן לבין ארצות הברית כאשר בתווך אין מגעים בין הצדדים. החשש כי המצב באזור יסלים שוב משפיע על הסנטימנט בכל השווקים, ומשתקף במיוחד במחירי הנפט לסוגיו, שכבר מספר ימים עולים והוסיפו כ-15 דולר לערכם מאז ירדו לשפל האחרון.
הירידות בחוזים בארצות הברית בהמשך לירידות אתמול משפיעות כבדרך כלל על שערי החליפין של השקל שרושם פיחות של כ-1%, הן ביחס לדולר, והן ביחס לאירו. אך יש לשים לב חלקית כי הדולר מתחזק גם בעולם נוכח האירועים האחרונים.
סביר להניח כי בתקופה הקרובה כשעונת הדוחות תיכנס להילוך גבוה ובנוסף כל עוד לא מסתמן שיפור או רגיעה ביטחונית באזור, השווקים ימשיכו להגיב בתנודתיות חריפה. עם זאת מוצע לא להסיק מתנודות חדות, תוך יומיות או בין יומיות, לגבי כיוונם של השווקים בעתיד.
בסך הכל הן בארצות הברית והן כאן בארץ הנתונים הכלכליים האחרונים שפורסמו מעידים על איתנות ומתיישבים פחות או יותר עם העליות שהיו עד כה בשוקי המניות. בארה"ב הנתונים הללו משתקפים למשל בדוחותיהם הראשונים של הבנקים.
*הכותב הוא כלכלן שווקים ראשי בנק מזרחי טפחות*